Διεθνής Διαστημικός Σταθμός χάνει τον έλεγχο μετά από πυρκαγιά ρωσικών μονάδων

Μια ασυνήθιστη και δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση ξετυλίχθηκε την Πέμπτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς ρωσική μονάδα Nauka πυροδότησε ακούσια τους προωθητές της στον διαστημικό σταθμό και τον ώθησε για λίγο εκτός θέσης, σύμφωνα με τους ελεγκτές πτήσεων της NASA .

Η Νάουκα - μια μακροχρόνια εργαστηριακή ενότητα που ξεκίνησε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την περασμένη εβδομάδα - κατά λάθος πυροδότησε τους προωθητές της μετά την προσέλκυση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την Πέμπτη το πρωί.

Αξιωματούχοι

της NASA το κήρυξαν ως «έκτακτη ανάγκη διαστημικών σκαφών» καθώς ο διαστημικός σταθμός αντιμετώπισε απώλειες και οι ελεγκτές εδάφους έχασαν την επικοινωνία με τους επτά αστροναύτες που βρίσκονται επί του παρόντος στο ISS για 11 λεπτά κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας. 

Ο Joel Montalbano, επικεφαλής του Διεθνούς Προγράμματος Διαστημικών Σταθμών της NASA, επιμένει ότι οι αστροναύτες δεν ήταν σε κίνδυνο και ότι δεν έχουν παρατηρήσει καμία ζημιά στο ISS. Ο έλεγχος αποστολής της NASA στο Χιούστον του Τέξας, ζήτησε από τους αστρονάυτες να κοιτάξουν έξω από τα παράθυρα του διαστημικού σταθμού για να δουν αν μπορούσαν να εντοπίσουν ζημιές στο σταθμό.

Το περιστατικό καθυστέρησε την έναρξη της δοκιμαστικής πτήσης Boeing Starliner στο σταθμό, η οποία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Παρασκευή.

«Το Spaceflight είναι δύσκολο και όταν φέρνουμε νέες δυνατότητες μπορεί να υπάρχουν δυσλειτουργίες, γι 'αυτό προετοιμάζουμε και εκπαιδεύουμε τους αστροναύτες ,για αυτές τις απρόβλεπτες καταστάσεις», δήλωσε η Kathy Lueders, αναπληρώτρια διαχειριστής της Διεύθυνσης Αποστολής Ανθρώπινης Εξερεύνησης και Επιχειρήσεων της NASA.

Οι αξιωματούχοι της NASA έσπευσαν να υποτιμήσουν τη σοβαρότητα του συμβάντος, χαρακτηρίζοντάς το ως «πολύ συναρπαστική ώρα» και «δυναμικό γεγονός».

Ο Montalbano αναγνώρισε επίσης ότι οι τυχαίες εκτοξεύσεις προωθητών πραγματοποιήθηκαν «ίσως τρεις ή τέσσερις φορές» κατά τη διάρκεια των 20 ετών που ο διαστημικός σταθμός βρίσκεται σε τροχιά.

Ο Λόρι Γκάρβερ, ο πρώην αναπληρωτής διαχειριστής της NASA κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, περιέγραψε το περιστατικό ως «Υπενθύμιση ότι η έλλειψη γνώσης μας σχετικά με τις δυνατότητες των Ρωσικών εταίρων μας είναι ένας ανεξέλεγκτος κίνδυνος.»

Πηγή: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα