Ευοίωνες προοπτικές αλλά και κίνδυνοι για την οικονομία

Με αισιοδοξία αντικρύζει ο υπουργός Οικονομικών την πορεία της οικονομίας για την επόμενη τριετία.

Άλλωστε, το πρωί "κλείδωσε" ενώπιον Υπουργικού Συμβουλίου και τη στρατηγική της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία. Καθορίζει δηλαδή, και την πορεία του επόμενου υπουργού που θα αναλάβει από τον Δεκέμβριο. Καθοριστικός όμως είναι ο στόχος που έχει τεθεί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία θεωρεί ότι θα αντιμετωπιστούν οριστικά.

"Η οικονομία είναι σε τροχιά υγιούς ανάπτυξης. Ο ρυθμός είναι υπερδιπλάσιος της ευρωζώνης. Ο πολύ φιλόδοξος στόχος μας είναι το ποσοστό των ΜΕΔ να είναι

μονοψήφιο στο επόμενο 12μηνο".

Είναι γεγονός ότι υπήρξε σοβαρή μείωση στα "κόκκινα" δάνεια από το 2013 κι' εντεύθεν.

Από 29 δις που ήταν το 2013 και αντιπροσώπευαν το 50% του συνολικού δανεισμού, μειώθηκαν σήμερα στα €10,2 δις σε πραγματικούς αριθμούς και σε ποσοστό 30,3%.

Βεβαίως, η μείωση των ΜΕΔ δεν είναι πραγματική, υπό την έννοια ότι έφυγαν μεν από το τραπεζικό σύστημα, αλλά όχι και από την οικονομία. Στην ουσία, η μείωση είναι αποτέλεσμα της μεγάλης πώλησης δανείων από την Τράπεζα Κύπρου στο Απόλλων και του παρκαρίσματος των κόκκινων δανείων του Συνεργατισμού στην ΚΕΔΙΠΕΣ. Ακόμα κι έτσι όμως, αντιμετωπίζονται τυχόν νέες φουρτούνες στο τραπεζικό σύστημα.

Οι προκλήσεις του τραπεζικού τομέα πάντως είναι συνυφασμένες με τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας και είναι ζήτημα που εγείρουν και θεσμοί και οίκοι αξιολόγησης.

Λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στο Στρατηγικό δημοσιονομικό πλαίσιο 2020 - 2023, το οποίο κατέθεσε το πρωί ο Χάρης Γεωργιάδης στο Υπουργικό.

Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα, ευοίωνες.

Το ΑΕΠ που σε πραγματικούς αριθμούς είναι σήμερα στα 20 δις θα συνεχίσει να μεγαλώνει.

Το '19 θα είναι στο 3,6% αν και μέχρι το 2022 θα ρίξει ταχύτητα, θα διαμορφωθεί στο 3%.

Αυτό βεβαίως θα επιδράσει θετικά και στην ανεργία, η οποία ως το 2022 θα μειωθεί στο 5%. από 15% που ήταν το 2015.

Πάντως και από δημοσιονομικής σκοπιάς, τα στοιχεία δείχνουν μια μακρά περίοδο πλεονασμάτων. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι δικαστικές υποθέσεις για επαναφορά των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και επιστροφή των αποκοπών, δεν θα έχουν την έκβαση της πρωτόδικης απόφασης.

Αφήνοντας στην άκρη αυτό, το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερβαίνει το 1 δις μέχρι και το 2022 και θα είναι πάνω από το 4%.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσει να διατηρηθεί βιώσιμο και το δημόσιο χρέος, το οποίο εκτινάχθηκε το 2018 στο 102,5% λόγω της κρατικής στήριξης σε μια ελεγχόμενη κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Από αυτήν την χρονιά πάντως το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα το τιθασεύσει στο 95,7% και μέχρι το 2022 στο 77,5%.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια νέα κρίση στο ευρωσύστημα από το 2020. Όμως το υπουργείο λέγει ότι και κάτω από τις πιο δυσμενείς συνθήκες, το δημόσιο χρέος θα είναι βιώσιμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα