Ερντογάν για S-400: Στην συνάντηση με τον Τραμπ θα το λύσουμε

Βέβαιος ότι κατά την συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ θα καταφέρει να λύσει το θέμα των S-400 εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα ‘Nikkey’, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κων/πολη. 

«Πιστεύω ότι στην συνάντηση που θα έχουμε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της συνόδου των G20, θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις

σχέσεις μας και η συνεργασία μας θα ενισχυθεί. Επιπλέον, συζητείται και η επίσκεψη του κ. Τραμπ στην Τουρκία τον Ιούλιο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Για το αν θα καταφέρει να πείσει τον Τραμπ, ώστε να μην επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι οι S-400 αγοράστηκαν για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας ότι τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν το ρωσικό αμυντικό σύστημα.

«Οι συνομιλίες μας με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό συνεχίζονται. Ελπίζω αυτό το θέμα να το συζητήσουμε λεπτομερώς με τον κ. Τραμπ. Στην πραγματικότητα, ο κ. Τραμπ γνωρίζει πολύ καλά τις ανησυχίες της Τουρκίας, γιατί χρειαζόμαστε αυτό το σύστημα και πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Μέχρι σήμερα, για να εξαλείψουμε τις ανησυχίες που μας εκφράζονται, έχουμε υποβάλει διάφορες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της σύστασης κοινής επιτροπής. Κανέναν δεν ωφελεί ο εκτροχιασμός και η απειλητική γλώσσα. Πιστεύω ότι θα λύσουμε το θέμα των S-400 στο πλαίσιο της συμμαχίας και της στρατηγικής μας συνεργασίας», ανέφερε.

Αναφορικά με τα αμερικανικά μαχητικά F-35 και τον αποκλεισμό της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν θα υποχωρήσουν από τον οδικό τους χάρτη.

«Άλλωστε για το πρόγραμμα των F-35 πληρώσαμε 1.25 δις δολάρια. Εάν κάνουν μια τέτοια λάθος κίνηση, θα τους πάμε στο διεθνές δικαστήριο. Θα ζητήσουμε πίσω τα χρήματα που έχουμε πληρώσει μέχρι σήμερα», τόνισε.

Στην ερώτηση για το αν η Τουρκία απομακρύνεται από την Δύση και το ΝΑΤΟ και πλησιάζει την Ρωσία, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και ότι η θέση της στο ΝΑΤΟ είναι κρίσιμη και σημαντική.

Keywords
Τυχαία Θέματα