Ευρωεκλογές: O μεγάλος νικητής και οι αλλαγές στον κομματικό χάρτη

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τα κόμματα συνηθίζουν να αυτοπαρουσιάζονται ως νικητές.

Ωστόσο, οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, ανέδειξαν έναν ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο νικητή. Κι αυτός, ήταν η ΕΔΕΚ. Κόντρα στα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις οι σοσιαλδημοκράτες πέτυχαν δυο σημαντικά πράγματα. Το πρώτο, ήταν η κατάληψη της τέταρτης θέσης η οποία έδωσε στην

ΕΔΕΚ την 6η έδρα και το δεύτερο η σημαντική αύξηση των ποσοστών της συγκριτικά με το 2014.

Το εντυπωσιακό όμως 10,58% που εξασφάλισε, δεν πρέπει να θεωρείται ως μια αμιγώς ΕΔΕΚίτικη ψήφος. Στην ουσία, η ΕΔΕΚ, κατόρθωσε να προσελκύσει ψηφοφόρους από ένα ευρύ φάσμα του εκλογικού σώματος το οποίο ασπάστηκε το αφήγημα περί απόκρουσης της ακροδεξιάς. Εκ του αποτελέσματος, η επικοινωνιακή προεκλογική τακτική πόλωσης που ακολούθησε η ΕΔΕΚ απέναντι στο ΕΛΑΜ στέφθηκε με επιτυχία.

Από εκεί και πέρα ο κατά παραδοχήν ηττημένος αυτής της εκλογικής μάχης ήταν ο συνδυασμός Οικολόγων – Συμμαχίας, ο οποίος απέσπασε μόλις το 3% των ψήφων, τερματίζοντας στην έκτη θέση.

Την πέμπτη θέση κατέλαβε η Δημοκρατική Παράταξη η οποία κατέλαβε το 3,8% των ψήφων θέτοντας ισχυρές βάσεις για να εισέλθει στην βουλή το 2021. Ως εκ τούτου, γίνεται αντιληπτό ότι ο κομματικός χάρτης στην Κύπρο αναδιαμορφώνεται καθότι αν σήμερα διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές και τα κόμματα λάμβαναν τα ίδια ποσοστά, τότε, η «Συμμαχία – Οικολόγοι» θα έμεναν εκτός Βουλής και τις έδρες τους στο Κοινοβούλιο θα καταλάμβανε η ΔΗ.ΠΑ.

Σ’ ότι αφορά το ΕΛΑΜ, η «ήττα» του, συνίσταται στο γεγονός ότι δεν κατόρθωσε να εκλέξει ευρωβουλευτή. Από εκεί και πέρα το αυτοπροσδιοριζόμενο εθνικιστικό κίνημα της Κύπρου, διεύρυνε σε ποσοστά, την εκλογική του επιρροή, λαμβάνοντας ποσοστό της τάξεως του 8,24%. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι το 2014, στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές το ποσοστό του ΕΛΑΜ, ανερχόταν μόλις στο 2,69%. Συνεπώς, το ΕΛΑΜ, δείχνει ότι αποτελεί μια συνεχώς ανερχόμενη πολιτική δύναμη η οποία εδραιώνεται εντός του κομματικού συστήματος.

Νικητής, εκ του αποτελέσματος, είναι κι ο Δημοκρατικός Συναγερμός ο οποίος παρά την προεκλογική πίεση που δέχτηκε κατάφερε να παραμείνει πρώτο κόμμα με ποσοστό 29%, έχοντας όμως απωλέσει σημαντικά ποσοστά συγκριτικά με το 2014. Το ΑΚΕΛ, με την συνεισφορά των τουρκοκυπριακών ψήφων, κατάφερε να συγκρατήσει ποσοστά δείχνοντας ότι έχει βάλει τέλος στην πτωτική πορεία που ακολουθούσε από το 2013 και εντεύθεν. Επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί και το ποσοστό που κατέλαβε και το ΔΗΚΟ (της τάξεως του 13%) δείχνοντας ότι η άνοδος της ΔΗΠΑ δεν επηρέασε την εκλογική του βάση.

Μεγάλη ήττα συλλήβδην του πολιτικού συστήματος πρέπει να θεωρείται και το ποσοστό ρεκόρ που σημείωσε η αποχή της τάξεως του 57%.

Keywords
Τυχαία Θέματα