Επίθεση Ερντογάν κατά Ακιντζί: «Ασεβής δήλωση, δεν σεβάστηκε τους αγώνες»

Σύμφωνα με την Hürriyet (12.02.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενημερώνοντας τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης για την κατάσταση στο Ιντλίμπ, επέκρινε και στις πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, χαρακτηρίζοντας τις πολύ ατυχείς και ανεύθυνες.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν, ανέφερε ότι ήταν πολύ επικριτικός έναντι των δηλώσεων του Ακιτντζί κατά την συνάντηση που είχε με την κεντρική επιτροπή του κόμματός του (AKP) το βράδυ της Δευτέρας και πρόσθεσε: «Δήλωσε [ο Ακιντζί] ότι η προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου

με την Τουρκία, όπως η προσάρτηση της Κρίμαιας, θα είναι τρομακτική. Οι δηλώσεις αυτές του Ακιντζί είναι πολύ ατυχείς και ανεύθυνες. Η Αλεξανδρέττα είναι κομμάτι της μητέρας πατρίδας [Τουρκίας]. Ο Ταϊφούρ Σοκμέν είναι ένας ήρωας του εθνικού αγώνα. Εκείνη την εποχή, η απόφαση λήφθηκε γιατί θα μπορούσε να είναι ακόμη δυνατότερος.  Η ΤΔΒΚ με την Τουρκία είναι όπως ‘το νύχι με το κρέας’. Υπάρχουν ονόματα εκεί, όπως ο πρώην πρόεδρος Ραούφ Ντεκτάς και πριν από αυτόν ο Φαζίλ Κουτσιούκ. Με αυτές [τις δηλώσεις του], δεν σεβάστηκε καθόλου τους αγώνες τους. Ήταν μια πολύ ασεβής δήλωση. Δεν πιστεύω ότι ο Τουρκοκύπριος θα το αποδεχτεί αυτό».

Να σημειωθεί ότι η λεγόμενη «προεδρία» αλλά κι ο Μουσταφά Ακιντζί από τον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιοποίησαν το πλήρες κείμενο της συνέντευξης μεταφρασμένο στα τουρκικά, όπως και τον σύνδεσμο για το ηχητικό αυτής.

Την ίδια ώρα κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα με «πυρά» και «χτυπήματα» κάτω από την μέση κατά του Μουσταφά Ακιντζί ενόψει των παράνομων εκλογών στο ψευδοκράτος.

Εξάλλου, παράμβαση στις Τομες στα Γεγονότα έκανε ο Δρ Τουρκικών Σπουδών, Νίκος Μούδουρος.

Ξεδιάντροπο χαρακτήρισε τον Ακιντζί η Άκσενερ

Η Afrika (12.02.20) γράφει ότι η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Άκσενερ επιτέθηκε λεχτικά χθες στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, η Άκσενερ αναφέρθηκε στην δήλωση Ακιντζί ότι η πολιτική «Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική» είναι σύνθημα που ανήκει στην δεκαετία του 1950 και είπε: «Σε πείσμα όσων ενοχλούνται όπως ο Μουσταφά Ακιντζί θα λέμε η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική, πάντα και παντού. Θα συνεχίσουμε να λέμε ευτυχισμένος όποιος λέει είμαι Τούρκος».

Χαρακτηρίζοντας «ξεδιάντροπο» τον Ακιντζί, η Άκσενερ υποστήριξε:

«Ο Μουσταφά Ακιντζί, ένας άλλος ξεδιάντροπος ο οποίος χαρακτήρισε κατακτητή την Τουρκία και μπόρεσε να πει λόγια για τον Ταϊφούρ Σοκμέν, ο οποίος είχε μεγάλη συμβολή στο να αποκτήσουμε την Αλεξανδρέττα.  Ο Μουσταφά Ακιντζί που είναι έργο των πολιτικών του ΑΚΡ που δεν ντρέπονταν να προσβάλουν τον μακαριστό Ραούφ Ντενκτάς. Την καλύτερη απάντηση του την δίνει ο μακαριστός Ραούφ Ντενκτάς: ‘Ούτε να πουλήσουμε μπορούμε τα χώματα που μας άφησαν άνθρωποι οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους, το αίμα τους για να μπορούμε εμείς να ζούμε ελεύθεροι πάνω σε αυτά, ούτε να τα αφήσουμε και να φύγουμε μπορούμε. Θα τα προστατεύουμε μέχρι τέλους’.

Πιστεύω μέχρι τέλους στους Τούρκους της Κύπρου. Εμπιστεύομαι τους Τούρκους της Κύπρου που υιοθετούν ως σύνθημα αυτά τα λόγια. Είμαι βέβαιη ότι αυτοί θα κρατήσουν όρθια την υπόθεση της Κύπρου, παρά τους ανίκανους στην Άγκυρα και τους ξεδιάντροπους στην Λευκωσία. Εκείνα τα ιερά λόγια που εκπροσωπούν την ελευθερία των Τουρκοκυπρίων δεν αρέσουν, λέει, στον κύριο, είναι, λέει, σύνθημα της δεκαετίας του 1950, δεν ισχύει πλέον, λέει, δεν ταιριάζει με το σήμερα, λέει. Όχι κύριε Μουσταφά, μήπως υποστάλθηκε η σημαία και εμείς δεν το ξέρουμε; […] Τα λόγια εκείνα λέχθηκαν την ημέρα που στήθηκε εκεί εκείνη η σημαία και βγήκαν από την καρδιά ενός μεγάλου έθνους. Γι’ αυτό και εμείς δεν θα σωπάσουμε και σε πείσμα όσων ενοχλούνται όπως ο Μουσταφά Ακιντζί θα λέμε η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική, πάντα και παντού. Θα συνεχίσουμε να λέμε ευτυχισμένος όποιος λέει είμαι Τούρκος».

Θα συνεχίσουμε να απαντούμε στον Ακιντζί, λέει ο Τσελίκ

Η Kıbrıs Postası (12.02.20) γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος στην Τουρκία Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να απαντούν στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σε περίπτωση που συνεχίσει να φέρνει στην ημερήσια διάταξη θέματα που δεν υπάρχουν στην ατζέντα της Τουρκίας, να επιτίθεται και να χρησιμοποιεί «εκφράσεις που πληγώνουν». Κληθείς χθες να σχολιάσει την δήλωση Ακιντζί ότι στηρίζει τα όσα είχε πει, ο Τσελίκ χαρακτήρισε το γεγονός εξαιρετικά θλιβερό.

Υποστηρίζοντας ότι το «αξίωμα» του «προέδρου της ΤΔΒΚ» είναι «εξαιρετικά έντιμο και σεβαστό», ο Τσελίκ είπε ότι αναμένεται από το άτομο που βρίσκεται σε αυτό το «αξίωμα» να εκπροσωπεί κατάλληλα τις αξίες του εν λόγω «αξιώματος» όταν μιλά. Είπε ότι οι δηλώσεις Ακιντζί στόχευαν στο να πληγώσουν την Τουρκία, αλλά είχαν ως αποτέλεσμα πρωτοσέλιδους τίτλους χαράς στις ελληνικές εφημερίδες. Υποστήριξε ότι ο Ακιντζί το είχε κάνει αυτό και στο παρελθόν. 

«Ο Ακιντζί το κάνει αυτό για λόγους εσωτερικής πολιτικής», υποστήριξε ο Τσελίκ ισχυριζόμενος ότι η προσπάθεια δημιουργίας ενός πολιτικού κλίματος αντιπαλότητας στην Τουρκία υλοποιείται στο πλαίσιο εντός μοντέλου που εμφάνισαν πιο πολύ κάποια οικοδομήματα όπως η εξτρεμιστική δεξιά στην Ευρώπη. «Δυσκολευόμαστε να το καταλάβουμε. Το τελευταίο πράγμα που έπρεπε να κάνει ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ είναι να έρχεται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι πρώτη φορά βιώνουν μιαν τέτοια κρίση εμπιστοσύνης μετά από τόσους «προέδρους» της «ΤΔΒΚ» με τους οποίους συνεργάστηκαν.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Ακιντζί, ο Τσελίκ ισχυρίστηκε ότι η προσέγγισή του επιτίθεται στα «εθνικά κέρδη» της Τουρκίας κατά την διάρκεια της ιστορίας και εκφράζει συνεχώς τις θέσεις των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας κατά της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι κάθε του δήλωση γίνεται δεχτή με χαρά στην ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά αλλά προκαλεί απογοήτευση στην τουρκική πλευρά.

Δηλώσεις Σιμπέρ κατά Ακιντζί

Η Kıbrıs Postası (12.02.20) γράφει ότι η πρώην «πρόεδρος της βουλής» και λεγόμενη πρωθυπουργός Σιμπέλ Σιμπέρ υποστήριξε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί είχε προβεί και στο παρελθόν σε δηλώσεις παρόμοιες με εκείνες τις οποίες έκανε στην εφημερίδα The Guardian και εξέφρασε την άποψη ότι ο «πρόεδρος της δημοκρατίας» πρέπει να έχει σε πρώτο πλάνο το κοινωνικό καλό και όχι το προσωπικό του συμφέρον.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Σιμπέρ είπε ότι ο Ακιντζί είχε θέσει θέμα προσάρτησης και τον Ιανουάριο του 2016. Ισχυρίστηκε ότι το παράδειγμα της Αλεξανδρέττας είναι λανθασμένο αφού δεν επρόκειτο για προσάρτηση, αλλά για προσχώρηση. Η Σιμπέρ διερωτήθηκε σε ποιον δίδει αυτό το μήνυμα ο Ακιντζί και κατά πόσον η Τουρκία έχει μιαν τέτοια πολιτική προσάρτησης των κατεχομένων.

Έρογλου: «Ο Ακιντζί μολύνει τις αδελφικές μας σχέσεις με την Τουρκία»

Η Κıbrıs Manşet (12.02.20) γράφει ότι ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην Βρετανική εφημερίδα “The Guardian”, κατηγόρησε τον Ακιντζί ότι με αυτές τις δηλώσεις βλάπτει και μολύνει τις αδελφικές σχέσεις της Τουρκίας με την «ΤΔΒΚ». Σε δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Demirören, o Έρογλου είπε ότι βρίσκεται στην πολιτική από το 1974 και δεν είδε ποτέ την Τουρκία να σκέφτεται το θέμα της προσάρτησης της Κύπρου, ούτε και άκουσε όπως είπε ποτέ την Τουρκία χρησιμοποιεί έστω και μια έκφραση όσον αφορά στο θέμα της προσάρτησης της Κύπρου σε αυτήν. Έχω συναντηθεί πολλές φορές είπε ο Έρογλου με διάφορους ηγέτης της Τουρκικής Δημοκρατίας και δεν άκουσα από κανέναν Τούρκο κρατικό αξιωματούχο να κάνει αναφορά σε προσάρτηση, υποστήριξε, στις δηλώσεις του ο Έρογλου.

Αξιολογώντας τις δηλώσεις Ακιντζί, ο Έρογλου ισχυρίστηκε ότι «δεν ήταν αναγκαίο να αρχίσει αυτή τη διένεξη ο Ακιντζί καθώς μπαίνει σε προεκλογική εκστρατεία». Ο Έρογλου εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο Ακιντζί δημιούργησε αυτή τη διαμάχη για να την χρησιμοποιήσει ως εργαλείο και να κερδίσει πλεονέκτημα εν΄όψει των «εκλογών». Ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτές οι εκλογές θα είναι δύσκολες για τον Ακιντζί.

Πηγή: ΓΤΠ

Keywords
Τυχαία Θέματα