Έρχονται εξωτερικοί συνεργάτες για τη μείωση των ΜΕΔ

Με τη βοήθεια εξωτερικών συνεργατών, αποφασίστηκε να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, σύμφωνα με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Ιωάννου, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε θέσει δημοσίως το θέμα της έλλειψης προσωπικού της υπηρεσίας του, ανέφερε ότι έχει βρεθεί μια φόρμουλα με τη μέθοδο του «outsourcing», κατά την οποία θα συναφθούν συμφωνίες με εξωτερικούς συνεργάτες που θα συμβάλουν στο έργο του Φορέα, αναλαμβάνοντας κάποιες από τις εργασίες.

Παρά το γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο βαρίδι της κυπριακής οικονομίας για την πορεία προς τη λεγόμενη «επενδυτική βαθμίδα» και παρά τα συνεχή «καμπανάκια» που κρούουν, τόσο η Τρόικα όσο και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, το κράτος φαίνεται ότι δυσκολεύεται να στελεχώσει τον αρμόδιο Φορέα.

Στην επισήμανση ότι η εν λόγω μέθοδος αποτελεί μάλλον μια «πατέντα», προκειμένου να βρεθεί μια «όπως όπως» λύση στο πρόβλημα, ο κ. Ιωάννου αποδέχτηκε τον συγκεκριμένο όρο, προσδιορίζοντάς τον, ωστόσο, με τη διεθνή έννοια, δηλαδή αυτή της καινοτομίας.

«Επίκειται και η τροποποίηση του νόμου, η οποία αναμένεται εντός των ημερών και ελπίζω να περιλαμβάνει, συν τος άλλοις, το υπόβαθρο για την εφαρμογή αυτής της λύσης», είπε και πρόσθεσε ότι αρχικά θα πρέπει να εγκαθιδρυθεί ο θεσμός των εγκεκριμένων αναλυτών χρηματοοικονομικών παραπόνων από την ελεύθερη αγορά.

«Είναι κάτι παρόμοιο με τον διορισμό διαμεσολαβητή. Δεν θα μπορούσαμε εμείς να έχουμε, για παράδειγμα, 200 άτομα για διαμεσολαβήσεις. Έχουμε, όμως, έναν νόμιμο κατάλογο αναλυτών, από τον οποίο επιλέγουμε διαμεσολαβητή κατά επαρχία και ανάλογα με την περίπτωση», είπε.

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνει σε ορισμένες περιπτώσεις οι οποίες είναι κρίσιμες, ώστε να διευκολυνθεί η ροή της εργασίας και πάντα υπό την καθοδήγηση του Επιτρόπου και των αρμόδιων λειτουργών, αλλά και στη βάση της μεθοδολογίας που καθορίζεται από τον ίδιο.

Τέλος, όπως σημείωσε ο ίδιος, από την έρευνά του και από τις επισκέψεις σε χώρες του εξωτερικού, συμπέρανε ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην ευρωζώνη που χρησιμοποιεί τον θεσμό της διαμεσολάβησης για σκοπούς αναδιάρθρωσης κόκκινων δανείων με μια καθόλα εξωδικαστική διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα