Επιστολή ΡΤΚ προς Ολγκίν για το Κυπριακό - Ζητά συνάντηση μαζί της

Η γενική προσέγγιση και οι μελλοντικές μέθοδοι επίσημων διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, θα πρέπει να βασίζονται σε ένα χρονοδιάγραμμα με το αίσθημα του κατεπείγοντος, μια διαδικασία προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα που θα διασφαλίζει και την συμμετοχή κορυφαίων μη κυβερνητικών οργανώσεων με βάση την αρχή της συμμετοχής, αναφέρει ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν σε επιστολή του προς την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν

Κουεγιάρ και κοινοποίηση στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Το κόμμα της τ/κ αντιπολίτευσης έδωσε στην δημοσιότητα την επιστολή, όπου το ΡΤΚ αναφέρει ότι η λύση πρέπει βασίζεται στην πολιτική ισότητα, την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα. «Η ενσυναίσθηση, ο συμβιβασμός και η συγχώρεση είναι απαραίτητα στοιχεία αμοιβαίου σεβασμού που πρέπει να ληφθούν υπόψη μεταξύ των συστατικών της λύσης. Θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων σχετικά με τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, τις αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση» προστίθεται.

Όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ «η ουσία της συνολικής λύσης του Κυπριακού έχει αναδειχθεί», συμπλήρωσε ο κ. Ερχιουρμάν εκφράζοντας την πεποίθηση του κόμματός του ότι για να δημιουργηθεί ταυτόχρονη πολιτική βούληση και στις δύο πλευρές και να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, κρίσιμη σημασία έχει μια σειρά μέτρων που θα είναι ισχυρά ενθαρρυντικά.

Για τις επίσημες διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος του ΡΤΚ σημειώνει ότι πρέπει να τηρηθούν όλα τα σχετικά ψηφίσματα και οι παράμετροι του ΣΑ του ΟΗΕ, το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και όλες οι συγκλίσεις που επετεύχθησαν μέχρι τη διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα το 2017. «Οι επίσημες διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν με στόχο μια στρατηγική πολιτική συμφωνία για τον τερματισμό του Κυπριακού, θα πρέπει να βασίζονται στο πλαίσιο έξι σημείων του ΓΓ της 30ής Ιουνίου 2017 και στη δήλωσή του στις 25 Νοεμβρίου 2019».

Πολιτική ισότητα, εκ περιτροπής προεδρία

Σημειώνει επίσης ότι για την πολιτική ισότητα στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ αναφέρεται ότι «ενώ πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητικά ίση συμμετοχή σε όλα τα όργανα και τη διοίκηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αφορά μεταξύ άλλων, την αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων σε όλα τα όργανα και τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τις εγγυήσεις για να διασφαλιστεί ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει την εξουσία να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια αντίθετη προς τα συμφέροντα μιας κοινότητας και θα πρέπει να αντικατοπτρίζει δύο ομόσπονδα κράτη που έχουν ίσες και ίδιες εξουσίες και λειτουργίες’».

Αυτό επιβεβαιώθηκε στην Έκθεση S/21183 του ΓΓ του ΟΗΕ, στις 8 Μαρτίου 1990 και στα ψηφίσματα 716 (1991) και 750 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσθέτει ο πρόεδρος του ΡΤΚ.

«Επομένως, η πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να εφαρμοστεί με εκ περιτροπής προεδρία και μία θετική ψήφο, όχι μόνο στο υπουργικό συμβούλιο αλλά και στα ομοσπονδιακά όργανα. Με άλλα λόγια, η πολιτική ισότητα δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στα ‘ζωτικά συμφέροντα’ των κοινοτήτων» λέει.

Ο κ. Ερχιουρμάν καταλήγει στην επιστολή ζητώντας συνάντηση με την κ. Ολγκίν, εκφράζει ετοιμότητα συνεργασίας μαζί της και δηλώνει ενθαρρυμένος από τον διορισμό της ως Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ.

Εξήγησε δε στην κ. Ολγκίν ότι το ΡΤΚ είναι το παλαιότερο πολιτικό κόμμα της τ/κ κοινότητας, ιδρύθηκε το 1970, «είναι γνωστό για τη δέσμευσή του στην Ειρήνη, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη» στην Κύπρο και το όραμά του είναι «μια μόνιμη ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα, πλήρως συμβατή με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις παραμέτρους που αποτελούν τη βάση των διαπραγματεύσεων».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα