Έρευνα για όπλα στη Λιβύη με «αποστολέα» την Τουρκία

Σε αμηχανία έφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, η υπόθεση της αποστολής όπλων με πλοίο στη Λιβύη, τα οποία φέρεται να είχαν ως αποστολέα την Τουρκία και αποδέκτη ένοπλες δυνάμεις στη Λιβύη, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Ο Τσαβούσογλου κατά τις επαφές του χθες στη Λιβύη

υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το θέμα, αν και αρνήθηκε το γεγονός. «Το πλοίο δεν ήταν γεμάτο με όπλα. Έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα σχετικά με τα άδεια όπλα που βρέθηκαν μέσα σε δύο κοντέινερ του πλοίου. Το θέμα μας έχει ευαισθητοποιήσει αρκετά και θα συνεχίσουμε να ερευνούμε την υπόθεση με τις αρχές της Λιβύης», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Τα όπλα κατασχέθηκαν την προηγούμενη Τρίτη από τις αρχές της Λιβύης στο λιμάνι Χούμους, 100 χλμ. από την πρωτεύουσα Τρίπολη, και -σύμφωνα με τις πληροφορίες των λιβυκών αρχών- τα όπλα αυτά προέρχονταν από την Τουρκία, καθώς μέσα στο πλοίο βρέθηκαν 3 χιλιάδες πιστόλια τουρκικής κατασκευής, κυνηγετικά τουφέκια και άλλα πυρομαχικά. Μία ημέρα πριν οι αρχές της Λιβύης είχαν ανακαλύψει και πάλι στο ίδιο λιμάνι 2.5 εκατ. σφαίρες τουρκικής κατασκευής, τις οποίες και κατάσχεσαν.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Τσαβούσογλου με το Λίβυο ομόλογό του, Φαγέζ αλ Σεράγ, διέψευσε ότι η Άγκυρα ή ότι το τουρκικό κράτος βρίσκεται πίσω από τέτοιες πρακτικές.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που η Τουρκία κατηγορείται ότι προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης ενόσω η πολιτική κατάσταση στην αφρικανική χώρα, μετά την πτώση Καντάφι, παραμένει ασταθής και μετέωρη.

Μία παρόμοια υπόθεση είχαν ξεσκεπάσει πριν 4 χρόνια και οι ελληνικές διωκτικές αρχές, όταν το Νοέμβριο 2014 η ελληνική ακτοφυλακή ανακάλυψε μέσα σε ένα πλοίο από την Ουκρανία 20.000 τουφέκια τύπου ΑΚ-47 που προέρχονταν από την Τουρκία και είχαν προορισμό τη Λιβύη.

Το 2015 η ‘κυβέρνηση’ της ανατολικής Λιβύης, που δεν αναγνωρίζεται επισήμως από τον ΟΗΕ, κατηγόρησε την Τουρκία ότι προσπαθεί να διαιρέσει τη Λιβύη και για το λόγο αυτό στέλνει όπλα για να ενισχύσει τις ισλαμιστικές οργανώσεις.

Η Τουρκία είχε απορρίψει όλες αυτές τις καταγγελίες λέγοντας ότι πρόκειται για εκστρατεία προπαγάνδας εναντίον της και είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει το γεγονός, μέχρι που άλλη μία τέτοια υπόθεση μεταφοράς όπλων στη Λιβύη βγήκε πάλι στην επιφάνεια την προηγούμενη εβδομάδα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα