Ένα μωρό νεκρό, άλλα τέσσερα μολυσμένα

Σε καραντίνα η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών μετά τον εντοπισμό ακινετοβακτηρίου
Το βρέφος πέθανε πριν από αρκετές μέρες, ωστόσο δεν ανακοινώθηκε οτιδήποτε για τον θάνατό του από το βακτηρίδιο, ούτε από το Μακάρειο ούτε από το Υπουργείο Υγείας

Κόκκινος συναγερμός σήμανε τις τελευταίες ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου Λευκωσίας, μετά τον θάνατο ενός νεογνού, το οποίο είχε προσβληθεί από ακινετοβακτήριο, ένα σοβαρό και ανθεκτικό στα αντιβιοτικά μικρόβιο. Εκτός από το βρέφος που πέθανε -εδώ και αρκετές μέρες μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε χθες,

μετά που έγινε γνωστό ότι στη Μονάδα εντοπίσθηκε το βακτήριο-, ανακοινώθηκε ότι άλλα τέσσερα νεογνά που βρίσκονται στη Μονάδα Εντατικής του Μακαρείου προσβλήθηκαν από το μικρόβιο. Η εμφάνιση του βακτηρίου έθεσε σε καραντίνα την Εντατική Νεογνών στο Μακάρειο και κινητοποίησε τόσο τη Διεύθυνση του Νοσοκομείου όσο και το Υπουργείο Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και το Μακάρειο ανακοίνωσε προχθές την ύπαρξη του μικροβίου στη Μονάδα των Νεογνών, δεν είπε λέξη για τον θάνατο του μωρού. Χθες όμως, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη γνωστοποίηση της ύπαρξης ακινετοβακτηρίου, το Νοσοκομείο ανακοίνωσε και τον θάνατο του νεογνού, χωρίς όμως να αναφέρει ότι το συμβάν εχρονολογείτο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το μωρό είχε πεθάνει πριν από αρκετές μέρες, κανείς όμως δεν αποκαλύπτει πότε ακριβώς.

Όπως εξάλλου αποκάλυψε χθες βράδυ στο «Σίγμα» η Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών Χρστίνα Καραολή, άλλα τέσσερα μωρά έχουν προσβληθεί από το μικρόβιο και βρίσκονται απομονωμένα, ενώ τους χορηγείται η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή του, με την οποία αποκάλυψε τον θάνατο του νεογνού, το Μακάρειο Νοσοκομείο ανέφερε ότι μετά από εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι το νεογνό έφερε το μικρόβιο ακινετοβακτήριο. Πρόσθεσε ότι άλλα τέσσερα νεογνά έχουν προσβληθεί και ότι όσα βρέφη καταφθάνουν στην Εντατική Νεογνών τοποθετούνται σε άλλες μονάδες του νοσοκομείου, ώστε να αποκλειστεί και η παραμικρή πιθανότητα να προσβληθούν από το βακτηρίδιο.
Ο θάνατος του βρέφους και η μόλυνση των άλλων τεσσάρων δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση
Στην ανακοίνωσή του για τον θάνατο του νεογνού, που έφερε το μικρόβιο ακινετοβακτήριο, το Μακάρειο Νοσοκομείο αναφέρει επίσης ότι αυτό ήταν ηλικίας κύησης 25 εβδομάδων και βάρους γέννησης 800 γρ., και ήταν δίδυμο. Προσθέτει ότι το βρέφος νοσηλευόταν από τη στιγμή της γέννησής του στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, υποστηριζόμενο από αναπνευστήρα λόγω συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας και λάμβανε αντιβιοτική αγωγή, σύμφωνα με διεθνή πρωτόκολλα.

Αναφέρει επίσης ότι «το νεογνό παρουσίασε τη δωδέκατη ημέρα της ζωής του αιφνίδια επιδείνωση της γενικής του κατάστασης, με πτώση της αιμοσφαιρίνης, κυκλοφορική ανεπάρκεια (shock) και επιδείνωση των εργαστηριακών εξετάσεών του και ότι πέθανε 12 ώρες μετά την έναρξη της επιδείνωσης της κατάστασής του». Η Μονάδα βρισκόταν σε αναμονή περαιτέρω εργαστηριακών αποτελεσμάτων και καλλιεργειών αίματος.
Όπως τονίζεται, το βρέφος πέθανε, παρά τις προσπάθειες των γιατρών και της πολύπλευρης υποστήριξης που έλαβε.

«Τα αποτελέσματα των καλλιεργειών, μετά το χρονικό διάστημα των 48 ωρών που απαιτείται για την ολοκλήρωσή τους, έδειξαν ότι το νεογνό έφερε το μικρόβιο ακινετοβακτήριο. Σημειώνεται ότι δεν υπήρχε άλλο νεογνό με λοίμωξη στο δωμάτιο στο οποίο νοσηλευόταν το συγκεκριμένο νεογνό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Βεβαρημένη η υγεία του νεογνού
Σε δηλώσεις της στο «Σίγμα», η Χριστίνα Καραολή, Διευθύντρια της Εντατικής Μονάδας Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο νεογνό είχε βεβαρημένη υγεία, και το ακινετοβακτήριο δεν ήταν η κύρια αιτία θανάτου του, αλλά προκλήθηκε από ένα συνδυασμό παραγόντων. Τόνισε ότι όλα τα νεογνά που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας θεωρούνται υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη λοιμώξεων, και όχι μόνο με το συγκεκριμένο βακτηρίδιο, ενώ επεσήμανε και τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε τέτοιου είδους περιστατικά. Δήλωσε επίσης ότι στο νεογνό χορηγήθηκε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η οποία, όπως ανέφερε, χρειάζεται 48 ώρες για να έχει αποτελέσματα.

Το βρέφος, όπως είπε η κ. Καραολή, νοσηλευόταν σε θάλαμο στον οποίο δεν υπήρχε κανένα άλλο νεογνό με λοίμωξη. Άλλα νεογνά που παρουσίασαν αυτό το βακτήριο είχαν απομονωθεί και θεραπευθεί, μιας και, όπως διευκρίνισε, το συγκεκριμένο βακτήριο δεν είναι πανανθεκτικό και μπορεί να θεραπευθεί.

Τόνισε ότι στις μονάδες εντατικής παρακολούθησης η εμφάνιση τέτοιου είδους βακτηριδίων είναι μέγα θέμα και αποτελούν σοβαρό παράγοντα θανάτου.
«Από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα, εντάθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, ενώ η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έκλεισε για νέες εισαγωγές και προετοιμάστηκαν χώροι εντός του Μακαρείου Νοσοκομείου με τον κατάλληλο εξοπλισμό, για να μπορέσουν να εισαχθούν τα νέα νεογνά», είπε η κ. Καραολή, η οποία σημείωσε επίσης ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Υπό έλεγχο η κατάσταση, καθησυχάζει το Υπουργείο
Όλα τα νεογνά της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών υποβλήθηκαν σε σχετικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον έχουν προσβληθεί από το ανθεκτικό βακτήριο, ενώ νεογνά που καταφθάνουν για νοσηλεία τοποθετούνται σε άλλες μονάδες του Νοσοκομείου, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα να προσβληθούν από το βακτήριο, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας.
Σημειώνεται επίσης ότι οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφαλείας που τηρούνται, τόσο από το ιατρικό όσο και από το νοσηλευτικό προσωπικό, είναι αυστηρά.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Διεύθυνση του Μακάρειου Νοσοκομείου αλλά και το ίδιο το Υπουργείο παρακολουθούν στενά την κατάσταση και έχουν λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την απομόνωση του μικροβίου και τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

«Όλα τα περιστατικά νεογνών που έχουν προσβληθεί από το συγκεκριμένο στέλεχος βακτηριδίου έχουν απομονωθεί, ενώ λήφθηκαν όλα τα μέτρα προφύλαξης και αντιμετωπίστηκαν με την κατάλληλη αγωγή. Η κατάσταση των νεογνών είναι σταθερή και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πέρα από το ακινετοβακτήριο που εντοπίστηκε στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, σημειώνεται ότι πολλά μικρόβια έχουν γίνει ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και προκαλούν λοιμώξεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατείνεται η νοσηλεία των αρρώστων. Τρία από τα πιο σοβαρά μικρόβια που είναι συχνά πανανθεκτικά και δεν τα καταπολεμά κανένα αντιβιοτικό είναι το ακινετοβακτήριο, η κλεμπσιέλα και η ψευδομονάδα.

Τι είναι τα πανανθεκτικά μικρόβια
Σε παγκόσμιους «φονιάδες» έχουν εξελιχθεί τα τρία «έξυπνα» μικρόβια που έχουν αναπτύξει αντοχή στα αντιβιοτικά. Όπως προαναφέρουμε, πρόκειται για τα πολυανθεκτικά βακτήρια κλεμπσιέλα, ακινετοβακτήριο και ψευδομονάδα. Σύμφωνα με υπολογισμούς, τα βακτήρια αυτά σκοτώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπους.

«Τα μικρόβια είναι πολύ έξυπνα. Για κάθε μηχανισμό δράσης αντιβιοτικού υπάρχει και ένας μηχανισμός αντίδρασης από τα μικρόβια τα οποία επιβιώνουν ανταγωνιζόμενα το ένα το άλλο. Αναπτύσσουν αντοχή και σκοτώνουν τα άλλα που είναι γύρω τους. Το χειρότερο είναι ότι τα μικρόβια έχουν “αλληλεγγύη” και όταν αναπτύξουν ανθεκτικότητα, τη μεταφέρουν το ένα στο άλλο και ταυτόχρονα αναπτύσσουν αντοχή στα αντιβιοτικά», σύμφωνα με ιατρικές πληροφορίες.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι άνθρωποι παρότι δεν παίρνουν άμεσα αντιβιοτικά, τα προσλαμβάνουν έμμεσα, καταναλώνοντας προϊόντα από ζώα στα οποία έχει δοθεί αντιβίωση για την παραγωγή και την ανάπτυξή τους, πράγμα που συμβάλει στην αντιμικροβιακή αντοχή. Ο μόνος τρόπος για να προφυλαχτούμε, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι το πλύσιμο των χεριών, η τήρηση των κανόνων υγιεινής και η συνετή χρήση των αντιβιοτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα