Εθνική: Με τις πρεμιέρες υπάρχει… πρόβλημα!

Αφού επιβλήθηκε της Εσθονίας στα μπαράζ του περασμένου Μαρτίου, η εθνική Κύπρου αρχίζει απόψε την τρίτη απόπειρά της στην γ’ κατηγορία του Πρωταθλήματος Εθνών.

Στην πρεμιέρα του στο β’ όμιλο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα φιλοξενεί το βράδυ της Πέμπτης (2/6), στην ΑΕΚ Αρένα, το Κόσοβο (19:00, ΡΙΚ).

Μετά την πλήρως αποτυχημένη παρουσία και πορεία στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στόχος της ομάδας του Νίκου Κωστένογλου είναι η επικράτηση

και, ακολούθως, η διεκδίκηση της ανόδου στη β’ κατηγορία του Πρωταθλήματος Εθνών.

Στην κατάταξη της FIFA η χώρα μας ευρίσκεται δύο θέσεις πάνω από την αποψινή της αντίπαλο (105-107), ενώ το συντελεστή δυσκολίας της αποστολής αυξάνουν και οι επιδόσεις της περασμένης δεκαετίας στις πρεμιέρες των εκάστοτε προκριματικών φάσεων.

Από το 2012 η εθνική μας έχει δώσει επτά τέτοια παιχνίδια με απολογισμό δύο νίκες, μία ισοπαλία και τέσσερις ήττες. Η πιο πρόσφατη επιτυχία ήταν το 5-0 επί του Αγίου Μαρίνου στο ΓΣΠ, στην πρώτη αγωνιστική του προκριματικού ομίλου για το Euro (21.03.2019), με προπονητή τον Ισραηλινό Ραν Μπεν Σιμόν.

Η δεύτερη νίκη σημειώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2014, όταν στην πρεμιέρα του προκριματικού ομίλου για το Παγκόσμιο Κύπελλο, η ομάδα του Πάμπου Χριστοδούλου επικράτησε 2-1 της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης στο «Μπίλινο Πόλιε».

Η μοναδική ισοπαλία καταγράφηκε στις 24 Μαρτίου 2021, όταν υπό τον Νίκο Κωστένογλου, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έμεινε στο εντός έδρας 0-0 με τη Σλοβακία, στην πρώτη στροφή των προκριματικών για το Μουντιάλ.

Στις προηγούμενες δύο συμμετοχές της στο Πρωτάθλημα Εθνών η Κύπρος έκανε ποδαρικό με ήττα (0-2 στη Νορβηγία το 2018, με προπονητή τον Ραν Μπεν Σιμόν, και 0-2 στο ΓΣΠ από το Βέλγιο το 2020, με προπονητή τον Γιόχαν Βάλεμ).

Οι άλλες δύο ήττες ήλθαν το 2012 απέναντι στην Αλβανία (1-3 στο Κεμάλ Σταφά) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου (σ.σ. στον πάγκο ο Νίκος Νιόπλιας) και το 2016, στο ΓΣΠ, από το Βέλγιο με 3-0 (επίσης στα προκριματικά του Μουντιάλ), με προπονητή τον Χριστάκη Χριστοφόρου.

Υπενθυμίζεται πως τον αγώνα με το Κόσοβο θα ακολουθήσει η εντός έδρας αναμέτρηση με τη Βόρεια Ιρλανδία (5/6), επίσης στις 19:00 στο ΑΕΚ Αρένα, ενώ στις 9 και 12 Ιουνίου η Εθνική μας θα αγωνιστεί εκτός έδρας με την Ελλάδα και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εθνική,ethniki