Ερντογάν εξηγεί γιατί οι Οθωμανοί έχτιζαν τζαμιά-Σημασία για Κύπρο

«Οι παππούδες μας (οι Οθωμανοί), έκτιζαν τζαμιά με κύριο σκοπό να εγκατασταθούν σε μια τοποθεσία και να χτίσουν την πόλη γύρω τους, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια δήλωση που εξηγεί γιατί και ο ίδιος χρηματοδοτεί την ανέγερση τεράστιων τζαμιών σε ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των κατεχομένων.

Αρχικά έχτιζαν ένα τζαμί, ένα τούρκικο λουτρό και ένα νεκροταφείο. Τα σπίτια τα κατασκεύαζαν αργότερα και φύτευαν γύρω δέντρα», δήλωσε ο Ερντογάν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Άγκυρα,προσθέτοντας «Ζητάμε την οριζόντια αρχιτεκτονική

και όχι την κάθετη αρχιτεκτονική. Πρέπει να οικοδομήσουμε πρώτα κοινωνικές εγκαταστάσεις και να φυτέψουμε δέντρα. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να πουν ότι κάναμε τα πάντα για το περιβάλλον πρώτα πριν εγκατασταθούν σε ένα μέρος».

Πάντως σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 192 τζαμιά στα κατεχόμενα ενώ τα τελευταία 15 χρόνια, τουλάχιστον 39 τεμένη έχουν κτιστεί, την ώρα που οι κατοχικές αρχές απαγορεύουν συχνά την τέλεση χριστιανικών γιορτών στους χριστιανικού ναούς. Τον περασμένο Ιούλιο στην σκλαβωμένη Μια Μηλιά έγιναν τα εγκαίνια στο μεγαλύτερο τζαμί 37 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρα που διαθέτει 4 μιναρέδες, ύψους 76,2 μέτρων. Σε αυτό μπορούν να προσευχηθούν περισσότεροι από 10 χιλιάδες μουσουλμάνοι.

Το ισλαμικό καθεστώς στην Τουρκίας δίνει επίσης μεγάλη σημασία στα οθωμανικά πολιτιστικά μνημεία και ταφικά μνημεία. Στην Παλιά πόλη της Δαμασκού πίσω το τζαμί Grand Umayyad υπάρχουν τρεις τάφοι, που ανήκουν σε δύο Οθωμανούς πιλότους το σκάφος των οποίων έπεσε στη σημερινή Παλαιστίνη οδεύοντας προς την Αίγυπτο, το 1914. Το ταφικό μνημείο είναι άψογα συντηρημένο όχι από τους Σύρους, αλλά από αμειβόμενους πράκτορες της τουρκικής πρεσβείας. Παρά το γεγονός ότι μειώθηκε δραστικά από το 2011, η πρεσβεία εξακολουθεί να ασκεί ελάχιστα αλλά σημαντικά καθήκοντα - ένα από τα οποία φαίνεται ότι φροντίζει τους οθωμανικούς τάφους στη Συρία.

Είναι πασιφανές πως Ο Ερντογάν φλερτάρει εδώ και χρόνια με την ιδέα ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατίας με διάφορες παρεμβάσεις σε κρατικά σχολεία έχει τροποποιήσει τον τουρκικό εθνικό ύμνο, ο οποίος παίζεται πλέον σε ορειχάλκινα όργανα, κάνοντάς τον να ακούγεται "οθωμανικός".

Όπως σημειώνουν Άραβες αναλυτές, ο Τούρκος Πρόεδρος οιστεύει ακράδαντα ότι οι πρόγονοί του υποστηρίχθηκαν τόσο από τους Άραβες όσο και από τους Ευρωπαίους και ποτέ δεν χάνει την ευκαιρία επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της ¨Αγκύρας σε εδάφη που ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, για παράδειγμα, έλαβε δικαιώματα αποκατάστασης του πρώην οθωμανικού λιμανιού Sukain στο βορειοανατολικό Σουδάν και στα μέσα του 2016 τα στρατεύματά του πέρασαν στα σύνορα στη Συρία, καταλαμβάνοντας πόλεις που ήταν κάποτε μέρος της αυτοκρατορίας.

Για την ιστορία επτά από τα παιδιά του Οθωμανού Αυτοκράτορα Αμπντούλ Χαμίντ έχουν θαφτεί στο Takieh Sulaimaniyeh, ένα συγκρότημα τζαμιού στο κέντρο της Δαμασκού, που χτίστηκε από τον «Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή». Ο Ερντογάν προσπάθησε να ενοικιάσει επανειλημμένα - ή να το αγοράσει πριν από το 2011.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν, Οθωμανοί, #45Σημασία, Κύπρο,erntogan, othomanoi, #45simasia, kypro