Οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και πώς θα τις αντιμετωπίσει η Κύπρος (vid)

Για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σε ότι αφορά την αύξηση των τιμών ενέργειας, μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου. 

Όπως ανέφερε, αυτό είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί παγκοσμίως και θα πραγματοποιηθεί συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που εξετάσει κατά κύριο λόγο θέματα εφοδιασμού, πέραν από τα θέματα των τιμών. 

Είναι πολύ σημαντικό, τόνισε, το κράτος να συνεχίσει τη στήριξη προς τους πολίτες με όποιο τρόπο μπορεί. 

Σημείωσε πως το θέμα της μείωσης

του ΦΠΑ επανεξετάζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει δυνατότητα παράτασης, ενόψει και των εξελίξεων. 

Κληθείσα να σχολιάσει εάν εξετάζεται μέτρο λόγω της αύξησης των τιμών στα καύσιμα, απάντησε πως στο παρόν στάδιο δεν εξετάζεται, ωστόσο, τροχοδρομείται μια σειρά από σχέδια χορηγιών μέσα στο Μάρτιο και υπάρχουν και τα υφιστάμενα σχέδια που δεν σχετίζονται όλα με το πετρέλαιο και το κόστος της βενζίνης. 

Στο εάν η Κυβέρνηση θα λάβει άμεσα μέτρα προς ανακούφιση των πολιτών από τις αυξήσεις, ανέφερε πως βρίσκονται σε επιφυλακή για επέκταση βραχυπρόθεσμων μέτρων, όπως η παράταση της μείωσης του ΦΠΑ, η αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών σε ευάλωτες ομάδες, η μείωση στο 5% του ΦΠΑ για ευάλωτες ομάδες, όπως επίσης και άλλα μέτρα θα αξιολογούνται κατά περίπτωση. 

«Πρέπει να δούμε πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις», πρόσθεσε. 

Κληθείσα να σχολιάσει εάν γίνονται δεύτερες σκέψεις για τον EastMed με δεδομένο ότι το Φυσικό Αέριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθίσταται απλησίαστο και εάν υπήρχε θα ήταν μια λύση, η κα. Πηλείδου απάντησε πως τα μακροπρόθεσμα μέτρα δεν μπορούν να ανακουφίσουν μια βραχυπρόθεσμη κατάσταση. 

Η κατασκευή του, πρόσθεσε, θα χρειαζόταν πέντε αν όχι περισσότερα χρόνια, αλλά χρειάζονται και οι ποσότητες που η Κύπρος δεν διαθέτει αυτές που μπορούν να εφοδιάσουν και να αντικαταστήσουν τις πηγές και τις ποσότητες ενέργειας για τις οποίες μιλάμε, κατέληξε. 

Διαβάστε επίσης 

LIVE: Σε εξέλιξη οι συνομιλίες Μόσχας - Κιέβου εν μέσω συγκρούσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα