Ευρωπαία Αρχιεισαγγελέας: Δεν υπάρχουν καθαρές χώρες στην ΕΕ

Δεν υπάρχουν καθαρές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι το κύριο μήνυμα της Ευρωπαίας Αρχιεισαγγελέως Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι, σε συνεντεύξεις της στις κυριακάτικες εφημερίδες «Πολίτης» και «Καθημερινή» στο πλαίσιο της παρουσίας της στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα για εκδήλωση του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στη συνέντευξή της στον «Π», η κ. Κιόβεσι χαρακτηρίζει ως ανησυχητικές τις διαστάσεις που προσλαμβάνει το οικονομικό έγκλημα

στην ΕΕ, το οποίο, όπως σημειώνει, πολλές φορές συνδέεται άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, αναφέρει ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες υποθέσεων, με τη μία κατηγορία να αφορά απάτες που σχετίζονται με τον ΦΠΑ και την άλλη απάτες ως προς τη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ειδικότερα όταν συνδέονται με υποθέσεις δημοσίων συμβάσεων.

Κληθείσα παράλληλα να σχολιάσει την εν εξελίξει αντιπαράθεση μεταξύ Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή, η Ευρωπαία Αρχιεισαγγελέας, αφού διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί επί της συγκεκριμένης υπόθεσης καθότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Κύπρου, σχολίασε ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όταν πρόκειται για τέτοιας φύσεως ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, η κ. Κόβεσι αναφέρεται πως εστίασε στην ανάγκη διαφύλαξης της ανεξαρτησίας του θεσμού, ο οποίος πρέπει, όπως σημείωσε, να διέπεται από τις σωστές ασφαλιστικές δικλίδες (check and balances).

Σε σχέση με τις συστάσεις του γραφείου της προς τις κυπριακές αρχές, ανέφερε ότι υπάρχουν επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και ότι ενισχύεται η συνεργασία της EPPO με τη Νομική Υπηρεσία, αλλά και με άλλους θεσμούς στη χώρα.

Προσέθεσε ειδικότερα για το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας ότι η EPPO «είναι το καλύτερο εργαλείο που διαθέτει η Ευρώπη για τη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων», συμπληρώνοντας πως «ακόμα κι αν διευρυνθεί το φάσμα των κυρώσεων, αν δεν εφαρμόζονται οι κυρώσεις τότε δημιουργούνται προβλήματα».

«Είναι σημαντικό να πούμε στους πολίτες ότι δεν είμαστε ένας ‘ξένος’ θεσμός. Μιλάμε τη γλώσσα όλων των μελών μας. Δεν είμαστε ξένοι, είμαστε όλοι Ευρωπαίοι και στόχος μας είναι να προστατεύσουμε το ευρωπαϊκό χρήμα, τα λεφτά των Ευρωπαίων πολιτών», σημείωσε ως προς τον ρόλο της EPPO εν γένει.

Αντίστοιχα, στη συνέντευξή της στην «Κ», η κ. Κιοβέσι εξήρε τη συνεργασία μεταξύ της EPPO και της Κύπρου, καθώς και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια σε θέματα διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος, ενώ σχετικά με το έργο του γραφείου της συνολικά σημείωσε ότι η ΕΕ χάνει 50 δισεκ. ευρώ ετησίως από εγκλήματα που συνδέονται με τη φορολογία.

Επιπλέον, σε ερώτηση σχετικά με την κακόβουλη επιρροή τρίτων χωρών επί των ευρωπαϊκών δημοκρατιών, ενόψει και των προσεχών Ευρωεκλογών, η οποία περιλαμβάνει και οικονομική πτυχή, η Ευρωπαία Αρχιεισαγγελέας είπε ότι η οργανωμένη παραπληροφόρηση που παρατηρείται εντός της ΕΕ συνιστά πρόκληση, με πολιτικούς να εμπλέκονται ακόμα και σε υποθέσεις απάτης, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και φοροαποφυγής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωπαία Αρχιεισαγγελέας,evropaia archieisangeleas