Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: Συμβόλαιο με εγγυήσεις για τα παιδιά

Ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ευρώπη κινδυνεύουν από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η παιδική ηλικία, όπως είναι αποδεκτό από τους επιστήμονες, αλλά και μέσα από καθαρά εμπειρική προσέγγιση, αποτελεί το εφαλτήριο από το οποίο οι άνθρωποι ξεκινούν να χτίζουν το οικοδόμημα της ζωής τους. Οι ίσες ευκαιρίες δεν μπορεί να αποτελούν πλατφόρμα πολιτικής μόνο για τους ενήλικες.

Οι ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά, χωρίς εξαιρέσεις, αποτελεί, ίσως, το πλέον μεγαλεπήβολο πολιτικό πλάνο για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Όταν το θεμέλιο είναι γερό, αντέχει σε όλες τις κακουχίες και παραμένει

εκεί για να στηρίζει την οικοδομή όταν χρειάζεται να επιδιορθωθεί ή να επεκταθεί. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές (PES) έχουμε συνομολογήσει ένα συμβόλαιο τιμής, που εμπεριέχει ρήτρες εγγύησης για όλα τα παιδιά μας, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα τους για δωρεάν και υψηλής ποιότητας προσφορά υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, φροντίδας, διατροφής και κατοικίας.

Η πρότασή μας, μετά από πολλά χρόνια αγώνα στο πολιτικό επίπεδο, βρίσκεται σήμερα πολύ κοντά στην αποδοχή και εφαρμογή της παρά ποτέ άλλοτε. Η διαχρονική και έντονη προσπάθεια της Σοσιαλιστικής Ομάδας, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οδήγησε στην υιοθέτηση των εισηγήσεων μας και τη συμπερίληψή τους εντός του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (European Social Fund Plus+),  ως μέρος του Μακροοικονομικού Πλαισίου 2021-27 (Multiannual Financial Framework 2021-2027). Η σπουδαιότητα αυτής της κίνησης έγκειται στο ότι εάν στηριχτεί από το Συμβούλιο, τότε θα συμπεριληφθεί ειδικό κονδύλι στον προϋπολογισμό ύψους 5.9 δις, μαζί με ρήτρα εφαρμογής των προνοιών, από τα κράτη μέλη, τα οποία θα πρέπει να διαθέσουν το ελάχιστον 5% του ESF+ προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό, φυσικά, δεν είναι αρκετό. Τώρα, θα πρέπει να στηριχθεί και από τις Κυβερνήσεις των κρατών - μελών κατά την διάρκεια των συζητήσεων για το ESF+. Η πρόταση των  Σοσιαλιστών για το Συμβόλαιο Εγγυήσεων για τα παιδιά, αναμένουμε ότι θα υποστηριχθεί και από την Κυβέρνηση της Κύπρου.

Η  Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά και να εφαρμόσει πολιτικές απτές, που να αλλάζουν προς το θετικό την καθημερινότητα των παιδιών, πέραν της υποστήριξης των θεωρητικών Αρχών.

Να στηρίξει περαιτέρω και στοχευμένα, με συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά μέτρα, τις φτωχές οικογένειες με παιδιά, τις νέες μητέρες, τους μονογονιούς, τις πολύτεκνες οικογένειες, τα παιδιά των μεταναστών και άλλων μειονοτήτων.  Αναφέρουμε μερικά από αυτά τα μέτρα που το κάθε κράτος μπορεί να εντάξει στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής και να ισχύουν για όλους τους πολίτες.

·      Οικονομική και νομική στήριξη στις περιπτώσεις όπου ο ένα γονιός αρνείται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έναντι του παιδιού του σε περίπτωση διαζυγίων, χωρισμού, εγκατάλειψης.

·      Η άδεια μητρότητας να επεκταθεί χρονικά  και να καλύπτει το σύνολο των εισοδημάτων της μητέρας, όπως και ειδικά κονδύλια για αναλώσιμα για τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση.

·      Να δίνεται η ευκαιρία στον πατέρα, με τη γέννηση του παιδιού του να παίρνει δεκαήμερη πληρωμένη άδεια για να βρίσκεται κοντά στην οικογένεια του.

·      Χρόνος για την οικογένεια. Να δικαιούνται οι γονείς να αξιοποιούν συγκεκριμένο χρόνο (μέρες) επιπρόσθετα της ετήσιας άδειας για να τον μοιράζονται με τα παιδιά τους, κατά την διάρκεια των σχολικών εορτών.

·      Να παρέχεται δωρεάν υγιεινό κολατσιό σε όλα τα παιδιά.

·      Δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλα τα παιδιά και επιχορήγηση  50% για αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή.

·      Οικονομικά κίνητρα για στήριξη πολύτεκνων οικογενειών για αγορά κατοικίας που να ικανοποιεί τις ανάγκες τους, για μια άνετη και ποιοτική  ζωή.

·      Επέκταση των υπηρεσιών υγείας με εξειδίκευση σε περισσότερες παιδικές ασθένειες.

Θυμίζουμε πως μετά από πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ έχει εφαρμοστεί η άδεια πατρότητας ενώ η πληρωμένη γονική άδεια επίσης έχει κατατεθεί ως πρόταση νόμου από τον ΕΔΕΚ τον Μάρτιο του 2019.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που περιλαμβάνει το Συμβόλαιο με εγγυήσεις για μια πιο ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική για τα παιδιά μας, που προωθεί το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μέσα από τους Θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα στηρίξει την πρόταση, όταν θα βρεθεί ενώπιον των κρατών μελών για υιοθέτηση των προνοιών της. 

Αναπλ. Πρόεδρος Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Keywords
Τυχαία Θέματα