Τα έσοδα και οι δαπάνες του ΑΚΕΛ στις Δημοτικές Εκλογές 2016

Έσοδα ύψους €73.231 και δαπάνες ύψους €178.369 είχε το ΑΚΕΛ για τις Δημοτικές Εκλογές του Δεκεμβρίου του 2016.

Από τον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, παρατηρήθηκαν τα ακόλουθα:

ΕΣΟΔΑ

Τα πιο κάτω έσοδα εκ παραδρομής δεν περιλήφθηκαν στην κατάσταση (Σύμφωνα με την αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών, δεν δηλώθηκαν οποιαδήποτε έσοδα για τις Δημοτικές Εκλογές

2016):

(i) Εισπράξεις συνολικού ύψους €14.050 από υποψηφίους έναντι του παραβόλου τους.
(ii) Εισφορές ληφθείσες από υποψηφίους αναφορικά με την προεκλογική εκστρατεία του ΑΚΕΛ συνολικού ύψους €2.900. Για το ποσό αυτό δεν έχει εκδοθεί σχετική απόδειξη με πλήρη περιγραφή της φύσης της εισφοράς και την αξία της, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5(4) του Νόμου, προς τον κάθε υποψήφιο ξεχωριστά με το ποσό της εισφοράς του, αλλά συγκεντρωτικές αποδείξεις με το συνολικό ποσό της εισφοράς.
(iii) Παράβολα εκλογών συνολικού ύψους €55.400, που επιστράφηκαν στο ΑΚΕΛ εντός του 2017. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται ποσό ύψους €54.400 που επιστράφηκε από τις Επαρχιακές Διοικήσεις και ποσό ύψους €1.000 που επιστράφηκε από υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Ποσό ύψους €18.400 επιστράφηκε μετά τις 31.3.2017, ημερομηνία υποβολής της αναλυτικής κατάστασης εσόδων και δαπανών.

Στο ΑΚΕΛ παραχωρήθηκαν εκπτώσεις από διάφορους παροχείς υπηρεσιών, σχετικά με την προεκλογική του εκστρατεία (εισφορές σε είδος), συνολικού ύψους €881, οι οποίες εκ παραδρομής δεν έχουν καταχωριστεί στην κατάσταση ως «μη χρηματικές εισφορές». Επίσης, για τις πιο πάνω εκπτώσεις, δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποδείξεις με πλήρη περιγραφή της φύσης της εισφοράς και της αξίας της, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5(4) του Νόμου.

Για το εν λόγω θέμα σημειώνεται ότι σε γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 11/12/2017, η οποία έχει κοινοποιηθεί στο Κόμμα, αναφέρεται ότι: «Οι προρρηθείσες διατυπώσεις του άνω άρθρου 5 είναι επαρκώς ευρείες ώστε να εντάσσουν στην έννοια της ‘‘ιδιωτικής ή μη χρηματικής εισφοράς’’ ή και ‘‘ιδιωτικής εισφοράς οποιουδήποτε είδους’’ οποιαδήποτε έκπτωση για δαπάνες που αφορούν την προεκλογική εκστρατεία, διότι τέτοιου είδους έκπτωση, έστω αν γίνεται έμμεσα, διευκολύνει το Κόμμα, ανακουφίζοντάς το από το βάρος των οικονομικών του υποχρεώσεων και έχοντας έτσι το ίδιο πρακτικό αποτέλεσμα με τις άμεσες εισφορές».

Ποσό ύψους €26.050 παρέμεινε ως καθαρό έσοδο στο ΑΚΕΛ κατά τις 3.11.2017, ημερομηνία ελέγχου, αναφορικά με παράβολα. Οποιοδήποτε ποσό δεν επιστράφηκε στους υποψηφίους και παρέμεινε στο ΑΚΕΛ ως έσοδο, θεωρείται εισφορά από τον υποψήφιο προς το Κόμμα και πρέπει να καταχωριστεί κατάλληλα στα λογιστικά βιβλία του ΑΚΕΛ. Επίσης, για τις πιο πάνω εισφορές δεν είχαν εκδοθεί οι κατάλληλες αποδείξεις είσπραξης, με πλήρη περιγραφή της φύσης της εισφοράς και την αξία της, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5(4) του Νόμου.

ΔΑΠΑΝΕΣ

Οι συνολικές δαπάνες για την προεκλογική εκστρατεία του Κόμματος, σύμφωνα με την αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών, ανήλθαν σε €118.652. Από τον έλεγχο των δαπανών παρατηρήθηκαν τα ακόλουθα:
(α) Δαπάνες συνολικού ποσού €6.700, οι οποίες αφορούν σε επιστροφές παραβόλων από το ΑΚΕΛ σε υποψηφίους που έγιναν μέχρι τις 3.11.2017, ημερομηνία ελέγχου, εκ παραδρομής δεν περιλαμβάνονται στην κατάσταση.
(β) Διάφορες δαπάνες συνολικού ύψους €10.444 που αφορούν στην προεκλογική εκστρατεία του ΑΚΕΛ, εκ παραδρομής δεν έχουν περιληφθεί στην κατάσταση.
(γ) Οι δαπάνες παρουσιάζονται στην κατάσταση μειωμένες κατά €881, που όπως αναφέρεται στην παρ.4(β) πιο πάνω, αφορούν στο ποσό των εκπτώσεων που παραχωρήθηκαν στο ΑΚΕΛ από διάφορους παροχείς υπηρεσιών.
(δ) Διαφημιστικές δαπάνες που αφορούν στην προεκλογική εκστρατεία του Κόμματος συνολικού ύψους €39.511, εκ παραδρομής, δεν περιλήφθηκαν στην κατάσταση. Τα τιμολόγια που αφορούν το εν λόγω ποσό εκδόθηκαν από διάφορους διαφημιστικούς φορείς προς εταιρεία για διαφημίσεις που αφορούν στην προεκλογική εκστρατεία του Κόμματος. Tο σχετικό τιμολόγιο, εκδόθηκε από την εν λόγω εταιρεία προς το Κόμμα στις 29.11.2017 και αποπληρώθηκε στις 28.2.2018, μετά την ημερομηνία του ελέγχου.
(ε) Το Κόμμα διενήργησε διάφορες δαπάνες για σκοπούς προώθησης συγκεκριμένων υποψηφίων.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ οι οποιεσδήποτε παραλείψεις που εκ παραδρομής δεν συμπεριλήφθηκαν από πλευράς του Κόμματος, είτε στα έσοδα είτε στις δαπάνες, οφείλονται στην πολυπλοκότητα των τοπικών εκλογών και την εμπλοκή εκατοντάδων Οργανώσεων του ΑΚΕΛ, αλλά και υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και κοινοτικών συμβούλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα