Tι αλλάζει με τη νέα νομοθεσία για το κάπνισμα

Αλλάζει άρδην το σκηνικό στο θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος, μετά τη σημερινή οριακή ψήφιση της νέας νομοθεσίας. Μετά από έντονες διαφωνίες, οι βουλευτές ψήφισαν χαλάρωση του νόμου και μικρότερες ποινές στους παρανομούντες.

Εν μέσω έντονων διαφωνιών, η Oλομέλεια της Bουλής ψήφισε τροπολογίες που επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον έλεγχο του καπνίσματος.

Το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί πέρασαν οριακά με τις ψήφους των βουλευτών ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Αλληλεγγύης, εναντίον ψήφισαν

το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και το ΕΛΑΜ, ενώ ο βουλευτής των οικολόγων Γιώργος Περδίκης τήρησε αποχή.

O Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, είπε πως είναι εμφανές μέσα από τροπολογίες ότι επιχειρήθηκε να εξυπηρετηθούν μεγάλα συμφέροντα. "Θεωρούμε ότι αυτό που έχει διαμορφωθεί δεν εξυπηρετεί την προστασία της υγείας, αλλά εξυπηρετεί μεγάλα συμφέροντα", είπε χαρακτηριστικά.

Για τροπολογίες που καθιστούν το νόμο απαγόρευσης του καπνίσματος ανενεργό έκανε λόγο ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Στην ουσία το κάπνισμα θα επιτρέπεται παντού, εξυπηρετούνται συμφέροντα συγκεκριμένων ιδιοκτητών υποστατικών, είπε συγκεκριμένα.

Εξάλλου, ιδιαίτερη μνεία έγινε στις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, αλλά στο τέλος οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ χαλαρωτικών μέτρων και ποινών στους παρανομούντες.

Με τα νέα δεδομένα:

Επιτρέπεται το κάπνισμα:

Σε χώρους παιγνίων καζίνου

*Eιδικά διαμορφωμένα δωμάτια στα ξενοδοχεία, λιμάνια, αεροδρόμια και στα "Cigar Lounges"

*Σε χώρους πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων

*Σε εξωτερικούς χώρους (π.χ βεράντες) που εφάπτονται σε υποστατικά όπως νυχτερινά κέντρα, όταν ο χώρος έχει αυξημένα ποσοστά οξυγόνωσης πέραν του 30%.

Χαλαρώσεις ψήφισαν και στις ποινές για τους καπνιστές που παρανομούν, αφού από τώρα η αστυνομία θα μπορεί να επιβάλλει εξώδικο πρόστιμο 85 ευρώ ή θα παραπέμπει τον καπνιστή στο δικαστήριο, αντί του εξώδικου που μέχρι τώρα ήταν πάντα 2000 ευρώ.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, θα υπάρχει διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται μόνο από τον προϊστάμενο των Υγειονομικών Υπηρεσιών μέχρι 850 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα