Ερντογάν: Χαίρε Σμύρνη που έριξες στην θάλασσα τους γκιαούρηδες

Το εθνικιστικό αίσθημα των ψηφοφόρων της δυτικής Τουρκίας επιδίωξε να φουσκώσει σήμερα από την Σμύρνη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με παραδείγματα από την ιστορία της Σμύρνης και τον πόλεμο κατά των Ελλήνων πριν από έναν αιώνα, που χάρισε την ανεξαρτησία και έβαλε το θεμέλιο λίθο για την ίδρυση του τουρκικού κράτους.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη, μιλώντας σε προεκλογική ομιλία, ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί από το ‘κάστρο’ της κεμαλικής αντιπολίτευσης, την Σμύρνη, στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, και να υποδείξει

στους ψηφοφόρους της ότι η ένδοξη ιστορία της Σμύρνης, μπορεί να συνεχιστεί μόνο με το ισλαμικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Δυστυχώς, ό,τι δεν τόλμησαν να καταστρέψουν οι Έλληνες κατά την διάρκεια της κατοχής (της Σμύρνης), το κατάφεραν αυτοί (η αξιωματική αντιπολίτευση). Με τον ίδιο τρόπο, τόσα χρόνια αυτοί που διοικούν αυτή την πόλη και που δεν μπόρεσαν ούτε ένα πρόβλημα να λύσουν, δεν εκτίμησαν ούτε τις σωστές και ειλικρινείς επενδύσεις της κυβέρνησης».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την Σμύρνη ως την πόλη που έριξε στη θάλασσα τους γκιαούρηδες, όπως είπε χαρακτηριστικά, εννοώντας τους Έλληνες.

«Στην εισβολή των Ελλήνων στην Σμύρνη κάποιοι τους υποδέχθηκαν με λουλούδια στα χέρια, θυμηθείτε... Έτσι τους υποδέχτηκαν κάποιοι. Αλλά η ίδια Σμύρνη με τον Χασάν Ταχσίν* ξεσηκώθηκε και στις 9 Σεπτεμβρίου έριξε τον εχθρό στην θάλασσα».

*Εθνικός ήρωας της Τουρκίας (Οσμάν Ντερβές το πραγματικό όνομα) επειδή ήταν αυτός που πυροβόλησε πρώτος εναντίον των Ελλήνων στρατιωτών όταν αποβιβάστηκαν στην Σμύρνη τον Μάιο του 1919. Αυτού του Χασάν Ταχσίν το άγαλμα - ο οποίος ήταν από την Θεσσαλονίκη – κοσμεί ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Σμύρνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ηγέτης των εθνικιστών, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος μίλησε πριν από τον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την κοινή συγκέντρωση των κομμάτων τους που διοργανώθηκε σήμερα στη Σμύρνη.

«Όσοι σήμερα είναι εναντίον μας, χθες τους είχαμε πετάξει στην θάλασσα της Σμύρνης. Εμείς ποτέ δεν θα επιτρέψουμε ξανά μία τέτοια υποτίμηση», δήλωσε ο εθνικιστής ηγέτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα