Επιστολή ΠτΔ στον Γ.Γ του ΟΗΕ

Για την κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό θα ενημερώσει, μέσω επιστολής τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το αργότερο μέχρι την Τρίτη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης υποβάθμισε τις προσδοκίες για τήρηση εποικοδομητικής στάσης από την Τουρκία μετά το δημοψήφισμα

και δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμιά επικοινωνία με τον Ακιντζί. Όλα όσα ανέφερε για τον Έσπεν Μπάρθ Έϊντε, στο ρεπορτάζ του Νέστορα Βασιλείου.

Το ποτήρι της υπομονής ξεχείλισε, διαμηνύει εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος βγάζει από το συρτάρι την επιστολή που προοριζόταν για τον Αντόνιο Γκουτέρες, ώστε να τον ενημερώσει για τα τεκταινόμενα στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Είχα αποφασίσει να απαντούσα αμέσως μετά την επιστολή του κ. Akinci, αλλά θέλοντας να διατηρήσω το κλίμα, ευελπιστώντας ότι θα προσέλθει στην καθορισμένη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, είπα να επιτρέψω ένα περιθώριο χρόνου, είπε ο Πρόεδρος προσθέτοντας πως φαίνεται ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο και συνεπώς θα σταλεί το αργότερο την ερχόμενη Τρίτη.

Κληθείς να εκφράσει την εκτίμησή του για τις επιδιώξεις της Τουρκίας μέσω των προσχημάτων που οδηγούν σε πάγωμα της διαδικασίας, ο Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι κύριος στόχος του Ερντογάν είναι το δημοψήφισμα του Απριλίου.

,

"Ενώ, κατά δεύτερο λόγο, και σε μια απροθυμία να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους με βάση τη ρητορική που ανέπτυξαν όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων ή παραμονής στρατευμάτων. Αλλά δεν θέλω να εμπλακώ σε υποθέσεις. Ας ελπίσουμε, όσο μπορεί αυτό να μας επιτρέπεται πλέον, ότι μετά το δημοψήφισμα επιτέλους δεν θα χρησιμοποιηθούν άλλα προσχήματα προκειμένου να αποφύγει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της", είπε ο Πρόεδρος.

Ερωτηθείς εάν ευθύνεται για την κατάσταση και ο Έϊντε ο Πρόεδρος είπε: Δεν θεωρώ ότι μπορούν να του αποδοθούν ευθύνες σε αυτό το στάδιο όταν μάλιστα έχει με αντικειμενικότητα εκφράσει ποιος είναι εκείνος ο οποίος εγκατέλειψε τις συνομιλίες.

Παρά ταύτα διακρίνει ευθύνες στο κομμάτι της μεθοδολογίας.

"Mε την έννοια, δηλαδή, ότι δεν τηρείτο μια αυστηρή διαδικασία με όσα συμφωνούντο ότι θα αποτελούν την ημερήσια διάταξη. Θα έπρεπε δηλαδή, όχι (να γίνονταν) παρεμβάσεις ως προς την ουσία, αλλά επιτέλους (να υπήρχε) εμμονή στο ότι πρέπει από όλες τις πλευρές να τηρείται αυτό που συμφωνήθηκε ως ημερήσια διάταξη", είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, η εισηγήτρια για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Κάτι Πίρι, συναντήθηκε, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Κύπρο, με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη. Το μεσημέρι βρέθηκε στα κατεχόμενα και συναντήθηκε με τον Ακιντζί.

Keywords
Τυχαία Θέματα