Επιστρέφει για διαβουλεύσεις την επόμενη εβδομάδα ο Έιντε

Στην Κύπρο για διαβουλεύσεις επιστέφει την επόμενη εβδομάδα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, ο κ. Έιντε θα ενημερώσει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για τις σκέψεις που έχουν κάνει οι δυο πλευρές μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρει, ο ίδιος τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο

Αναστασιάδη και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενώ παράλληλα είχε εις βάθος συζητήσεις στη Νέα Υόρκη με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, τις εγγυήτριες δυνάμεις και την ευρύτερη διπλωματική κοινότητα.

«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μου με τους ηγέτες στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα, μοιράστηκα τα αποτελέσματα του ταξιδιού μου στη Νέα Υόρκη και άκουσα τις σκέψεις τους για το αποτέλεσμα στο Crans-Montana», είπε και πρόσθεσε ότι πραγματοποίησε επιπλέον συζητήσεις με άλλους βασικούς ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένης της διπλωματικής κοινότητας στη Λευκωσία και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που υποστηρίζουν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον κ. Έιντε, τα βασικά στοιχεία που απαιτούντο για τη διευθέτηση του προβλήματος, προέκυψαν σε μια κλιμακούμενη και προκλητική ατμόσφαιρα, ενώ τονίζει ότι η αξιολόγηση όλων των πτυχών της διάσκεψης θα χρειαστεί χρόνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτές είναι τόσο οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν όσο και το περιεχόμενο των ποικίλων συζητήσεων που διεξήχθησαν μεταξύ των συμμετεχόντων, ενώ υπογραμμίζει ότι ακολουθώντας τις συστάσεις του Γενικού Γραμματέα, οι δύο πλευρές βρίσκονται «σε περίοδο προβληματισμού».

«Μετά τις ευρείες συναντήσεις στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα, είμαι πεπεισμένος ότι η καλύτερη ευκαιρία για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στην Κύπρο, θα προκύψει μέσα από τις καθιερωμένες παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει.

Keywords
Τυχαία Θέματα