Ευρωβουλευτής Μαυρίδης: Διάλογος για εταιρική φορολογία ΕΕ

Είναι αδήριτη ανάγκη να αναπτυχθεί στη χώρα μας ένας κοινωνικός διάλογος και να γίνει ανταλλαγή προβληματισμών και απόψεων για το θέμα της εταιρικής φορολογικής πολιτικής στην ΕΕ και πώς η αλλαγή του εταιρικού φορολογικού συντελεστή αναμένεται να επηρεάσει την Κύπρο, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης.

Μιλώντας στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας με δημοσιογράφους, το οποίο οργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην

Κύπρο, ο κ. Μαυρίδης είπε πως από τις συζητήσεις που γίνονται, φαίνεται ότι η πολιτική απόφαση στην οποία προσανατολίζονται οι Βρυξέλλες είναι μονόδρομος και θα περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα των κρατών μελών να έχουν χαμηλό φορολογικό συντελεστή, κάτι που παρείχε στην Κύπρο ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ο κ. Μαυρίδης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στη διαμόρφωση συνολικής πολιτικής για προσέλκυση εταιρειών, η οποία πολιτική δεν θα βασίζεται μόνο στον χαμηλό συντελεστή του 12,5%.

Για το θέμα της τραπεζικής ένωσης, ο Ευρωβουλευτής Μαυρίδης μίλησε για πισωγύρισμα, λέγοντας πως, ενώ αυτή στηρίχθηκε σε τρεις βασικούς πυλώνες, εν τέλει η εφαρμογή του τρίτου πυλώνα, που αφορά την πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, φαίνεται να μετακινείται χρονικά.

Ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε και σε πρόταση της Επιτροπής Οικονομικών, της οποίας ήταν εισηγητής για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για παροχή τεχνικής υποστήριξης για μεταρρυθμίσεις, εξηγώντας ότι η πρόταση αυτή φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως μέσο τεχνικής υποστήριξης των κρατών μελών για σχεδιασμό και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων την περίοδο 2017-2020 που τα ίδια επιθυμούν.

Πρόκειται για τεχνική βοήθεια, όπως αποστολή εμπειρογνωμόνων, δράσεις για κατάρτιση, μελέτες και σεμινάρια, για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή θεσμικών, διοικητικών και βιώσιμων μεταρρυθμίσεων, κάνοντας χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο.

Επίσης, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε και στο εμπόριο από τα κατεχόμενα και τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, κάνοντας λόγο για παραβάσεις και παρατυπίες, οι οποίες όμως δεν καταγράφονται στις εκθέσεις της Κομισιόν. Οι παραβάσεις, σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, αφορούν τη δημόσια υγεία λόγω χρήσης απαγορευμένων από την ΕΕ ουσιών, την ελλιπή ενημέρωση των καταναλωτών για την προέλευση των προϊόντων, τις αθέμιτες πρακτικές για παράνομο ανταγωνισμό, στην επάρκεια και παραβατικότητα του τ/κ επιμελητηρίου που βαφτίζει προϊόντα από την Τουρκία ως τουρκοκυπριακά.

Επίσης, μίλησε για εμπαιγμό ενάντια στην Κύπρο του Προέδρου της Κομισιόν, στον οποίο έθεσε συγκεκριμένες καταγγελίες και ο οποίος του απάντησε πως ανέθεσε την έρευνα στο ίδιο το Τουρκοκυπριακό επιμελητήριο που αρνήθηκε τις καταγγελίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα