Ευρωεκλογές:Οι πρωτιές ανά χώρα- Εν αναμονή ραγδαίων εξελίξεων

«Μίλησε» η κάλπη στις χώρες της ΕΕ μετά από μία εκλογική αναμέτρηση υπό τη σκιά της ανόδου των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη. Ήδη σε κάποιες χώρες της ΕΕ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και δόθηκαν στη δημοσιότητα τα τελικά αποτελέσματα. Σε κάποιες χώρες έχουν δημοσιοποιηθεί προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις μεγάλες χώρες της ΕΕ, όπου η εκλογική διαδικασία αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, στη Γαλλία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, το ψηφοδέλτιο

του οποίου για τις ευρωεκλογές ήρθε δεύτερο έπειτα από εκείνο του Εθνικού Συναγερμού, απέκλεισε οποιαδήποτε αλλαγή πορείας στην πολιτική του, παρόλο που ο πρωθυπουργός του πρότεινε «πιο ανθρώπινες πολιτικές».

Αντιθέτως η Μαρίν Λεπέν, πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, έκανε λόγο για «δημοκρατική αποκήρυξη» της εξουσίας και ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Ο αρχηγός του κράτους σκοπεύει «να εντείνει την δεύτερη πράξη της πενταετίας του» και «δεν θα κάνει αλλαγή πορείας», ανέφερε το βράδυ της Κυριακής το περιβάλλον του μετά τις πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.

Για την πρόεδρο του Εθνικού Συναγερμού, τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν μια «δημοκρατική αποκήρυξη» του προέδρου ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, οφείλει «να εξαγάγει τα συμπεράσματα» από τα αποτελέσματα αυτά, «αυτός που κατέστησε την ψηφοφορία αυτή δημοψήφισμα για την πολιτική του, ακόμη και για το πρόσωπό του».

«Δεν έχει άλλη επιλογή, κατ' εμέ, παρά τουλάχιστον να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ άκουσε «αυτό το ισχυρό μήνυμα, το λάβαμε πλήρως, όπως λάβαμε και το μήνυμα για την επείγουσα οικολογική ανάγκη», δήλωσε.

Απηύθυνε έκκληση για μια «νέα μέθοδο» στην κυβέρνηση, αλλά όχι για αλλαγή δεδομένων ούτε εξέτασε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει.

Στη Βρετανία, όπως είχε προβλεφθεί από τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Brexit κέρδισε σε κάθε περιοχή, εκτός από το Λονδίνο, όπου οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες πέτυχαν το καλύτερο αποτέλεσμα ευρωεκλογών στην ιστορία τους, ενώ και το κόμμα των Πρασίνων κατέγραψε σημαντικά ποσοστά, επίσης στην πιο επιτυχημένη του εκλογική αναμέτρηση.

Με τα αποτελέσματα να έχουν ανακοινωθεί σε 10 από τις 12 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας - εκτός από την Σκοτία και την βόρεια Ιρλανδία όπου συνεχίζεται η διαδικασία της καταμέτρησης - το κόμμα του Brexit λαμβάνει 28 έδρες και ποσοστό 31,6%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 15 έδρες (+14) και ποσοστό 20,3% (+13,4), οι Εργατικοί 10 έδρες (-8) με 14,1% (-11,3) και οι Πράσινοι 7 έδρες (+4) με 12,1% (+4,2). Ακολουθούν στην πέμπτη θέση οι Συντηρητικοί με τρεις έδρες (-15) με ποσοστό που πέφτε κατά 14,9%, το Plaid Cymru με 1 έδρα και ποσοστό 1% (+0,3), το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας, καμία μέχρι στιγμής έδρα και ποσοστό 3,6% (+1,1), το κόμμα Αλλαγή στη Βρετανία και το UKIP καμία έδρα με ποσοστά 3,4% και 3,3% (−24,2), αντίστοιχα.

Στη Γερμανία, τα κόμματα του συνασπισμού της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ αναμένεται από σήμερα κιόλας να αντλήσουν τα διδάγματα από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, στις οποίες έλαβαν ιστορικά χαμηλά ποσοστά τα οποία βαθαίνουν την κρίση ταυτότητας της κυβέρνησης.

Η κεντροδεξιά παράταξη της καγκελαρίου (CDU-CSU) εξασφάλισε 28,6%, το οποίο είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της, μολονότι παρέμεινε πρώτο κόμμα στην Γερμανία. Την ίδια ώρα ο εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), υπέστησαν πραγματική πανωλεθρία, εξασφαλίζοντας ποσοστό 15,3%, με τους Πράσινους να τους ξεπερνούν και να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με ποσοστό 20,9%.

Παράλληλα η ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) εξασφαλίζει 10,8% και Η Αριστερά (Die Linke) και το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) από 5,4%, σύμφωνα με εκτιμήσεις και προβολές που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι τώρα.

Σήμερα το πρωί το επιτελείο των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού θα συνέλθει ξεχωριστά για να αναλύσει τα αποτελέσματα. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, θα γίνει σύνοδος υπό την Άγγελα Μέρκελ.

Στην Ισπανία, το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών, καθώς με καταμετρημένο το 98% των ψήφων εκλέγει 20 ευρωβουλευτές, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Στις εκλογές του 2014 το PSOE του Πέδρο Σάντσεθ εξέλεξε 14 βουλευτές ενώ νωρίτερα τα έξιτ πολ του έδιναν 18 έδρες, από τις 54 που έχει η Ισπανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την Ισαμπέλ Θελάα, το κόμμα έλαβε ποσοστό 32,9%. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα λαμβάνει 20% ενώ το ακροδεξιό Vox μόνο 6%, ποσοστό σημαντικά μειωμένο από το 10% που είχε συγκεντρώσει στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου. Το Λαϊκό Κόμμα εκλέγει 12 ευρωβουλευτές, το κεντροδεξιό Ciudadanos ("Πολίτες") επτά, το Podemos 5, με ποσοστό 10,08% –σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο– και το Vox τρεις.

Στις δημοτικές εκλογές οι Σοσιαλιστές έρχονται επίσης πρώτο κόμμα με ποσοστό 30,3%. Το PP βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 21,9%, με καταμετρημένο περίπου το 75% των ψήφων.

Στην Ιταλία, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι επικρατεί καθαρά στις ευρωεκλογές, συγκεντρώνοντας ποσοστό μεταξύ 27 και 31% των ψήφων, κάτι που σημαίνει ότι το κόμμα της άκρας δεξιάς γίνεται πρώτο κόμμα στην Ιταλία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις εξόδου.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»), η άλλη συνιστώσα της συμπολίτευσης στην Ιταλία, προσέλκυσε από τη δική του πλευρά ένα ποσοστό μεταξύ 18,5% και 23% των ψήφων, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, πίσω από το Δημοκρατικό Κόμμα (PD, κεντροαριστερά) που εξασφάλισε ποσοστό μεταξύ 21 και 25,0%.

Αν τα στοιχεία αυτά επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για βαριά ήττα για το M5S, το οποίο είχε κερδίσει εξασφαλίζοντας πάνω από το 32% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2018.

Οι ευρωεκλογές που διεξήχθησαν χθες ενισχύουν αντιθέτως τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι στην κυβέρνηση άκρας δεξιάς-λαϊκιστών, που ασκεί την εξουσία στην Ιταλία από την 1η Ιουνίου 2018.

Στη Σουηδία, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα, αφού συγκεντρώνει ποσοστό 23,6% στις ευρωεκλογές και διατηρεί τις πέντε έδρες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την καταμέτρηση του 95% των ψήφων.

Το συντηρητικό Μετριοπαθές Κόμμα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 16,8% και τέσσερις έδρες, μία περισσότερη από αυτές που διαθέτει στο απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο.

Στην τρίτη θέση ανήλθε το ακροδεξιό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες, το οποίο κερδίζει συνολικά τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του κατά 5,7 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2014 και να φτάσει το 15,4%.

Στην Αυστρία, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP) του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές με ποσοστό 35,4%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, στα οποία όμως δεν περιλαμβάνονται οι επιστολικές ψήφοι.

Το Κόμμα των Ελευθέρων (FPO), που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό, είδε το ποσοστό του να μειώνεται κατά 1,7 μονάδα στο 18,1%, λίγες ημέρες μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε την παραίτηση του επικεφαλής του Χάιντς- Κρίστιαν Στράχε από την αντικαγκελαρία και την προεδρία του κόμματος.

Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν ποσοστό 23,6%, οι Πράσινοι 13% και το φιλελεύθερο NEOS 8,1%.

Στη Δανία, το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα του Λαού απώλεσε σχεδόν τη μισή δύναμή του στις ευρωεκλογές, γεγονός που συνεπάγεται ότι θα χάσει τρεις από τις τέσσερις έδρες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά προβολές, το κόμμα θα περιοριστεί σε περίπου 11% των ψήφων από το 26,6% που είχε λάβει το 2014. Αυτό θα σημάνει πως θα καταλάβει μόλις μια από τις 13 έδρες που κατανέμονται στη Δανία στο ΕΚ.

Το κόμμα του πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, οι Φιλελεύθεροι (κεντροδεξιά) κατέλαβε την πρώτη θέση με το 23,6% των ψήφων, κάτι που σημαίνει πως θα διπλασιάσει τις έδρες του σε τέσσερις. «Είναι μια σπουδαία βραδιά», είπε ικανοποιημένος ο Ράσμουσεν, ο οποίος διεκδικεί εξάλλου την επανεκλογή του στον θώκο στις βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουνίου.

Η Μέτε Φρέντεριξεν, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση με το 21,5% των ψήφων, συνεχάρη τους Φιλελεύθερους για τη νίκη τους, πρόσθεσε όμως πως ο Ράσμουσεν δεν πρέπει να εκλεγεί πρωθυπουργός για τρίτη θητεία.

Στο Βέλγιο η ισχυρή άνοδος της ακροδεξιάς στην ολλανδόφωνη Φλάνδρα, σε συνδυασμό με την άνοδο των οικολόγων και της ριζοσπαστικής αριστεράς στο γαλλόφωνο Βέλγιο, καταδεικνύουν τον κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου στη χώρα, στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα και προμηνύουν μια μακρά και περίπλοκη διαπραγμάτευση για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Εκτός από τους 21 ευρωβουλευτές τους, οι Βέλγοι ψήφιζαν σήμερα για να αναδείξουν τους βουλευτές σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η μεγαλύτερη έκπληξη προήλθε από τη Φλάνδρα, τον ολλανδόφωνο βορρά, όπου το ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang (VB, πρώην Vlaams Blok) αναδεικνύεται σε δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη. Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, η ακροδεξιά συγκεντρώνει ποσοστό 18-20%, κάτι που σημαίνει ότι υπερτριπλασιάζει το ποσοστό που είχε καταγράψει τον Μάιο του 2014 (6%). Έτσι, καταλαμβάνει 18 από τις 150 έδρες του εθνικού κοινοβουλίου, από 3 που είχε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την πρόβλεψη του υπουργείου Εσωτερικών.

Την Ουγγαρία, το κυβερνών κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν εξασφαλίζει 52,14% των ψήφων στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, επιτυγχάνοντας με μια σκληροπυρηνική αντιμεταναστευτική ατζέντα μια μεγάλη νίκη επί μιας διχασμένης αντιπολίτευσης.

"Η εκλογική νίκη σημαίνει ότι οι Ούγγροι μας ανέθεσαν το καθήκον να (...) σταματήσουμε την μετανάστευση σε όλη την Ευρώπη", δήλωσε ο Ορμπάν στους υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν μετά την ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής, σημειώνοντας ότι θα συνεργαστεί με όλους όσοι στην Ευρώπη επιθυμούν να σταματήσουν τη μετανάστευση.

Οι Ούγγροι θέλουν το Fidesz να "προστατεύσει την χριστιανική κουλτούρα στην Ευρώπη", πρόσθεσε.

Το Fidesz προηγείται κατά πολύ του αριστερού Δημοκρατικού Συνασπισμού, ο οποίος έρχεται δεύτερος με 16,26%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της χώρας. Το κόμμα Momentum έρχεται τρίτο με 9,92%. Οι Σοσιαλιστές εξασφαλίζουν 6,68%, ενώ το εθνικιστικό Jobbik 6,44% των ψήφων, ενώ και τα δύο κόμματα αποδυναμώθηκαν σημαντικά.

Στη Σλοβενία το κοινό ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος και του Λαϊκού Κόμματος συγκέντρωσε το 26,5% των ψήφων και ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων STA, κάτι που σημαίνει ότι κέρδισαν τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και το κόμμα του ανεξάρτητου, φιλοευρωπαίου πρωθυπουργού Μάριαν Σάρετς (LMS) συγκέντρωσαν 18,6% και 15,6% αντίστοιχα και από δύο έδρες.

Το κόμμα Νέα Σλοβενία συγκέντρωσε ποσοστό 11,1% και καταλαμβάνει την τελευταία από τις οκτώ έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη Ρουμανία, η φιλοευρωπαϊκή κεντροδεξιά κέρδισε τις ευρωεκλογές που έγιναν χθες Κυριακή στην Ρουμανία, επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στην σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της χώρας, η οποία επικρίνεται από τις Βρυξέλλες για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο δικαστικό σύστημα, σύμφωνα με τα μερικά επίσημα αποτελέσματα.

Το συντηρητικό, αντιπολιτευόμενο Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) και οι κεντρώοι της συμμαχίας USR-PLUS εξασφάλισαν από κοινού ποσοστό περίπου 47% των ψήφων, ενώ το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) έλαβε λίγο περισσότερο από 24% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στην δημοσιότητα μετά την καταμέτρηση περίπου του 80% των ψήφων.

Ακολουθούν αναλυτικά τα ποσοστά και ο αριθμός των εδρών που αναμένεται να καταλάβουν τα κόμματα, με βάση εκτιμήσεις και προβολές.

Γερμανία (96 έδρες)

Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU): 28,60% και 28 έδρες

Συμμαχία 90/Πράσινοι: 20,90% και 21 έδρες

Σοσιαλδημοκράτες (SPD): 15,30% και 15 έδρες

Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 10,80% και 11 έδρες

Η Αριστερά: (Die Linke): 5,40% και 5 έδρες

Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP): 5,40% και 5 έδρες

Το Κόμμα: 2,30% και 2 έδρες

Ελεύθεροι Ψηφοφόροι: 2,20% και 2 έδρες

Κόμμα για την Προστασία των Ζώων: 1,50% και 2 έδρες

Οικολόγοι και Δημοκράτες: 1,10% και 1 έδρα

Κόμμα των Οικογενειών της Γερμανίας: 0,80% και 1 έδρα

Volt: 0,80% και 1 έδρα

Κόμμα των Πειρατών: 0,60% και 1 έδρα

Γαλλία (74 έδρες)

Εθνικός Συναγερμός: 24,20% και 24 έδρες

Η Δημοκρατία Εμπρός (LREM)/MoDem: 22,40% και 23 έδρες

Ευρώπη-Οικολογία/Οι Πράσινοι: 12,70% και 13 έδρες

Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) : 8,50% και 8 έδρες

Σοσιαλιστικό Κόμμα κ.ά.: 6,20% και 6 έδρες

Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), Δημοκρατική Σοσιαλιστική Αριστερά: 6,20% και 5 έδρες

Ιταλία (73 έδρες)

Λέγκα: 32,42% και 28 έδρες

Δημοκρατικό Κόμμα: 24,93% και 19 έδρες

Κίνημα Πέντε Αστέρων: 16,94% και 14 έδρες

Φόρτσα Ιτάλια: 8,11% και 6 έδρες

Αδέλφια της Ιταλίας: 6,39 % και 5 έδρες

Λαϊκό Κόμμα του Νοτίου Τιρόλου: 0,56% και 1 έδρα

Ηνωμένο Βασίλειο (73 έδρες)

Το Κόμμα του Μπρέξιτ: 31,60% και 24 έδρες

Εργατικοί: 19,10% και 14 έδρες

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 18,90% και 15 έδρες

Συντηρητικό Κόμμα: 12,40% και 10 έδρες

Πράσινοι: 9,80% και 4 έδρες

Ισπανία (54 έδρες)

Σοσιαλιστές (PSOE): 28,40 % και 18 έδρες

Λαϊκό Κόμμα (PP): 17,30% και 11 έδρες

Πολίτες (Ciudadanos): 16,00% και 9 έδρες

Συμμαχία των Ποδέμος/της Ενωμένης Αριστεράς/ τουEquo: 12,40% και 7 έδρες

Vox : 6,50% και 4 έδρες

Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας, Εθνικιστικό Μπλοκ της Γαλίθιας κ.ά.: 6,00% και 3 έδρες

Συνασπισμός για μια αλληλέγγυα Ευρώπη (τοπικά κόμματα): 3,10% και 1 έδρα

Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Καταλανικό Κόμμα: 2,80% και 1 έδρα

Πολωνία (51 έδρες)

Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS): 42,40% και 23 έδρες

Πλατφόρμα Πολιτών (PO): 39,10% και 22 έδρες

Άνοιξη: 6,60% και 3 έδρες

Συνομοσπονδία Κόρβιν Μπράουν Λιρόι Ναρντόβσκι: 6,10% και 3 έδρες

Ρουμανία (32 έδρες)

Σοσιαλδημοκράτες: 25,80% και 9 έδρες

Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα: 25,80% και 9 έδρες

Συμμαχία 2020 USR Plus: 23,90% και 9 έδρες

Pro Romania: 5,70% και 2 έδρες

UDMR: 5,40% και 2 έδρες

Κόμμα του Λαϊκού Κινήματος: 5,20% και 1 έδρα

Ολλανδία (26 έδρες)

Εργατικοί (PvdA): 18,10% και 5 έδρες

Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD): 15,00% και 4 έδρες

Χριστιανοδημοκράτες: 12,30% και 4 έδρες

Φόρουμ για τη Δημοκρατία: 11,00% και 3 έδρες

Πράσινη Αριστερά: 10,50% και 3 έδρες

Χριστιανική Ένωση, SGP : 7,90% και 2 έδρες

D66: 6,30% και 2 έδρες

Κόμμα για την Ελευθερία (PVV): 4,10% και 1 έδρα

50PLUS: 4,10% και 1 έδρα

Σοσιαλιστικό Κόμμα: 3,90 % και 1 έδρα

Ελλάδα (21 έδρες)

ΝΔ: 33,50% και 8 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 25,00% και 6 έδρες

ΚΙΝΑΛ: 7,70% και 3 έδρες

KKE: 5,50% και 2 έδρες

ΧΑ: 4,50 % και 2 έδρες

Ουγγαρία (21 έδρες)

Φίντες (Κίνημα Νέων Δημοκρατών)/Λαϊκό Δημοκρατικό και Χριστιανικό Κόμμα (KDNP): 52,14% και 13 έδρες

Δημοκρατική Συμμαχία: 16,26% και 4 έδρες

Momentum: 9,92% και 2 έδρες

Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα: 6,68 % και 1 έδρα

Γιόμπικ: 6,64% και 1 έδρα

Πορτογαλία (21 έδρες)

Σοσιαλιστικό Κόμμα: 32,00% και 8 έδρες

Σοσιαλδημοκράτες: 22,00% και 5 έδρες

Μπλόκο της Αριστεράς: 10,50% και 3 έδρες

Κομμουνιστικό Κόμμα-Πράσινοι: 8,00% και 2 έδρες

Λαϊκό Κόμμα: 6,00% και 2 έδρες

PAN: 5,00% και 1 έδρα

Βέλγιο (21 έδρες)

Ολλανδόφωνο εκλογικό σώμα (12 έδρες):

Νεοφλαμανδική Συμμαχία: 22,48% και 3 έδρες

Vlaams Belang: 19,07 % και 3 έδρες

Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι Δημοκράες (Open-VLD) : 15,97 % και 2 έδρες

Χριστιανοδημοκράτες και Φλαμανδοί (CD&V): 14,44% και 2 έδρες

Πράσινοι: 12,37% και 1 έδρα

Σοσιαλιστικό Κόμμα: 10,19 % και 1 έδρα

Γαλλόφωνο εκλογικό σώμα (8 έδρες):

Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS): 26,69 % και 2 έδρες

Οικολόγοι (Ecolo): 19,88% και 2 έδρες

Μεταρρυθμιστικό Κίνημα (MR): 19,31% και 2 έδρες

Κόμμα Εργασίας του Βελγίου - PTB: 14,51% και 1 έδρα

Δημοκράτες Ουμανιστές: 8,98% και 1 έδρα

Γερμανόφωνο εκλογικό σώμα (1 έδρα):

CSP (Χριστιανοκοινωνιστές): 34,94 % - 1 έδρα

Τσεχία (21 έδρες)

ANO: 21,20% και 6 έδρες

ODS : 14,50% και 4 έδρες

Πειρατές: 14,00% και 3 έδρες

TOP 09: 11,70% και 3 έδρες

Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία: 9,10% και 2 έδρες

Χριστιανοδημοκρατική Ένωση και Λαϊκό Κόμμα: 7,20% και 2 έδρες

ΚΚ Βοημίας-Μοραβίας: 6,90% και 1 έδρα

Σουηδία (20 έδρες)

Σοσιαλδημοκράτες: 25,10% και 5 έδρες

Νέο Μετριοπαθές Κόμμα: 17,60% και 4 έδρες

Δημοκράτες της Σουηδίας: 16,90% και 3 έδρες

Κόμμα του Κέντρου: 10,30% και 2 έδρες

Πράσινοι: 9,50% και 2 έδρες

Χριστιανοδημοκράτες: 7,50% και 2 έδρες

Κόμμα της Αριστεράς: 6,40% και 1 έδρα

Οι Φιλελεύθεροι: 4,40% και 1 έδρα

Αυστρία (18 έδρες)

Λαϊκό Κόμμα (ÖVP): 34,50% και 7 έδρες

Σοσιαλδημοκράτες: 23,50% και 5 έδρες

Ελεύθεροι (FPÖ): 17,50% και 3 έδρες

Πράσινοι: 13,50% και 2 έδρες

Νέα Αυστρία και φιλελεύθερο φόρουμ: 8,00% και 1 έδρα

Βουλγαρία (17 έδρες)

Πολίτες για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη της Βουλγαρίας: 31,60% και 7 έδρες

Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSB): 24,30% και 5 έδρες

Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών: 13,20% και 3 έδρες

Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα: 7,50% και 1 έδρα

Δημοκρατική Βουλγαρία: 6,20% και 1 έδρα

Δανία (13 έδρες)

Σοσιαλδημοκράτες: 23,30% και 3 έδρες

Φιλελεύθεροι (Venstre): 20,50% και 3 έδρες

Δανικό Λαϊκό Κόμμα: 13,20 % και 2 έδρες

Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα: 12,30% και 2 έδρες

Σοσιαλφιλελεύθερο Κόμμα: 9,40% και 1 έδρα

Κοκκινοπράσινη Συμμαχία: 6,20% και 1 έδρα

Συντηρητικοί: 5,70% και 1 έδρα

Φινλανδία (13 έδρες)

Εθνική Συμμαχία: 20,10% και 3 έδρες

Σοσιαλδημοκράτες: 15,10% και 2 έδρες

Ένωση Πρασίνων: 15,10% και 2 έδρες

Κεντρώοι: 14,30% και 2 έδρες

Οι Φινλανδοί (οι πρώην Αληθινοί Φινλανδοί): 14,10% και 2 έδρες

Συνασπισμός της Αριστεράς: 6,90% και 1 έδρα

Λαϊκό Κόμμα των Σουηδών της Φινλανδίας: 6,20% και 1 έδρα

Σλοβακία (13 έδρες)

SPOLU, Προοδευτική Σλοβακία: 20,10% και 4 έδρες

Κατεύθυνση-Σοσιαλδημοκρατία: 15,70 % και 3 έδρες

Κόμμα του Λαού η Σλοβακία μας: 12,10 % και 2 έδρες

Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα: 9,70% και 2 έδρες

Ελευθερία και Αλληλεγγύη: 9,60% και 1 έδρα

Απλοί πολίτες και ανεξάρτητες προσωπικότητες: 5,30% και 1 έδρα

Κροατία (11 έδρες)

Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) : 23,40% και 4 έδρες

Σοσιαλδημοκράτες: 18,38% και 3 έδρες

Ανεξάρτητοι: 8,20 % και 1 έδρα

Κροατική Ανάπτυξη (Hrast), Κροατικό Κόμμα των Δικαιωμάτων δρ. Άντε Στάρτσεβιτς, Συντηρητικό Κόμμα: 6,43 % και 1 έδρα

Ανθρώπινη Ασπίδα: 6,25% και 1 έδρα

Συμμαχία του Άμστερνταμ: 5,59% και 1 έδρα

Ανεξάρτητοι για την Κροατία (NHR), Κροατικό κόμμα του Δικαίου (HSP): 5,09 % και 1 έδρα

Ιρλανδία (11 έδρες)

Φίνε Γκαέλ: 29,00% και 4 έδρες

Πράσινοι: 15,00% και 2 έδρες

Ανεξάρτητοι για την Αλλαγή: 15,00 % και 2 έδρες

Φιόνα Φέιλ και Δημοκρατικό Κόμμα: 15,00% και 1 έδρα

Σιν Φειν: 13,00% και 2 έδρες

Λιθουανία (11 έδρες)

Ένωση για την Πατρίδα και Λιθουανοί Χριστιανοδημοκράτες: 19,28% και 3 έδρες

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Λιθουανίας (LSDP): 16,14% και 2 έδρες

Λιθουανική Αγροτική Ένωση και Πράσινοι: 12,86% και 2 έδρες

Κόμμα της Εργασίας: 9,20% και 1 έδρα

Φιλελεύθερο Κίνημα: 6,37% και 1 έδρα

«Μπλοκ Βαλντεμάρο Ταμάσεβσκι»-Συνασπισμός της Ένωσης των Χριστιανικών Οικογενειών και της Ρωσικής Συμμαχίας: 5,60 % και 1 έδρα

Λιθουανικό κόμμα του Κέντρου: 5,16% και 1 έδρα

Σλοβενία (8 έδρες)

Σλοβένικο Δημοκρατικό Κόμμα (SDS): 26,48% και 3 έδρες

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα: 18,57% και 2 έδρες

Λίστα Μάριαν Σάρετς: 15,61% και 2 έδρες

Νέα Σλοβενία: 11,11% και 1 έδρα

Λετονία (8 έδρες)

Ενότητα και περιφερειακά κόμματα: 26,24% και 2 έδρες

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα «Αρμονία»: 17,45% και 2 έδρες

«Όλοι για τη Λετονία!», «Πατρίδα κι Ελευθερία»/LNNK: 16,40% και 2 έδρες

Ανάπτυξη/Υπέρ!: 12,42% και 1 έδρα

Ρωσική Ένωση της Λετονίας: 6,30% και 1 έδρα

Κύπρος (6 έδρες)

ΔΗΣΥ: 32,50% και 2 έδρες

ΑΚΕΛ: 30,00% και 1 έδρες

ΔΗΚΟ και ΚΑ: 15,00% και 1 έδρα

ΕΔΕΚ: 11,00% και 1 έδρα.

Εσθονία (6 έδρες)

Κόμμα της Μεταρρύθμισης της Εσθονίας: 26,20% και 2 έδρες

Σοσιαλδημοκράτες: 23,30% και 1 έδρα

Κεντρώοι: 14,40% και 1 έδρα

Λαϊκό Συντηρητικό Κόμμα: 12,70% και 1 έδρα

Ένωση της πατρίδας της και της Δημοκρατίας: 10,30% και 1 έδρα

Λουξεμβούργο (6 έδρες)

Δημοκρατικοί: 21,44% και 2 έδρες

Χριστιανοκοινωνιστές: 21,10% και 2 έδρες

Οικολόγοι: 18,91% και 1 έδρα

Σοσιαλιστές: 12,19% και 1 έδρα

Μάλτα (6 έδρες)

Εργατικοί: 55,00% και 4 έδρες

Εθνικιστικό Κόμμα: 37,00% και 2 έδρες

Keywords
γαλλια, ψηφοφορία, δημοψηφισμα 2015, νέα, δημοσκοπηση, μερκελ, spd, fdp, εκλογες, vox, σημαίνει, ιουνίου, ουγγαρια, momentum, σλοβενία, sta, lms, βρυξέλλες, psd, μπλοκ, romania, σλοβακία, sds, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, εκλογικα αποτελεσματα, δημοκρατικη συμμαχια, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, κυπρος, δημοψηφισμα, ελλαδα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2014, εκλογες 2010 δημοτικες, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, εξιτ πολ, σλοβακία, χωρες, σλοβενία, αμεση δημοκρατια, βελγιο, βουλγαρια, γερμανια, δανια, δημοκρατια, εδρα, ηττα, θητεια, ιρλανδια, ισπανια, ιταλια, λονδινο, ρουμανια, σουηδια, ωρα, αγροτικη, αυστρια, αλληλεγγυη, αμστερνταμ, ανοδος, ασπιδα, ατζεντα, βορεια, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γερμανικα, γινει, γινεται, δευτερο, δυναμη, δικη, δοθει, ειπε, ελευθερια, επτα, ερχεται, ερχονται, εσωτερικων, ευρωπη, ζωων, ιδια, κυβερνηση, κομμα, κροατια, λογο, μπλοκ, νικη, οκτω, πεμπτη, περιβαλλον, περιφερειακο, πρωι, συνεχεια, σωμα, σοσιαλδημοκρατια, τριτη, ψηφοφορία, ενωση, εθνικο, χωρα, ιουνίου, κυριακη, momentum, romania, σημαίνει, sta, vox
Τυχαία Θέματα