Ουκρανία: Ο στόχος Ρωσίας, ο ρόλος Τουρκίας και ο φόβος για παγκόσμιο πόλεμο

Καλά προσχεδιασμένη ήταν η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε ο Βαγγέλης Αποστολάκης, Ναύαρχος και Πρώην Υπ. Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας

Όπως ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η Ρωσία εισερχόμενη στη χώρα από 3-4 μεριές, χρησιμοποιώντας και τη Λευκορωσία, κατάφερε σε λιγότερο από δύο ώρες

να ελέγξει όλη την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία

Σημείωσε πως αρχικά αυτό που είχε διαφανεί ήταν ότι η Ρωσία θα επέμβει για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των ρωσόφωνων περιοχών, ωστόσο, όπως φαίνεται χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει εντελώς ο τελικός στόχος, θέλει να ελέγξει τελείως την κατάσταση, να πιέσει την Κυβέρνηση να παραιτηθεί και παράλληλα να δώσει ανεξαρτησία στις περιοχές οι οποίες από το 2014 είναι υπό μια μορφή αυτονομίας. 

Κληθείς να σχολιάσει πως αναμένεται να κινηθεί το ΝΑΤΟ, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε πως σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να μπορεί να κάνει στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

Η Ουκρανία, πρόσθεσε, αφενός δεν είναι στο ΝΑΤΟ οπότε δεν ενεργοποιείται κανένα από τα άρθρα που προβλέπουν στρατιωτική στήριξη και αφετέρου δεν είναι ξεκάθαρες οι θέσεις όλων των μελών στο εάν θα μπορούσαν να εμπλακούν. 

Όσον αφορά τη στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία, ανέφερε πως ενώ τις προηγούμενες μέρες βλέπαμε μια σύσσωμη υποστήριξη με τη χώρα να βασίζεται σε αυτή, τώρα φαίνεται πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται μόνη. 

Σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας στις εξελίξεις, σημείωσε πως αναμένεται ότι θα αναβαθμιστεί μετά από την εισβολή της Ρωσίας

Εξέφρασε την άποψη ότι θα παραμείνει στην πλευρά της Δύσης. 

Ωστόσο, τόνισε, όλα αυτά είναι εκτιμήσεις. Πρέπει να δούμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που παίρνει η Δύση για τη Ρωσία, η οποία έχει προετοιμαστεί πολύ καλά με εναλλακτικές για αυτά. 

Κληθείς να σχολιάσει αν αναμένεται ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, ανέφερε πως δεν διαφαίνεται τέτοιος κίνδυνος, προσθέτοντας ωστόσο πως καμία φορά εκτροχιάζονται τα πράγματα από αστάθμιστους παράγοντες. 

Νομίζω, πρόσθεσε, η προσπάθεια είναι να κλείσει αυτή η υπόθεση γρήγορα. 

Διαβάστε επίσης 

LIVE: Σε πολιορκία η Ουκρανία –Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, Ρωσίας, Τουρκίας,oukrania, rosias, tourkias