Ερχιουρμάν για Αμμόχωστo: Μέσω «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» η λύση

Ο δρόμος για να λυθεί το θέμα των περιουσιών στα Βαρώσια είναι αυτός μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν αναφέροντας ότι η λεγόμενη «κυβέρνηση» με την τακτική που ακολουθεί στο θέμα της περίκλειστης πόλης δεν μπορεί να πετύχει τίποτα.

Όπως αναφέρεται στον τ/κ Τύπο, ο κ. Ερχιουρμάν, που μιλούσε σε συγκέντρωση παρουσίασης των υποψηφίων για την κεντρική επιτροπή του ΡΤΚ στις εσωκομματικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου,

είπε ότι τα Βαρώσια θα μπορούσαν να ενταχθούν στα ΜΟΕ, εντός του διεθνούς δικαίου, με την απαραίτητη διαπραγμάτευση και σε επαφή με την διεθνή κοινότητα. Η λεγόμενη «κυβέρνηση» λέει ότι θα ανοίξει τα Βαρώσια κομμάτι κομμάτι, δεν την ενδιαφέρουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, είναι μόνο προτρεπτικά, όχι δεσμευτικά και θα τ’ ανοίξει υπό τ/κ διοίκηση.  «Είναι αδύνατο να πετύχουν κάτι με αυτό τον τρόπο».

Ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι οι Ε/κ που έχουν προσφύγει στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» και οι προσφυγές τους δεν τελεσφόρησαν ζητούν τώρα από το ΕΔΑΔ να μην θεωρείται η «επιτροπή» αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο. «Υπό αυτές τις συνθήκες, όταν δεν μπορεί να υπάρξει μια περιεκτική λύση σε σύντομο διάστημα, κανείς δεν μπορεί να περιμένει από τους Τ/κ ότι θα μείνουν άπραγοι στο θέμα των Βαρωσίων. Εάν η κατάσταση είναι έτσι, το εξηγείς στη διεθνή κοινότητα, επικαλείσαι το νόημα των όσων αναφέρονται ως όροι στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, εάν χρειαστείς κάνεις διαπραγμάτευση, και παράγεις μια λύση, ένα αποτέλεσμα. Επιπλέον, τα Βαρώσια δεν μπορούν να ανοίξουν κομμάτι κομμάτι, αλλά να υπάρξει σχεδιασμός για ολόκληρη την περιοχή, έτσι μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στον τουρισμό».

Υπενθύμισε επίσης ότι στις προτάσεις Γκάλι το 1990, στο πακέτο ΜΟΕ περιλαμβάνονταν τα Βαρώσια και το αεροδρόμιο Λευκωσίας, πρόταση που είχε στηρίξει το ΡΤΚ, το οποίο παραμένει αποφασισμένο ότι εάν δεν φαίνεται εφικτή η επίτευξη συνολικής λύσης σύντομα, τότε εκείνες οι προτάσεις πρέπει να εφαρμοστούν.

Στο μεταξύ η Γενί Ντουζέν συνεχίζει σήμερα την δημοσιοποίηση εγγράφων, αυτή την φορά από την εποχή της Αγγλοκρατίας που δείχνει ότι το 1960 από την τότε τ/κ αντιπροσωπεία είχε ζητηθεί από την τότε αγγλική κυβέρνηση η αποζημίωση 3 εκ στερλινών για αποποίηση των περιουσιακών δικαιωμάτων βακούφικων. Η εφημερίδα βρήκε την επιστολή, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 1960, στις σημειώσεις της γραμματείας της επιτροπής στο Λονδίνο.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το αίτημα αυτό καταρρίπτει την άρνηση από πλευράς ΕΒΚΑΦ των δημοσιευμάτων ότι είχε λάβει 1,5 εκ στερλίνες για να αποποιηθεί τα δικαιώματα των βακούφικων. Να σημειωθεί ότι με ολοσέλιδες διαφημιστικές καταχωρήσεις στον τ/κ Τύπο σήμερα, το ΕΒΚΑΦ αναφέρει ότι ο ισχυρισμός – όπως γράφει – ότι το ΕΒΚΑΦ έλαβε 1,5 εκ στερλίνες από την αγγλική κυβέρνηση το 1960 έναντι των περιουσιών του, είναι λάθος. Παραθέτει δε στην σελίδα και το appendix U του κυπριακού συντάγματος του 1960, όπου – όπως προσθέτει – δεν γίνεται καμία αναφορά σε μια τέτοια πράξη. Το ποσό αυτό, προστίθεται, ήταν δωρά από την τότε αγγλική διοίκηση για την επίβλεψη/επιδιόρθωση περιουσιακών στοιχείων του ΕΒΚΑΦ.

Σε σχετική γραπτή δήλωση προέβη χθες και ο «διευθυντής» του «τμήματος βακουφίων», Ιμπραχίμ Μπεντέρ. Σε σημερινή του ανακοίνωση ο σύνδεσμος ΤΜΤ δηλώνει στήριξη στις ενέργειες του ΕΒΚΑΦ στο θέμα των Βαρωσίων και κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθεια του ΕΒΚΑΦ να ενημερώσει τον κόσμο για το αποτέλεσμα της έρευνάς του, σημειώνοντας ότι το θέμα της περίκλειστης περιοχής στην Αμμόχωστο θα αρχίσει να εξετάζεται στις 4 Νοεμβρίου στο ΕΔΑΔ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα