Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η χθεσινή συνάντηση, υπό τον λεγόμενο πρωθυπουργό για την οικονομία, οι επαφές της “υπεξ” Εμινέ Τσολάκ στην Τουρκία, οι καταιγίδες στην Τουρκία που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο εφτά ατόμων και οι εξελίξεις στην υπόθεση της ανταλλαγής πυροβολισμών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδα τους.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Ο Ισμέτ Φελέκ κατηγορεί την αστυνομία”, αναφέρεται στην ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε την Πέμπτη στην κατεχόμενη Αμμόχωστο μεταξύ δύο φατριών της νύχτας, με τον αρχηγό

της μιας φατρίας Ισμέτ Φελέκ να κατηγορεί την “αστυνομία” ότι ευνοεί την άλλη φατρία. Η εφημερίδα προβάλλει ακόμα δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο σύμφωνα με τα οποία ο πληθυσμός των Τ/κ φτάνει τις 91 χιλιάδες. Αλλού γράφει ότι αύξηση στις “σκλάβες του σεξ” σημειώθηκε τον τελευταίο χρόνο με τον αριθμό να ξεπερνά τις χίλιες.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Σαπίζουν 2,5 εκατομμύρια τουρκικές λίρες”, γράφει ότι οι εγκαταστάσεις της ομοσπονδίας για πτητικά σπορ που στοίχισαν 2,5 εκατ. τουρκικές λίρες (περίπου ένα εκατ. ευρώ) έχουν παραμεληθεί ενώ δημιουργούνται απορίες για το πού καταλήγει η ετήσια χορηγία. Γράφει ακόμα ότι σύσκεψη όπου λήφθηκαν μέτρα προστασίας της οικονομίας πραγματοποιήθηκε χθες στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Ρεζίλι η αστυνομία”, γράφει ότι ο Ισμέτ Φελέκ, αρχηγός φατρίας στα κατεχόμενα ο οποίος βρίσκεται υπό σύλληψη για περιστατικό ανταλλαγής πυροβολισμών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο την περασμένη Πέμπτη, κατάφερε να εξασφαλίσει τηλέφωνο ενώ βρίσκεται σε “αστυνομικά” κρατητήρια ρεζιλεύοντας την “αστυνομία”. Γράφει ακόμα ότι τελέστηκε χθες η κηδεία του αξιωματικού της “αστυνομίας” Νταλμάν Γιενέρ, ο οποίος πνίγηκε στη θαλάσσια περιοχή του κατεχόμενου Τρικώμου. Αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού συγκοινωνιών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ότι παρόλο που ο τομέας των συγκοινωνιών είναι καινούργιο αντικείμενο για τον ίδιο, είναι έτοιμος να κάνει βήματα προόδου και αλλαγές.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για το συνάλλαγμα”, αναφέρεται στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον “πρωθυπουργό” Ομέρ Καλίοντζου με κύριο και μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας και γράφει ότι αποφασίστηκε όπως ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της οικονομίας. Γράφει ακόμα ότι επαφές στην Άγκυρα πραγματοποιεί η λεγόμενη υπουργός εξωτερικών Εμινέ Τσολάκ, η οποία θα έχει μεταξύ άλλων συνάντηση και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα και στην καταιγίδα που κτύπησε χθες την τουρκική πόλη Αρτβίν, η οποία στοίχισε τη ζωή σε εφτά άτομα ενώ δύο αγνοούνται και 17 τραυματίστηκαν.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Ξέρω καλά να χρησιμοποιώ το όπλο”, αναφέρεται στη σύλληψη 30 υπόπτων σχετικά με το περιστατικό ανταλλαγής πυροβολισμών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, όπου ένας εκ των συλληφθέντων σε θεληματική του κατάθεση είπε ότι πήρε το όπλο του “αστυνομικού” με στόχο να το χρησιμοποιήσει εναντίον της αντίπαλης ομάδας. Αναφορά γίνεται και στον εντοπισμό οχήματος στον κατεχόμενο Άγιο Γεώργιο, ενώ οι ανασκαφές από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους συνεχίζονται. Σημειώνει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για εντοπισμό αγνοουμένων. Γράφει ακόμα ότι “πρωτόκολλο συνεργασίας” μεταξύ του παράνομου αεροδρομίου Ερτζάν και του κατοχικού στρατού αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του “υπουργικού συμβουλίου” για έγκριση.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα