Ερντογάν για Ελλάδα:Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας σε ορισμένα ζητήμα

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από το Βερολίνο, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο, όπου αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Ελλάδα, τα Eurofighters και την Μέση Ανατολή.

Ελλάδα

Στην ερώτηση: «Μετά την συνάντηση μαζί σας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης έκανε μια δήλωση λέγοντας: «Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη». Θα πάτε Ελλάδα τις επόμενες μέρες. Θα υπάρξουν αιφνιδιαστικά βήματα

για την επίλυση προβλημάτων και την συνεργασία;», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε:

«Για αυτά θα μιλήσουμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα πραγματοποιήσουμε. Ελπίζω να γίνει, όπως ακριβώς το είπε (ο Μητσοτάκης), και οι σχέσεις μας με την Ελλάδα να οδηγηθούν σε ένα καλύτερο σημείο. Ελπίζω ότι θα ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία. Θέλουμε να μειώσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους, ελπίζουμε ότι θα κάνουμε αυτό το βήμα. Ως δύο σημαντικές και γείτονες χώρες της περιοχής, είναι απολύτως φυσιολογικό τα συμφέροντά μας να είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές απόψεών μας σε ορισμένα ζητήματα, δίνοντας προτεραιότητα στον διάλογο. Ως περιφερειακές χώρες, αν εξαιρέσουμε από την διαδικασία τρίτες χώρες, που προσεγγίζουν το θέμα με λογική κέρδους και εμπορίου, δεν έχουμε πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε».

Eurofighter

Στην ερώτηση: «Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι μπορεί να ενδιαφέρεστε για Eurofighter. Ποιες είναι οι απόψεις σας μετά την συνέντευξη Τύπου;», ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε:

«Είδατε τι μας είπε ένα δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο Βερολίνο. Αυτή είναι η άποψή τους. Αλλά ο καγκελάριος δεν αναφέρθηκε καθόλου σε αυτό το θέμα. Με άλλα λόγια, δεν σχολίασε αν θα δώσουνε Eurofighter ή όχι. Έχουμε ήδη δώσει την απάντησή μας ξεκάθαρα. Αν μας δώσουν αυτά τα αεροσκάφη, μας τα ‘δωσαν, αν όχι, δεν έχουμε άλλη πόρτα να χτυπήσουμε; Πάρα πολλές. Εδώ, ξέρετε τι βήματα έγιναν πριν από τους S-400 στα συστήματα αεράμυνας; Η Αμερική δεν έδωσε τα συστήματα αεράμυνας που έπρεπε να δώσει, οπότε αγοράσαμε S-400 από τη Ρωσία. Κι αυτή τη στιγμή έχουμε S-400. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε την πορεία μας δυνατά. Βρισκόμαστε στο δρόμο για να γίνουμε μια χώρα που παράγει και χρησιμοποιεί τα δικά της όπλα. Λαμβάνουμε επίσης μέτρα για να καλύψουμε μόνιμα τις ανάγκες μας όσον αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη».

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή. Επί του παρόντος, τα μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη είναι το ισχυρότερο όπλο μας.. Άλλωστε και το πολεμικό μας ναυτικό είναι σε καλή θέση».

Γάζα

«Δυστυχώς, το σημείο στο οποίο έχουν κολλήσει τόσο ο πρόεδρος όσο και ο καγκελάριος είναι κυρίως η κατάσταση της Χαμάς. Θεωρούν ότι η Χαμάς είναι ο ένοχος λόγω του βήματος που έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Λένε: ‘Σκοτώθηκαν άμαχοι, έγινε αυτό, έγινε εκείνο’. Τους είπαμε το αντίθετο. Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι το Ισραήλ είναι κράτος-τρομοκράτης».

Ο Νετανιάχου είναι αυτός που θα φύγει και θα σωθούμε. Ας ελπίσουμε ότι το Ισραήλ θα σωθεί από αυτό, όπως και όλοι οι Εβραίοι του κόσμου θα σωθούν από αυτό. Επί του παρόντος, το 60-70% του λαού στην χώρα του είναι εναντίον του Νετανιάχου.

Θυμηθείτε, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν στο Ιράκ με το ψέμα των όπλων μαζικής καταστροφής. Δυστυχώς, αυτή η παραπληροφόρηση δεν μπόρεσε να διαψευστεί αμέσως εκείνη τη στιγμή. Σήμερα, το Ισραήλ προσπαθεί παρομοίως να νομιμοποιήσει τη δική του κατοχή και επιθετικότητα μέσα από πολλά ψέματα. Σήμερα προσπαθούν να βρουν κάλυψη για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν στη Γάζα με κατασκευασμένες δικαιολογίες. Το Ισραήλ διέπραξε αυτά τα εγκλήματα όχι εν αγνοία ή κατά λάθος, αλλά επίτηδες. Όλες οι σφαγές ήταν προγραμματισμένες, το πού και το πώς θα σκοτωθούν γυναίκες, άνδρες και παιδιά σχεδιάστηκαν μία προς μία».

«Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από χίλιοι δικηγόροι έχουν προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να αμφισβητήσουν αυτά τα εγκλήματα πολέμου και να ξεκινήσει έρευνα. Κι αυτές οι προσφυγές συνεχίζονται».

Διαβάστε επίσης:

Η δήλωση Ερντογάν στο Βερολίνο για το Ολοκαύτωμα κυριαρχεί στον τουρκικό Τύπο

Ερντογάν σε Σολτς: Δεν χρωστάμε στο Ισραήλ - Εμείς δεν περάσαμε Ολοκαύτωμα

Keywords
Τυχαία Θέματα