Ερτουγρούλογλου: Ζητά ισότιμη συμπεριφορά από το Ισραήλ

Οι Τουρκοκύπριοι διαχειρίζονται μαζί με την Τουρκία το Κυπριακό, "που αποτελεί εθνικό πρόβλημα για το τουρκικό έθνος" και ζητούν από την κυβέρνηση του Ισραήλ να συμπεριφέρεται ισότιμα και στις δύο πλευρές στο Κυπριακό, δήλωσε σε παρέμβασή του στην εκπομπή «The World Today» της ισραηλινής κρατικής τηλεόρασης ΚΑΝ 11 ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γκιουνές», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο κ. Ερτουγρούλογλου

ισχυρίστηκε ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων επί 50 χρόνια οφείλεται στο γεγονός ότι δεν τυγχάνει ισότιμης μεταχείρισης ο τουρκοκυπριακός «λαός».

Είπε ακόμα ότι «οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν ανάμεσα σε δύο πλευρές που δεν ήταν ίσες. Ενώ οι Ελληνοκύπριοι τύγχαναν μεταχείρισης ως η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία, ως Τουρκοκύπριοι τυγχάνουμε συμπεριφοράς σε διαφορετικό στάτους από το στάτους στο οποίο πρέπει να είμαστε».

Υπενθυμίζοντας ότι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι ήταν εταίροι στην Δημοκρατία του 1960, ο Ερτουγρούολγλου ανέφερε ότι η σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές δημιουργήθηκε στη βάση της πολιτικής ισότητας και δεν ήταν σχέση μειοψηφίας-πλειοψηφίας».

«Ήμασταν δύο πολιτικά ίσοι εταίροι της Δημοκρατίας του 1960», είπε και υποστήριξε ότι η νομιμότητα της Δημοκρατίας αυτής βασίζεται στη συνέχιση της σχέσης ανάμεσα στους δύο πολιτικά ίσους εταίρους.

Ερωτηθείς γιατί είναι σημαντική για τους ίδιους η στήριξη της Τουρκίας, ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι «αξιολογούν» το Κυπριακό μαζί με την "μητέρα πατρίδα Τουρκία, επειδή πρόκειται για εθνική υπόθεση του τουρκικού έθνους".

«Δεν υπάρχει κάποιο έθνος που ονομάζεται κυπριακό έθνος», είπε.

Ερωτηθείς τι είδους σχέση προβλέπει στο μέλλον ανάμεσα στην «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους και στην κυβέρνηση του Ισραήλ, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι θέλουν να έχουν καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του Ισραήλ και ευχήθηκε να υπάρξουν καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους.

Ανέφερε ότι ο ίδιος έχει επισκεφθεί μερικές φορές το Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε «σημαντική και ιδιαίτερη χώρα», όχι μόνο για τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και για ολόκληρη την Μέση Ανατολή και την διεθνή κοινότητα.

Σημειώνοντας ότι αναμένουν από το Ισραήλ να συμπεριφέρεται ισότιμα στις δύο πλευρές στο Κυπριακό, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι το μέλλον του Κυπριακού εξαρτάται από την διόρθωση του παρελθόντος «λάθους» που διέπραξε η διεθνής κοινότητα και από την ισότιμη συμπεριφορά εκ μέρους της έναντι των δύο ίσων εταίρων στο νησί.

Διαβάστε επίσης 

Τατάρ: Θέμα δικαιωμάτων Τ/κ που δουλεύουν σε Βρετανικές Βάσεις στην Πενταμερή

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα