Η Τουρκία προειδοποιεί τις ΗΠΑ για τέλος της συνεργασίας

Οι αμερικανικές δυνάμεις που θα ενισχύσουν τις κουρδικές στη Συρία ενδεχομένως να χτυπηθούν «κατά λάθος» από τουρκικούς βομβαρδισμούς, δήλωσε ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιλνούρ Τσεβίκ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσεβίκ ανέφερε ότι η παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή δεν θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας για τους τρομοκράτες του PKK.

Ωστόσο, στη συνέχεια έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Τουρκία δεν έχει χτυπήσει ποτέ, ούτε πρόκειται να χτυπήσει συμμάχους της στη Συρία, των ΗΠΑ

περιλαμβανομένων, προσθέτοντας ότι «κανένας δεν θα πρέπει να επιτρέψει να γίνουν ασπίδα γι’ αυτόν οι ΗΠΑ».

Νωρίτερα, ο Tούρκος Πρόεδρος, ο οποίος επισκέπτεται τη Σιέρα Λεόνε σήμερα Τετάρτη, δήλωσε ότι κάθε εξέλιξη στη Συρία κα το Ιράκ «είναι θέμα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας» και τόνισε ότι θα συζητήσει την απόφαση των ΗΠΑ να εφοδιάσει με όπλα τους Κούρδους της Συρίας για να πολεμήσουν τον ISIS, στη συνάντηση που θα έχει με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 16 Μαίου.

Υπογράμμισε, δε, ότι αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν τον εξοπλισμό των τρομοκρατών Κούρδων της Συρίας, αυτό θα σημάνει το τέλος της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.

«Μία τρομοκρατική οργάνωση (ISIS) δεν μπορεί να ηττηθεί από μία άλλη», είπε, ενώ εξέφρασε την ευχή οι ΗΠΑ να αποκαταστήσουν το λάθος.

«Θέλω να πιστεύω ότι οι σύμμαχοί μας δεν θα είναι στο πλευρό των τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά μαζί μας. Τη στάση μας σε αυτό το θέμα και τις ανησυχίες μας σχετικά με την απόφαση θα την εξηγήσω λεπτομερώς, στη συνάντησή μας στις 16 Μαΐου με τον Πρόεδρο Τραμπ.

Το ίδιο και στις 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες θα θέσουμε το θέμα στους συμμάχους μας κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Η ευχή μου είναι πριν πάω στην Αμερική κάποιες πραγματικότητες να αλλάξουν αμέσως, επειδή αυτά τα γεγονότα εμείς τα ζούμε. Αυτοί που έκαναν τις δηλώσεις αυτές δεν έχουν σχέση με τα γεγονότα αυτά άμεσα. Εύχομαι να διορθώσουν αυτό το λάθος το συντομότερο», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος

Keywords
Τυχαία Θέματα