Εξελίξεις σε Κυπριακό βλέπουν τουρκικά ΜΜΕ μετά το διορισμό Κασουλίσδη σε ΥΠΕΞ

Άρθρο-ανάλυση στην τουρκική ιστοσελίδα T24, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, αναφέρει ότι υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις και στις δύο πλευρές της Κύπρου. «Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση διόρισε πρόσφατα υπουργό Εξωτερικών τον  Ιωάννη Κασουλίδη», σημειώνεται. 

Το γεγονός ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) κέρδισε τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα δείχνει -κατά την ιστοσελίδα- ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι υπέρ της διατήρησης ισχυρών δεσμών με την Τουρκία, ενώ εκτιμάται ότι ο διορισμός του Κασουλίδη στο ΥΠΕΞ

σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας διπλωματικής επίθεσης.  Έχει υπαινιχθεί ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά  εργάζεται πάνω σε ένα νέο πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η Τ24 υπενθυμίζει ότι ο Κασουλίδης έχει δηλώσει ότι οι πολιτικές της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία δεν απέδωσαν αποτελέσματα και ότι θα δώσει προτεραιότητα στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τη νέα περίοδο.

Η δέσμη μέτρων θα αποτελείται από τρία στοιχεία:

- Άνοιγμα του αεροδρομίου Ercan/Τύμπου υπό την εποπτεία του ΟΗΕ,

- Με τον έλεγχο της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου να περνά στον ΟΗΕ.

- Άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου για το εξωτερικό εμπόριο των Τουρκοκυπρίων υπό την εποπτεία της ΕΕ.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία καλείται να ανοίξει τα λιμάνια της στα πλοία με σημαία Κυπριακής Δημοκρατίας εφαρμόζοντας το πρόσθετο πρωτόκολλο.

Γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει ένα τέτοιο βήμα τώρα, αναρωτιέται η τουρκική ιστοσελίδα

«Είναι πιθανό ότι παράγοντες όπως το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι είδαν ότι έχαναν τα Βαρώσια, η κούραση της ΕΕ να έπαιξαν κάποιο ρόλο αναζωογόνησης του Κυπριακού εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας», σχολιάζει η ιστοσελίδα, η οποία προσθέτει ότι υπάρχει κι η ενεργειακή διάσταση. 

«Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση θεωρεί ότι το φυσικό αέριο της είναι καταδικασμένο να παραμείνει στον βυθό της θάλασσας εάν δεν συμφιλιωθεί με την Τουρκία», εκτιμά η Τ24.

Keywords
Τυχαία Θέματα