Ερευνώντας λειτουργός για σκάνδαλο με «κούκλα ασθενή»

Έρευνα για αγορά υπηρεσιών υγείας, διέταξε η Ελεγκτική Υπηρεσία μετά την προβολή του σκανδάλου που αποκάλυψε η εφημερίδα Σημερινή και η τηλεόραση του ΣΙΓΜΑ, για την κούκλα-ασθενή στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας που στερούσε κρεβάτι για φροντίδα ασθενών και κατ' επέκταση την παραπομπή τους σε ιδιωτικές κλινικές.

Ο ερευνών λειτουργός Ανδρέας Ζαχαριάδης, θα εξετάσει την πιθανότητα πειθαρχικών παραπτωμάτων εναντίον γιατρού, και άλλων λειτουργών του δημοσίου, μετά από εισήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Όπως

αποκαλύπτει το ΣΙΓΜΑ στην έρευνα προστίθεται και το γεγονός ότι το άτομο που αποφάσιζε για την παραπομπή ασθενών στις εντατικές μονάδες 4 ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, όταν το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ήταν υπέρπληρες ενδεχομένως να μην λειτουργούσε όπως προνοούσαν οι όροι σύμβασης για εκ περιτροπής αποστολές, με αποτέλεσμα το ένα νοσηλευτήριο να απαιτεί τώρα αποζημίωση ύψους πέραν των 700 χιλιάδων ευρώ από το κράτος.

Σε μια άλλη εξέλιξη πολύ λιγότεροι είναι οι νοσηλευτές μας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συγκριτικά με τον πληθυσμό μας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Τα τελευταία στοιχεία του 2014 που δόθηκαν από τις νοσηλευτικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι:

Η αναλογία για την Κύπρο είναι 4 νοσηλευτές ανά 1000 άτομα.

Την ώρα που το Μονακό κατέχει την πρώτη θέση με 20 νοσηλευτές.

Ακολουθεί η Ελβετία με 18 η Νορβηγία με 17 η Γερμανία με 13 και το Ουζμπεκιστάν με 12.

Ο Θεοδωρος Πετέλης, Εκπρόσωπος τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, επεσήμανε ότι η υποστελέχωση στα δημόσια νοσηλευτήρια διαπιστώνεται και στον κατάλογο που κατέχει το Υπουργείο Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα