Έρευνα για COVID19 στην Κύπρο: Το επικρατέστερο στέλεχος – Από πού εισάχθηκε

Την έρευνα που αφορά στην γενετική ανάλυση των στελεχών Sars-Cov2 στην Κύπρο την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, παρουσίασαν σήμερα Παρασκευή (19/02), o Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, Επικεφαλής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Καθηγητής Φίλιππος Πατσαλής, Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας Βιοτεχνολογίας NIPD Genetics. 

Σύμφωνα

με τα συνοπτικά αποτελέσματα, η λοίμωξη του ιού SARS-CoV-2 στην Κύπρο είναι πολυφυλετική (37 διαφορετικές γενεαλογίες του ιού)

Το στέλεχος Β.1.258 είναι το επικρατέστερο, όπου τους τελευταίους μήνες έφτασε το 90%.

Η φυλογεωγραφική ανάλυση δεικνύει ότι το στέλεχος Β.1.258 εισάχθηκε στην Κύπρο από τέσσερεις Ευρωπαϊκές χώρες, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σλοβενία και τη Δανία. 

Επίσης, η φυλογεωγραφική ανάλυση δεικνύει ότι το στέλεχος Β.1.258 εξάγεται από την Κύπρο σε τρείς Ευρωπαϊκές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Τσεχία και τη Δανία.

Όπως αναφέρεται, το στέλεχος Β.1.258 έχει σημαντικές μεταλλάξεις, παρόμοιες με αυτές του Αγγλικού στελέχους Β.1.1.7 (“UK strain”) οι οποίες αυξάνουν την μεταδοτικότητα του ιού και την ικανότητα του να αντιστέκεται στο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Η έρευνα αποτελεί επιστημονική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Εταιρείας Βιοτεχνολογίας NIPD Genetics, αντίστοιχα. 

Πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από την εκστρατεία του Πανεπιστημίου Κύπρου «Η έρευνα σώζει ζωές», από τα ερευνητικά προγράμματα (Ιδέκ) του Καθηγητή Λεόντιου Κωστρίκη και την επιστημονική - οικονομική συνεισφορά της Εταιρείας NIPD.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα ΕΔΩ. 

Διαβάστε επίσης 

Εθνική αναφορά: Η Λεμεσός βάζει «μπλόκο» σε γρηγορότερη άρση των μέτρων

Keywords
Τυχαία Θέματα