Έτοιμες για μακροχρόνιο αγώνα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις

Τη θέση ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που εξώθησε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, εξέφρασαν σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα (17/9) οι συνδικαλιστές ηγέτες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση μάς εξανάγκασε να λάβουμε το έσχατο μέτρο της απεργίας, γιατί στις 4 Ιουλίου αποφάσισε ότι, ετσιθελικά και χωρίς να διαπραγματεύεται, θα εφαρμόζει οποιαδήποτε μέτρα κρίνει».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν διαμαρτύρονται ούτε

για τα 8 ούτε για τα 40 λεπτά, ούτε για την πίστωση ωρών, ούτε για τους μισθούς, αλλά για τις αποφάσεις που λήφθηκαν στις 4 Ιουλίου, ερήμην των εκπαιδευτικών.

Την ίδια ώρα, ο κ. Φυλακτού δήλωσε ότι οι εκπαιδευτικοί θα διαφυλάξουν το δημόσιο σχολείο, το οποίο έχει πληγεί.

Σε άλλο σημείο της Συνέντευξης Τύπου και κληθείς ο κ. Φυλακτού να σχολιάσει τοποθέτηση του τέως Υπουργού Παιδείας και νυν Υπουργού Γεωργίας, Κώστα Καδή, σε τηλεοπτικό σταθμό, «πως οι ηγέτες των εκπαιδευτικών οργανώσεων, αν δεν μπορούν να πείσουν τα μέλη τους, να πάνε σπίτι τους», απάντησε λέγοντας «να αναιρέσουν τις αποφάσεις της 4ης Ιουλίου και εγώ να παραιτηθώ αύριο». Εξάλλου, ο ίδιος έκανε λόγο και για προετοιμασία των εκπαιδευτικών για έναν μακροχρόνιο αγώνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, στις δηλώσεις του, και ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΚΕΚ Γιάννος Σωκράτους, ο οποίος τόνισε ότι η απεργία γίνεται λόγω των αιφνιδιαστικών αποφάσεων της κυβέρνησης και επειδή δεν προηγήθηκε ο θεσμικός διάλογος με τις οργανώσεις.

Παράλληλα, απέρριψε τα όσα καταλογίζουν οι κυβερνώντες στο δημόσιο σχολείο, εξηγώντας ότι αποτελεί μια ξεκάθαρη προσπάθεια εκ μέρους τους να το υποβαθμίσουν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και μετά από ερώτηση που προηγήθηκε, χαρακτήρισε ατυχή τη δήλωση του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, με την οποία υποστήριζε ότι οι εκπαιδευτικοί κρατάνε σε ομηρία τους μαθητές.

Ο κ. Σωκράτους, σε ερώτηση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο διδακτικός χρόνος που θα χαθεί από τις απεργίες να αναπληρωθεί σε κατοπινό στάδιο, κυρίως για τους τελειόφοιτους μαθητές του Λυκείου.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ υπογράμμισε με έμφαση ότι σε καμία περίπτωση οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν δεσμεύτηκαν, συμφώνησαν, συνδιαμόρφωσαν ή έδωσαν τα χέρια με την κυβέρνηση, αποδίδοντας τις αναφορές αυτές σε επικοινωνιακά παιγνίδια που πρέπει να τελειώνουν.

Τα επόμενα βήματα των οργανώσεων θα είναι η παράδοση υπομνήματος με τις θέσεις τους στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη την Τρίτη και ακολούθως, την Τετάρτη, στα κόμματα.

Στη συνέχεια, τα Διοικητικά Συμβούλια των εκπαιδευτικών οργανώσεων θα συνεδριάσουν ξεχωριστά, για να λάβουν τις αποφάσεις τους ως προς τον καθορισμό των επόμενών τους βημάτων. Παράλληλα, θα ξεκινήσει και εκστρατεία διαφώτισης του κοινού για τους λόγους για τους οποίους οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται και απεργούν.

Την ίδια ώρα, διευκρινιστική ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, εν όψει της απεργίας των εκπαιδευτικών.

Εξάλλου, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, μετά το πέρας της συνάντησης της διυπουργικής επιτροπής για την Παιδεία, στη Νομική Υπηρεσία, δήλωσε: «Συζητήσαμε νόμιμους τρόπους αντίδρασης, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εκπαίδευση των μαθητών».

Εξάλλου, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, προέβη σε μια αποκάλυψη. Σύμφωνα με τον ίδιο και τα όσα δήλωσε στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ, υπάρχουν δυο εκπαιδευτικοί που είναι αποσπασμένοι στο Πατριαρχείο.

Λίγο πιο πριν, στην ίδια εκπομπή, οι εκπρόσωποι των ΟΕΒ και ΠΕΟ διασταύρωναν τα ξίφη τους, με φόντο την κρίση στην Παιδεία και τις επικείμενες απεργίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα