Επ.Κατεχόμενων Δήμων σε ΟΗΕ για παραβιάσεις ανθρ.δικαιωμάτων

Η συστηματική και κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης που είχε η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων με τη Roanna Tay, Λειτουργό στο γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη, η οποία πραγματοποιεί αυτές τις μέρες σύντομη υπηρεσιακή επίσκεψη στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, η κα Tay έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλη ευαισθησία στο θέμα της παραβίασης των θρησκευτικών μας δικαιωμάτων, όχι μόνο μέσω της σύλησης των θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων στα κατεχόμενα, αλλά και μέσω των συστηματικών πλέον και αδικαιολόγητων απαγορεύσεων τέλεσης θρησκευτικών λειτουργιών στις κατεχόμενες εκκλησίες μας.

Αναφορά έγινε επίσης στις πρόσφατες ανησυχητικές δηλώσεις των κατοχικών αρχών για δήθεν φορολόγηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη στους εναπομείναντες εγκλωβισμένους, αλλά και στους διαχρονικούς ελέγχους σε όλα τα αγαθά που μεταφέρονται στις κατεχόμενες περιοχές για τις ανάγκες τους, όπως η λογοκρισία των σχολικών βιβλίων, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η κα Tay, αναφέρεται, παρέλαβε διαφωτιστικό υλικό από την Επιτροπή και τόνισε τη χρησιμότητα όλων των στοιχείων που συνέλεξε από τη συνάντηση, τα οποία θα αξιοποιήσει κατά τη σύνταξη της ετήσιας αναφοράς των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Σκοπός των αναφορών αυτών, όπως τόνισε, είναι να διατηρούν το κυπριακό πρόβλημα ψηλά στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών, παρουσιάζοντας όλες τις πτυχές του.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα