Μη αναμενόμενη η ανάπτυξη 5% της τουρκικής οικονομίας

Ισχυρότερη ανάπτυξη, από την αναμενόμενη, που ανήλθε στο 5%, παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του 2017 η τουρκική οικονομία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, γεγονός που οφείλεται τόσο στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση της Τουρκίας για τόνωση της ανάπτυξης όσο και στην αύξηση των εξαγωγών.

Τα ισχυρά στοιχεία τα οποία εξέπληξαν τους αναλυτές της αγοράς, οι οποίοι ανέμεναν ανάπτυξη 3,8%, κατέδειξαν ότι η τουρκική οικονομία μπορεί να γυρίσει σελίδα μετά την αδυναμία που έδειξε ύστερα από το

αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο Ιούλιο.

Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,5% το α΄ τρίμηνο του 2016, αλλά παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης μόλις 2,9% για ολόκληρο το 2016. Η ανάπτυξη στο δ΄ τρίμηνο του 2016 είχε ανέλθει στο 3,5%.

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία (TUIK) κατέδειξαν ότι ο κύριος μοχλός του ισχυρού πρώτου τριμήνου ήταν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, που αυξήθηκαν κατά 10,6%.

"Αυτό φαίνεται, εν μέρει, να οφείλεται στην αδυναμία της τουρκικής λίρας που στήριξε την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών αγαθών", δήλωσε ο William Jackson, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην εταιρεία Capital Economics στο Λονδίνο.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου το τελευταίο έτος, αν και έχει ανακάμψει ελαφρώς τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, οι εισαγωγές αυξήθηκαν μόνο κατά 0,8%.

Οι αναλυτές στην QNB Finansbank δήλωσαν ότι η ισχυρή ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου οφείλεται σε μέτρα όπως οι αυξημένες κυβερνητικές δαπάνες, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και η κρατική ενθάρρυνση για δάνεια, καθώς και οι ισχυρές εξαγωγές.

Τα ισχυρά στοιχεία θα αποτελέσουν ώθηση για την τουρκική κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον περασμένο Απρίλιο κέρδισε το δημοψήφισμα για ενίσχυση των εξουσιών του, με την οικονομία να αποτελεί βασικό ζήτημα.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ εξέφρασε ικανοποίηση για τα τελευταία στοιχεία, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η χώρα βρίσκεται στο δρόμο προς σταθερή ισχυρή ανάπτυξη.

"Αυτή η αύξηση στην ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα οφείλεται εν μέρει στα μέτρα που έχουμε λάβει και κυρίως με την εξωτερική κατάσταση", δήλωσε στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NTV.

"Υπάρχει εμπιστοσύνη στην αγορά και πάλι... με τη θέληση του Θεού, η Τουρκία θα επανέλθει σε πορεία ανάπτυξης 5% ή περισσότερο", υπογράμμισε.

Η Τουρκία απολάμβανε αστρονομικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας του Ερντογάν, φτάνοντας σε ρυθμό πέρα του 9% το 2004. Ωστόσο, η ανάπτυξη υποχώρησε τα τελευταία χρόνια, ενώ οι αναλυτές διαμαρτύρονταν για αδύναμη θέληση για μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα