Επιστρέφουν στην Κύπρο «τρόικα» και οίκοι αξιολόγησης

Μήνας αξιολόγησης της Κύπρου θα είναι ο Οκτώβριος, με τους εκπροσώπους των δανειστών και των διεθνών οίκων να επισκέπτονται το νησί προκειμένου να «ξεσκονίσουν» την οικονομία και να καταρτίσουν εκθέσεις για την πρόοδό της.

Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη διαδικασία των αξιολογήσεων, οι εκπρόσωποι της πάλαι ποτέ «τρόικας» θα επισκεφθούν την Κύπρο

στις αρχές Οκτωβρίου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον τακτικό μεταμνημονιακό έλεγχο (Post-Program Monitoring) που γίνεται από τους τεχνοκράτες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ο εν λόγω έλεγχος διεξάγεται πάνω σε συγκεκριμένους τομείς, τους οποίους δανειστές θεωρούν ότι πρέπει να παρακολουθούνται στενά προκειμένου να σχηματίζουν σαφή εικόνα για την πορεία της οικονομίας, για τους κινδύνους και τα διόλου ευκαταφρόνητα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει, ένα χρόνο μετά τη λήξη του προγράμματος. Τέτοιοι τομείς είναι ο χρηματοπιστωτικός, τα δημοσιονομικά, τα μακροοικονομικά και οι μεταρρυθμίσεις, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η ατζέντα των συναντήσεων του Οκτωβρίου.

Στο τέλος του ελέγχου, ο οποίος θα διαρκεί μερικές ημέρες, θα συνταχθούν ξεχωριστές, από τον ESM και το ΔΝΤ, εκθέσεις, οι οποίες θα είναι όπως πάντα «εισηγητικού χαρακτήρα» και οι παρατηρήσεις τους δεν θα είναι δεσμευτικές.

Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος εξήλθε πρόωρα από το μνημόνιο τον Μάρτιο του 2016, οι έλεγχοι για την πορεία της οικονομίας πραγματοποιούνται ανά εξάμηνο μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του ποσού του δανείου που έχει συναφθεί.

Έρχονται και οι οίκοι αξιολόγησης

Πέραν των δανειστών, το «παρών» στην Κύπρο θα δώσουν περί τα μέσα Οκτωβρίου εκπρόσωποι δύο οίκων αξιολόγησης, προκειμένου να μελετήσουν και να ελέγξουν στοιχεία και μεγέθη της οικονομίας.

Οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, απασχολούν την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς το μεγάλο στοίχημα της αναβάθμισης και της εξόδου των κρατικών ομολόγων από την κατηγορία των «σκουπιδιών», παραμένει προτεραιότητα.

Εκείνο πάντως που κρατά την οικονομία εκτός της λεγόμενης επενδυτικής βαθμίδας, έχει να κάνει με μια σειρά από προβλήματα τα οποία σημειώνονται σχεδόν σε όλες τις εκθέσεις αξιολογήσεων που εκδίδονται κατά καιρούς, όπως το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, η αδυναμίες του τραπεζικού τομέα, το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού -κυρίως ενόψει προεδρικών εκλογών- και οι χαμηλή ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος πραγματοποίησε την τελευταία της έξοδο στις αγορές τον περασμένο Ιούνιο, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, δεν αναμένεται να επιχειρηθεί νέα έξοδος εντός του 2017.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα