Έσοδα Pfizer από εμβόλια και οι εκτιμήσεις για την τρίτη δόση

Η εταιρεία Pfizer δήλωσε πριν από λίγες μέρες ότι φέτος αναμένει να πουλήσει εμβόλια κορωνοϊού αξίας περίπου 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων - και θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα δισεκατομμύρια πίσω από αυτό, εάν οι άνθρωποι που έχουν ήδη εμβολιαστεί χρειαστούν τελικά ενισχυτικές δόσεις.


Ακόμη σε πολλές χώρες του κόσμου δεν είναι σαφές  εάν, το πότε και για ποιον θα είναι απαραίτητο ένα ενισχυτικό εβμόλιο κορωνοϊού. Ήδη το Ισραήλ αποφάσισε τον εμβολιασμό

με τρίτη δόση για άτομα άνω των 60 και στην Αμερική η συζήτηση έχει προχωρήσει. 


Η Pfizer έδωσε στην δημοσιότητα νέα δεδομένα, που δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί, που υποδηλώνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου - από 96% τους δύο πρώτους μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, στο 84% μετά από τέσσερις μήνες.


Η μειωμένη αποτελεσματικότητα θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερη μετάδοση του ιού.


«Είμαστε πολύ, πολύ σίγουροι ότι μια τρίτη δόση, ένα ενισχυτικό, θα προωθήσει την  ανοσολογική απόκριση σε επίπεδα που θα είναι αρκετά για να προστατευθούν από την παραλλαγή Δέλτα», δήλωσε χθες στο CNBC ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla.


Τα ίδια δεδομένα δείχνουν ότι το εμβόλιο ήταν ακόμη 97% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, σε διάστημα έξι μηνών παρακολούθησης.

Όπως σημειώνει και το Axios, αυτά τα ευρήματα ενισχύουν τις θέσεις του FDA και του CDC ότι οι άνθρωποι μπορεί να μην χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις αυτή τη στιγμή.


Η Pfizer αύξησε τις εκτιμήσεις πωλήσεων για τις δόσεις που έχει ήδη δεσμευτεί να πουλήσει. Η εταιρεία αναμένει ότι οι πωλήσεις αυτές ανέρχονται σε 33,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σχεδόν  αύξηση κατά 30% από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της - χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πωλήσεις πιθανών ενισχυτών.


Τι ακολουθεί: 


«Οι αριθμοί [πωλήσεων εμβολίων] θα είναι πολύ υψηλότεροι», έγραψε ο αναλυτής του Bernstein, Ronny Gal σε επενδυτές, εκτιμώντας ότι οι πωλήσεις της Pfizer θα μπορούσαν να φθάσουν τα 43 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.


«Αναμένουμε ότι η συνολική αύξηση των πωλήσεων θα επιβραδυνθεί τους επόμενους 12 μήνες καθώς η ζήτηση εμβολίων COVID-19 μετατοπίζεται προς τις αναδυόμενες αγορές όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες», έγραψαν οι αναλυτές της Morningstar για την Pfizer. Ωστόσο, «υπάρχει πιθανή ανοδική τάση εάν εμφανιστεί μεγαλύτερη ζήτηση για νέες δόσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα