Εργασιακός αναβρασμός στις τράπεζες

Σε κλίμα εργασιακής αναταραχής βρίσκεται ο τραπεζικός τομέας. Οι εστίες της αναταραχής είναι πολυεπίπεδες και διαφορετικές. Σε δίωρη προειδοποιητική στάση κατέρχονται αύριο οι υπάλληλοι της Ελληνικής Τράπεζας.

Αιτία των μέτρων, τα οποία ενδέχεται να κλιμακωθούν, η μεταφορά των εργαζομένων στη Διεύθυνση Διαχείρισης Καθυστερήσεων στη νέα εταιρεία APS, η οποία θα αναλάβει

τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας.

Η ΕΤΥΚ, χαρακτηρίζει μονομερή την ενέργεια της Διοίκησης της Ελληνικής, προειδοποιώντας ότι το πρόβλημα θα επεκταθεί. Την ίδια ώρα, κύκλοι της Διοίκησης υποστηρίζουν ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων θα διαφυλαχθούν και ότι καμία θέση εργασίας δεν θα χαθεί.

Την Τετάρτη 2,500 εργαζόμενοι κατέρχονται σε μυστική ψηφοφορία για να αποφασίσουν τη λήψη ή όχι απεργιακών μέτρων. Στην προκειμένη, αιχμή του δόρατος αποτελεί το αίτημα των εργαζομένων για μία ενιαία συλλογική σύμβαση και μισθολόγιο, κάτι που δεν υφίσταται σήμερα μετά την αναδόμηση του Συνεργατισμού.

Η Διοίκηση του Συνεργατισμού πάντως, ζητεί πίστωση τριών μηνών, με σκοπό να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξης του στο Χρηματιστήριο. Τα πάντα, βεβαίως, θα κριθούν στη μυστική ψηφοφορία.

Πάντως, η συλλογική σύμβαση δεν έχει ανανεωθεί ακόμη στις πλείστες των τραπεζών, με εξαίρεση την Aplha Bank, την Astro Bank και την Τράπεζα Κύπρου.

Η πιο πρόσφατη ανανέωση σύμβασης έγινε στην Τράπεζα Κύπρου και σύμφωνα με το ιστοπεδίο της StockWatch, θα παραχωρηθούν οι προσαυξήσεις στους εργαζόμενους. Η συμφωνία μεταξύ ΕΤΥΚ και Τράπεζας Κύπρου, συνομολογήθηκε την Παρασκευή και είναι μονοετούς διάρκειας. Περιλαμβάνει εκτός από τις προσαυξήσεις συνεισφορά εργοδότη στο Ταμείο Προνοίας 9%, συνεισφορά στο Ταμείο Υγείας 3% και ευνοικά στεγαστικά δάνεια.

Σε μια άλλη εξέλιξη άλλωστε, το Ανώτατο, έδωσε το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες και καταθέτες της FBME να ασκήσουν αντέφεση κατά σημείων της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο στις 10 Μαίου είχε απορρίψει το αίτημα της Κεντρικής Τράπεζας για ειδική εκκαθάριση της FBME.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εργασιακός,ergasiakos