Έσοδα και έξοδα Αλληλεγγύης στις Δημοτικές Εκλογές 2016

Έκθεση Ευρημάτων Ελέγχου αναφορικά με την νομιμότητα της αναλυτικής κατάστασης εσόδων και δαπανών για την προεκλογική εκστρατεία του Κινήματος Αλληλεγγύη για τις Δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 18 Δεκεμβρίου του 2016.

Αναλυτικά η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για έσοδα / δαπάνες του Κινήματος Αλληλεγγύη για τις Δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 18 Δεκεμβρίου 2016.

Στην αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών

δηλώθηκε ως έσοδο για τις Δημοτικές εκλογές, ποσό ύψους €21.409. Σύμφωνα με την κατάσταση, το ποσό αυτό αποτελεί μέρος της Κρατικής Χορηγίας 2016. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο (2) των περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμων «“τακτική χρηματοδότηση” σημαίνει την οικονομική ενίσχυση των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων από το κράτος για την αντιμετώπιση μέρους των λειτουργικών τους δαπανών δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 4».

(α) Επιστροφή παραβόλων. Επιστροφές παραβόλων από το Κράτος, συνολικού ύψους €8.200, εκ παραδρομής δεν έχουν καταχωριστεί στην αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών.
(β) Εκπτώσεις. Στο Κίνημα παραχωρήθηκε έκπτωση από διαφημιστικό φορέα για δαπάνη που αφορά στην προεκλογική του εκστρατεία, συνολικού ύψους €1.369, η οποία δεν έχει καταχωριστεί στην αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών ως «μη χρηματική εισφορά». Επίσης για την πιο πάνω έκπτωση δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόδειξη είσπραξης, με πλήρη περιγραφή της φύσης της εισφοράς και την αξία της, σε αντίθεση με το άρθρο 5(4) του Νόμου και δεν έχει καταχωριστεί ως έσοδο και ως έξοδο στο γενικό καθολικό. Για το εν λόγω θέμα σημειώνεται ότι σε γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας ημερ. 11.12.2017, η οποία έχει κοινοποιηθεί στο Κίνημα, αναφέρεται ότι «Οι προρρηθείσες διατυπώσεις του άνω άρθρου 5 είναι επαρκώς ευρείες ώστε να εντάσσουν στην έννοια της ιδιωτικής ή μη χρηματικής εισφοράς» ή και «ιδιωτικής εισφοράς οποιουδήποτε είδους» οποιαδήποτε έκπτωση για δαπάνες που αφορούν την προεκλογική εκστρατεία, διότι τέτοιου είδους έκπτωση, έστω αν γίνεται έμμεσα, διευκολύνει το Κόμμα, ανακουφίζοντας το από το βάρος των οικονομικών του υποχρεώσεων και έχοντας έτσι το ίδιο πρακτικό αποτέλεσμα με τις άμεσες εισφορές».

Οι συνολικές δαπάνες για την προεκλογική εκστρατεία του Κινήματος σύμφωνα με την αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών, ανήλθαν σε €21.409.

Από τον έλεγχο των δαπανών παρατηρήθηκαν τα ακόλουθα:

(α) Για δαπάνες συνολικού ύψους €3.618 δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία και δεν φαίνεται να έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόδειξη πληρωμής από το Κίνημα. Σύμφωνα με γραπτές διαβεβαιώσεις από το Κίνημα οι δαπάνες αφορούν την προεκλογική του εκστρατεία.
(β) Δαπάνη ύψους €750, η οποία αφορά σε πληρωμή προς υποψήφιο για κάλυψη προεκλογικών εξόδων, εκ παραδρομής δεν καταχωρίστηκε στην κατάσταση.
(γ) Δαπάνες συνολικού ύψους €1.560, οι οποίες σχετίζονται με το 1ο Πολιτικό και Καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος, περιλήφθηκαν εκ παραδρομής στην κατάσταση.
(δ) Για δαπάνη ύψους €420, που αφορά σε πληρωμή για υποστήριξη συστήματος, αγορά μελανιού και κάρτας μνήμης υπολογιστή, που περιλήφθηκε στην κατάσταση, η Υπηρεσία μας διατηρεί επιφυλάξεις κατά πόσο σχετίζεται με την προεκλογική εκστρατεία του Κινήματος, παρόλο που επιβεβαιώθηκε γραπτώς από το Κίνημα ότι σχετίζεται.
(ε) Διενεργήθηκαν πληρωμές από το Κίνημα συνολικού ύψους €2.239 που αφορούν σε συγκεκριμένους υποψηφίους. Στο πιο πάνω ποσό περιλαμβάνονται, ποσό ύψους €839 που αφορά σε δαπάνη για εκτύπωση καρτών ορισμένων υποψηφίων και ποσό ύψους €1.400 που αφορά σε πληρωμή για παράβολα αριθμού υποψηφίων για τα οποία επιβαρύνθηκε το Κίνημα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 31 του περί Δήμων Νόμου του 1985 (111/1985) όπως έχει τροποποιηθεί καθώς και το άρθρο 31 του περί Κοινοτήτων Νόμου του 1999 (86(Ι)/1999) όπως έχει τροποποιηθεί, οι διατάξεις του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου (72 του 1979) όπως τροποποιήθηκε, θα εφαρμόζονται σε θέματα που δεν γίνεται ρητή πρόνοια στις εν λόγω νομοθεσίες.
Συνεπώς το άρθρο 45(1) των περί Εκλογής Μελών της Βουλής Νόμων εφαρμόζεται επί των Δημοτικών και των Κοινοτικών Εκλογών και ως εκ τούτου σύμφωνα με τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας ημερ. 11.12.2017 και 11.1.2018, οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί στο Κίνημα, οι πληρωμές, προκαταβολές και καταθέσεις που σχετίζονται με δαπάνη η οποία γίνεται για τη διεξαγωγή εκλογών (και η οποία ευλόγως εξυπακούεται ότι αφορά την προβολή υποψηφίου), να μην επιτρέπεται να διενεργούνται παρά μόνο μέσω του εκλογικού αντιπροσώπου του υποψηφίου. Σημειώνεται ότι η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, στις πιο πάνω σχετικές γνωματεύσεις της, αναφέρει ότι «η διάταξη του άρθρου 45(1) του Νόμου 72 του 1979, αφορά και δεσμεύει τόσο πολιτικά κόμματα ως «πρόσωπα» όσο και φυσικά πρόσωπα που απασχολούνται σε αυτά».

Η αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών όπως υποβλήθηκε στην Υπηρεσία μας αποτελείται από έσοδα ύψους €21.409 και δαπάνες ύψους €21.409. Λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που αναφέρονται στις πιο πάνω παραγράφους, τα συνολικά έσοδα και δαπάνες του Κινήματος αναπροσαρμόζονται σε €9.569 και €20.599 αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα