Έρευνα ΣΙΓΜΑ: Οι 3 δίοδοι έλευσης παράτυπων μεταναστών στην Κύπρο

Ερευνάται η στρόφιγγα των κυμάτων με τους μετανάστες που εισήλθαν παράτυπα στην Κύπρο. Το ΣΙΓΜΑ με έρευνα αναδεικνύει το πρόβλημα μέσα από αριθμούς.

Σε σχέση με τον τρόπο εισόδου των αιτητών στην Δημοκρατία σημειώνεται ότι:

*1520 αιτητές εισήλθαν παράνομα μέσω κατεχομένων

*165 εισήλθαν νόμιμα στην Δημοκρατία και 72 εισήλθαν στις ελεγχόμενες περιοχές με βάρκες.

*Για 142 αιτητές είναι άγνωστος ο τρόπος εισόδου.

Η

μεγάλη πλειονότητα των αιτητών που εισήλθαν μέσω κατεχομένων προέρχεται από τη Συρία, ενώ η πλειονότητα των αιτητών που εισήλθε από τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές αφορά καταγόμενους από χώρες που συνήθως δεν μας έχουν συνηθίσει σε μεταναστευτικές ροές όπως Μπαγκλαντές, Βιετνάμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις διωκτικές αρχές και τα σώματα ασφαλείας, οι δίοδοι έλευσης των άτυπων μεταναστών στο νησί μας είναι τρεις.

Η πρώτη εύκολη είσοδος είναι από Πάφο – Πόλη Χρυσοχού – Λατσί.

Η δεύτερη είσοδος, με βάση τα στοιχεία, είναι η Αμμόχωστος, το Καβο Γκρεκο και η Αγία Νάπα.

Η Τρίτη είναι μέσω κατεχομένων, από το Ακάκι και την Περιστερώνα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, έστειλε σήμερα σήμα κινδύνου μιλώντας στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της EE.

Συγκεκριμένα δήλωσε: Οι περισσότεροι αιτητές πολιτικού ασύλου στην Κύπρο είναι Σύριοι, που φέτος ανέρχονται στα 860 άτομα. Ακολουθούν άτομα από την Ινδία με 516 αιτήσεις, από το Πακιστάν με 327 αιτήσεις, από το Μπακλαντέζ με 321 αιτήσεις, από την Αίγυπτο με 291 άτομα και το Ιράκ με 238 αιτήσεις.

Η έρευνα του ΣΙΓΜΑ καταδεικνύει ότι ένα από τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα είναι αυτό της παράτυπης μετανάστευσης.

Κατά το 2018

1520 άτομα εισήλθαν παράνομα μέσω των κατεχομένων.

1659 εισήλθαν νόμιμα στην Δημοκρατία.

72 εισήλθαν δια θαλάσσης.

Από το 2008 μέχρι σήμερα έχει παραχωρηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα σε 1090 άτομα και το καθεστώς της συμπληρωματικής προστασίας σε 6784 , ενώ εκκρεμούν οι αιτήσεις 7406 ατόμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα