Ερντογάν: Τουρκία και Ρωσία θα δημιουργήσουν ενεργειακό κόμβο στη Θράκη

Η Τουρκία θα δημιουργήσει κέντρο διανομής φυσικού αερίου στη Θράκη με τη Ρωσία , ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τοπικούς δημοσιογράφους.

Ο Ερντογάν συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη στην Αστάνα, ο οποίος ανέδειξε την Τουρκία ως την καλύτερη οδό για την ανατροφοδότηση της Ε.Ε με προμήθειες φυσικού μετά τις ύποπτες εκρήξεις που προκάλεσαν

ζημιά στον αγωγό Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.

«Μαζί με τον κ. Πούτιν, δώσαμε εντολή στο Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας και στον αρμόδιο φορέα από τη ρωσική πλευρά να συνεργαστούν», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το Middle East Eye. «Θα βρούμε το πιο κατάλληλο μέρος για αυτό το κέντρο διανομής και θα το φτιάξουμε».

Ο Ερντογάν είπε ότι το υπουργείο Ενέργειας και η ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom θα πραγματοποιήσουν πρώτα μια έκθεση σκοπιμότητας και θα την παρουσιάσουν στους ηγέτες, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν επίσης προφυλάξεις ασφαλείας για ένα τέτοιο κέντρο.

Η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ειδικά μετά από ύποπτες διαρροές από τους κύριους αγωγούς Nord Stream, είχε μεγάλο αντίκτυπο στα 27 κράτη της ΕΕ και πέραν αυτής, με τις τιμές του φυσικού αερίου σχεδόν 90% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο και φόβους για αυξανόμενες ελλείψεις τον ερχόμενο χειμώνα.

Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν δύο ενεργούς αγωγούς.  Ο ένας είναι ο TurkStream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα και διασχίζει τη δυτική Τουρκία κοντά στη Θράκη.

Ο Πούτιν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία συνέλαβε έναν αριθμό υπόπτων που προσπάθησαν να σαμποτάρουν τον αγωγό TurkStream.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν, Τουρκία, Ρωσία, Θράκη,erntogan, tourkia, rosia, thraki