Ερντογάν: Δεν εφαρμόστηκαν οι υποσχέσεις ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ δεν τήρησαν πλήρως τις υποσχέσεις που έδωσαν την περασμένη εβδομάδα στη συμφωνία για την προσωρινή εκεχειρία στην βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Οι ΗΠΑ δεν τήρησαν πλήρως τις δεσμεύσεις τους», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος μετά την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ρωσία

για την απομάκρυνση Κούρδων μαχητών από τις μεθοριακές περιοχές στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

«Αν κάνουμε συμβιβασμούς θα ανοίξουμε το δρόμο στην τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε σύμφωνα με το NTV.

Λίγο νωρίτερα ;όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, Ερντογάν και Πούτιν έδωσαν στο Σότσι μία νέα διορία 150 ωρών στους Κούρδους να απομακρυνθούν από την επίμαχη περιοχή, αλλά παράλληλα άνοιξαν μία νέα σελίδα στη στρατιωτική τους συνεργασία μέσα στη Συρία.

Σύμφωνα με το υπόμνημα Πούτιν – Ερντογάν, από αύριο 23 Οκτωβρίου στις 12.00 το μεσημέρι ο ρωσικός στρατός - αστυνομία μαζί με τους Σύρους συνοριοφύλακες να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών από τα σύνορα Τουρκίας - Συρίας μέχρι σε βάθος 30 χλμ. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 150 ώρες.

Έπειτα, θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται κοινές περιπολίες από Τούρκους και Ρώσους στρατιώτες ανατολικά και δυτικά της περιοχής που διεξήχθη η επιχείρησης Πηγή της Ειρήνης σε βάθος 10 χλμ. από τα σύνορα της Τουρκίας. Από τις περιπολίες εξαιρείται η περιοχή του Καμισλί, η οποία ελέγχεται από τις δυνάμεις του Άσαντ. 

Από το Μανμπίτς και το Τελ Ριφάτ θα πρέπει απομακρυνθούν επίσης οι Κούρδοι μαχητές και τις δύο αυτές πόλεις θα ελέγχει αποκλειστικά ο στρατός του Άσαντ.

Συμφωνήθηκε ακόμη να διατηρηθεί το στάτους κβο της επιχείρησης Πηγή της Ειρήνης εντός του Τελ Αμπιάντ και της Ρας αλ-Αίν σε βάθος 32 χλμ.

Επίσης θα υπάρξει συντονισμός για τη διευκόλυνση της επιστροφής των προσφύγων.

Με βάση τη συμφωνία θα θεσπιστεί τέλος μηχανισμός με στόχο την παρακολούθηση και συντονισμό της εφαρμογής της συμφωνίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «εξαλείφοντας την τρομοκρατία τίθεται υπό εγγύηση η εδαφική ακεραιότητα και πολιτική ενότητα της Συρίας. Εμείς δεν είχαμε ποτέ βλέψεις στα εδάφη της χώρας».

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι πρώτα θέλουν «την εγκατάσταση ενός εκατομμυρίου Σύρων στις περιοχές που κατέστησαν ασφαλείς με την επιχείρηση», προσθέτοντας ότι μακάρι αυτό το πρόγραμμα να το πραγματοποιήσουν με τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας.

«Σε αυτή τη διαδικασία θα εργαστούμε μαζί με τους Ρώσους φίλους μας, θα υπογράψουμε μαζί προγράμματα για την εκούσια επιστροφή», είπε ο Τούρκος πρόεδρος ανακοινώνοντας ότι υπέγραψαν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μία «ιστορική συμφωνία», όπως τη χαρακτήρισε, για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία.

Αν και ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή «ιστορική», οι γνώμες στην Τουρκία προς το παρόν διίστανται για τα οφέλη τελικά της Άγκυρας και το κατά πόσο πήρε όσα επιθυμούσε, ενώ στο υπόμνημα φαίνεται να υπάρχουν πολλά κενά ακόμη που δεν έχουν διευκρινιστεί, όπως το τελικό μήκος της ζώνης ασφαλείας, στην οποία συμφώνησε ο Ρώσος πρόεδρος.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα