Επιστολή προς Καδή για τις συνεντεύξεις μέσω skype

Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή απέστειλαν οι Σύνδεσμοι Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης Κύπρου και Αναγνωρισμένων Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με την οποία εκφράζουν τη διαφωνία τους για διεξαγωγή συνεντεύξεων μέσω skype, σε σχέση με τη διαδικασία παραχώρησης άδειας/θεώρησης εισόδου σε φοιτητές τρίτων χωρών.

Σε σημερινή ανακοίνωσή τους, οι Σύνδεσμοι Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης Κύπρου

και Αναγνωρισμένων Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σημειώνουν πως διαφωνούν με τη διαδικασία των συνεντεύξεων και θεωρούν ότι η δική τους εισήγηση, η οποία κοινοποιήθηκε στον ΥΠΠ με επιστολή στις 2/3/2017, αποτελεί μία αξιόπιστη διαδικασία, η οποία μπορεί να φέρει ποιοτικούς φοιτητές.

«Οι Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά για τον ερχόμενο καλοκαιρινό κύκλο σπουδών, καθότι έχουν πληρώσει πολλά χρήματα για την προσέλκυση φοιτητών (διαφημίσεις και άλλα), γνωρίζοντας ότι η διαδικασία χωρίς συνεντεύξεις, όπου διατηρεί το ενδιαφέρον των φοιτητών για σπουδές στην Κύπρο, θα ίσχυε τουλάχιστον μέχρι τις 30/6/2017 με βάση τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου», αναφέρουν.

Όπως σημειώνουν, «μετά την απόφαση για διεξαγωγή συνεντεύξεων, το ενδιαφέρον για σπουδές στην Κύπρο μειώθηκε κατακόρυφα, γιατί οι φοιτητές δεν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν μία πολυέξοδη και δαιδαλώδη διαδικασία με ετοιμασία και πιστοποίηση εγγράφων γνωρίζοντας ότι δεν είναι σίγουρη η απόκτηση θεώρησης εισόδου».

Συνεχίζουν προτείνοντας στον ΥΠΠ «οι φοιτητές που θα λάβουν μέρος σε συνέντευξη να μεταβούν σε καθορισμένες ημερομηνίες, ώρες και χώρο στην πόλη Chandigarh και Delhi (Ινδία) και να δώσουν συνέντευξη μπροστά σε υπολογιστή μέσω skype και στην αρχή της συνέντευξης θα πρέπει να παρουσιάσουν τη σελίδα του διαβατηρίου τους με τη φωτογραφία και το όνομα τους για να γίνει πιστοποίηση της ταυτότητας τους.

«Κατά τη συνέντευξη να μπορεί να παρευρίσκεται, μαζί με αυτόν που θα παίρνει τη συνέντευξη, εκπρόσωπος του ακαδημαϊκού ιδρύματος στο οποίο ο φοιτητής έχει αποταθεί για να σπουδάσει. Ακολούθως, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να ενημερώσει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα για το ποιοι φοιτητές τους έχουν επιτύχει στη συνέντευξη», προσθέτουν.

Επίσης, προτείνουν οι φοιτητές που πέτυχαν στη συνέντευξη να στείλουν τα πρωτότυπα έγγραφα τους στο ακαδημαϊκό τους ίδρυμα και το ίδρυμα να προσκομίζει τα πρωτότυπα έγγραφα στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ), σημειώνοντας ότι το ΤΑΠΜ να εκδίδει άδεια εισόδου δεδομένου ότι το ακαδημαϊκό ίδρυμα του φοιτητή προσκομίσει στο ΤΑΠΜ απόδειξη τραπεζικού εμβάσματος από Κυπριακή Τράπεζα για τουλάχιστον 3.000 ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα