Ετήσιο μνημόσυνο αυτών που υπηρέτησαν στα Σχολεία Λευκωσίας

Με πρωτοβουλία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας, τελέστηκε σήμερα, γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων, το ετήσιο μνημόσυνο όλων όσοι υπηρέτησαν στα Σχολεία της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Λευκωσίας.

«Αποτίουμε φόρο τιμής στους μακαριστούς ιδρυτές και εφόρους σχολείων, στους ευεργέτες,

στους πρώην Υπουργούς Παιδείας, στους εκπαιδευτικούς που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη διαπαιδαγώγηση των νέων, καθώς και στους σχολικούς υπαλλήλους», ανέφερε στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, τονίζοντας ότι η συμβολή τους στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της παιδείας μας ήταν πολύτιμη. «Στο πρόσωπό τους τιμούμε την αξία της μόρφωσης, χωρίς την οποία είναι αδύνατη η ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου και η αυτοπραγμάτωσή του», σημείωσε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο Υπουργός Παιδείας είπε, ακόμη, ότι οι τρεις μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, Βασίλειος ο Μέγας, Γρηγόριος ο Θεολόγος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος, στάθηκαν μοναδικοί μέσα στην πορεία του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού, αφού ανέδειξαν τη διαχρονική αξία των αρχαίων ελληνικών γραμμάτων και την ανθρωποκεντρική τους διάσταση, και κατέδειξαν στην πράξη την αρετή της κοινωνικής προσφοράς προς τους πάσχοντες συνανθρώπους.

Υπέδειξε, ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι επίτευγμα και των τριών Πατέρων είναι η γόνιμη σύνθεση του αρχαίου ελληνικού και του χριστιανικού πνεύματος, που συνιστά πολύτιμη κληρονομιά όχι μόνο στο επίπεδο της πνευματικής καλλιέργειας, αλλά και στο επίπεδο της κοινωνικής δράσης για την ανακούφιση όλων όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και δυσκολίες.

«Οι Τρεις Ιεράρχες ανέδειξαν στην καθημερινή πράξη αξίες της αληθινής παιδείας, όπως η αγάπη, η μόρφωση και ο σεβασμός του ανθρώπινου προσώπου. Η σχέση παιδαγωγού-μαθητή για τους Άγιους Πατέρες είναι μια σχέση ελευθερίας και δημιουργίας. Ο διάλογος είναι το καλύτερο μέσο για να επιτευχθεί ο σκοπός της αγωγής. Και οι Τρεις τονίζουν πως ο εκπαιδευτικός οφείλει πρώτιστα να σέβεται το δώρο της ελευθερίας που χάρισε ο δημιουργός στα παιδιά και να μην φυλακίζει τις ανησυχίες τους, αλλά να ανοίγει δρόμους, διευρύνοντας τους ορίζοντές τους», σημείωσε ο Κώστας Καδής.

Για να προσθέσει ότι ο δάσκαλος, απ’ όποια βαθμίδα και αν υπηρετεί την Παιδεία, ασκεί αναμφίβολα σημαντικό παιδαγωγικό και πνευματικό έργο και το λειτούργημά του, το οποίο συμβάλλει στη διάπλαση πολιτών με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, προϋποθέτει μεγάλη επιμονή, υπομονή, θέληση και νηφαλιότητα, αλλά κυρίως μεγάλο απόθεμα αγάπης για τον άνθρωπο.

Και υπενθύμισε ότι το Υπουργείο, αναγνωρίζοντας, λοιπόν, τον ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί, έθεσε στο επίκεντρο των προσπαθειών του την εφαρμογή πολιτικών που συνδέονται άμεσα μαζί τους. «Έτσι, εφαρμόσαμε μεταρρυθμίσεις για τον αξιοκρατικό διορισμό των εκπαιδευτικών που θα διδάσκουν στα σχολεία μας, αλλά και για τη στήριξή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στο εκπαιδευτικό σύστημα», είπε.

Ο Υπουργός Παιδείας έκανε, τέλος, αναφορά και στην ίδρυση της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, η οποία, όπως είπε, αναμένεται να αποτελέσει το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του τόπου, αξιοποιώντας επιφανείς πνευματικούς ανθρώπους και καταξιωμένους Κύπριους επιστήμονες, με όλα τα προφανή πλεονεκτήματα για την αναβάθμιση των τομέων της Επιστήμης, των Γραμμάτων και του Πολιτισμού στον τόπο μας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα