Επιστολή του Lobby for Cyprus στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Επιστολή προς τον Πρόεδρο και τους εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία επισημαίνονται οι καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία στην Κύπρο, απηύθυνε η παροικιακή οργάνωση του Λονδίνου Lobby for Cyprus, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φυλετικής Διάκρισης στις 21 Μαρτίου.

Η επιστολή

θέτει πέντε ερωτήματα, με πρώτο το τι έχει κάνει το Σ.Α. για να λογοδοτήσει η Τουρκία για την «εθνοθρησκευτική εκκαθάριση» περίπου 170.000 Κυπρίων πολιτών από τα σημερινά κατεχόμενα εδάφη και για την υποβολή τους σε διακρίσεις στη βάση της εθνικής τους καταγωγής ή/και του ορθόδοξου θρησκεύματός τους.

Κατά δεύτερο, τι έχει κάνει το Σ.Α. για την επιστροφή των προσφύγων και επίσης γιατί έχει αποδεχθεί το Σ.Α. ως βάση μιας λύσης τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, που, όπως δηλώνεται στην επιστολή, θα οδηγήσει σε ευθεία ή έμμεση διάκριση μεταξύ των πολιτών.

Τα υπόλοιπα δύο ερωτήματα αφορούν το ποιες κυρώσεις και πιέσεις έχουν ασκηθεί στην Τουρκία για την άρνησή της να υιοθετήσει διεθνείς συμβάσεις που απαγορεύουν το απαρτχάιντ, δηλαδή τις διακρίσεις μεταξύ πολιτών και προωθούν την ισότητα.

Η οργάνωση Lobby for Cyprus είναι ένας κομματικά και πολιτικά ανεξάρτητος οργανισμός Κυπρίων της Βρετανίας που διεκδικεί την απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή, απορρίπτοντας παράλληλα τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως βάση λύσης.

Η επιστολή καλεί, τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας να τηρήσει τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φυλετικής Διάκρισης ότι «κάθε άτομο έχει δικαίωμα στα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα