Έτοιμος ο κώδικας χρηστής διοίκησης του ΚΟΑ

Στις 29 Νοεμβρίου, ο ΚΟΑ θα παρουσιάσει τον κώδικα χρηστής διοίκησης σε όλες τις ομοσπονδίες που υπάγονται στον οργανισμό. Μετά από 1,5 χρόνο επαφών με αθλητικούς οργανισμούς και υφυπουργεία αθλητισμών, ο ΚΟΑ είναι έτοιμος για την νέα εποχή στον αθλητισμό.



Το www.sigmalive.com αποκαλύπτει

τι περιλαμβάνει ο κώδικας χρηστής διοίκησης, τις υποχρεώσεις των Ομοσπονδιών αλλά και τις αρμοδιότητες του ΚΟΑ.

Οι ομοσπονδίες λαμβάνουν χρήματα από την ετήσια κρατική χορηγία. Πλέον μόνο αν πληρούν τον κωδικα χρηστής διοίκησης θα λαμβάνουν το χρηματικό ποσό που τους αντιστοιχεί, σε διαφορετική περίπτωση θα γίνονται αποκοπές ή και άλλες κυρώσεις.

Το πλάνο χωρίζει τις αθλητικές ομοσπονδίες σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη θα ανήκουν οι μεγάλες όπως ΚΟΠ, ΚΟΕΑΣ, ΚΟΚ, ΚΟΠΕ, του Τέννις, της Ιστιοπλοϊας και της Σκοποβολής. Στην δεύτερη οι μικρομεσαίες ομοσπονδίες και τρίτη οι μικρές.

Ο κώδικας χρηστής διοίκησης χωρίζεται επίσης σε τρεις κατηγορίες.
Στην πρώτη και κυριότερη, θα είναι ευθύνη της εκάστοτε ομοσπονδίας να θέτει όριο θητείας Δ.Σ. και ταυτόχρονα να έχουν οικονομικές καταστάσεις.
Στη δεύτερη κατηγορία, θέματα διοίκησης και στην τρίτη την διατήρηση πρακτικών των συνεδριάσεων, διαφάνεια και αιτιολόγηση κάθε δαπάνης.

Επιπλέον, ο ΚΟΑ αποκτά το δικαίωμα εκεί και όπου εντοπίζει ατασθαλία να παραπέμπει μέλοι Δ.Σ. Ομοσπονδιών στην ΑΔΕΑ για αφαίρεση της ιδιότητας τους.

Στόχος του ΚΟΑ είναι αρχές του 2018, ο κώδικας να κατατεθεί στην Βουλή έτσι ώστε να ενσωματωθεί στον νόμο του ΚΟΑ και τον Μάρτιο ή Απρίλιο του 2018 να τεθεί σε εφαρμογή. Με την νέα μορφή διοίκησης που θα έχουν οι ομοσπονδίες, ο ΚΟΑ εκτός από τον εποπτικό ρόλο στη διαχείριση τους που είχε ως τώρα αποκτά και παρεμβατικό ρόλο, πάντα όμως σεβόμενος την αυτονομία της κάθε ομοσπονδίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα