Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για μια βιώσιμη οικονομία στην ΕΕ

Στόχος η ανάδειξη της Ευρώπης στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο το 2050

Η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελούν απειλή για την ύπαρξη της Ευρώπης και του κόσμου. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που θα μετατρέψει την Ένωση σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία με μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Με αυτό τον τρόπο η οικονομική ανάπτυξη θα είναι αποσυνδεδεμένη

από τη χρήση των πόρων, ενώ κανένας άνθρωπος και καμιά περιφέρεια δεν θα μένει στο περιθώριο.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ο χάρτης πορείας της ΕΕ για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα της οικονομίας της. Αυτό θα συμβεί αν μετατραπούν οι κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε ευκαιρίες σε όλους τους τομείς πολιτικής και αν γίνει κατορθωτή μια μετάβαση δίκαιη για όλους και χωρίς αποκλεισμούς.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία παρέχει ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της αποδοτικής χρήσης των πόρων με τη μετάβαση σε μια καθαρή, κυκλική οικονομία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και τη μείωση της ρύπανσης.

Το σχέδιο περιγράφει τις απαιτούμενες επενδύσεις και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα. Εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διασφαλιστεί μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση.

Η ΕΕ σκοπεύει να είναι κλιματικά ουδέτερη το 2050, προτείνοντας ένα ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα, ο οποίος θα μετατρέψει αυτή την πολιτική δέσμευση σε νομική υποχρέωση.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτηθεί η ανάληψη δράσης σε όλους τους τομείς της οικονομίας, όπως:

Επενδύσεις σε φιλοπεριβαλλοντικές τεχνολογίεςΣτήριξη της καινοτομίας στον βιομηχανικό τομέαΑνάπτυξη καθαρότερων, οικονομικότερων και πιο υγιεινών μορφών ιδιωτικής και δημόσιας μεταφοράςΑπαλλαγή του ενεργειακού τομέα από τις ανθρακούχες εκπομπέςΔιασφάλιση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίωνΣυνεργασία με διεθνείς εταίρους για τη βελτίωση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προτύπων

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ θα παράσχει χρηματοδοτική στήριξη και τεχνική βοήθεια σε όσους θίγονται περισσότερο από τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, ενεργοποιώντας τον λεγόμενο Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης. Η δράση αυτή θα συμβάλλει στην κινητοποίηση τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο.

Τι όφελος έχει για σένα η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία; Οικολογικότερη ενέργεια όπως και μεταφορές και κτίρια, καλύτερη ποιότητα του αέρα, των υδάτων και του εδάφους, παραγωγή πιο υγιεινών τροφίμων και βιώσιμη γεωργία.

Keywords
Τυχαία Θέματα