Έξαρση ιώσεων αυτή την περίοδο στην Κύπρο- Τι αναφέρει ειδικός

Για το φαινόμενο της έξαρσης του κρυολογήματος τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο μίλησε στο Sigmalive ο επιδημιολόγος, Μιχάλης Βωνιάτης.

Συγκεκριμένα, ο ειδικός μας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι αναμενόμενο για αυτή την εποχή του χρόνου. Πρόκειται στις πλείστες περιπτώσεις για κοινό κρυολόγημα, για ρινοϊούς. Ο λόγος όμως που παρατηρείται το φαινόμενο τόσο έντονο αυτή την περίοδο είναι γιατί είμαστε σε κλειστούς χώρους και η μετάδοση

τους είναι πιο εύκολη.

Εκδηλώνονται με τη μορφή απλών ιώσεων, χωρίς έντονα συμπτώματα. Συγκεκριμένα, ένας ασθενής μπορεί να έχει καταρροή και συμφόρηση της μύτης, πονόλαιμο, βήχα, ηπιας έντασης πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, φτάρνισμα, τρέξιμο των ματιών, χαμηλό πυρετό (κάτω των 38 C) και ήπια κούραση. Όσο τα συμπτώματα δεν είναι έντονα ο γιατρός συμβουλεύει τον ασθενή να περιοριστεί λίγες ημέρες στο σπίτι και να μην καταφύγει σε αντιβιοτικά.

Εάν ένα άτομα ανήκει στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του αφού ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να εξελιχθεί και βρογχίτιδα ή πνευμονία.

Επίσης, εάν τα συμπτώματα γίνουν πιο έντονα με υψηλό πυρετό, τότε θα μιλάμε για γρίπη, και ο ασθενής είναι καλύτερο να συμβουλευτεί τον γιατρό του για να του δώσει κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα