Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Κερύνεια και η οποία στοίχισε τη ζωή σε ένα ζευγάρι τουριστών από την Τουρκία οι οποίοι βρήκαν φρικτό θάνατο κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι το θέμα που επικρατεί στα πρωτοσέλιδα των πέντε σημερινών τουρκοκυπριακών εφημερίδων. Αναφορά γίνεται και στη συνάντηση που θα έχει ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, στο σκάνδαλο που ξέσπασε και αφορά και πάλι την χρεοκοπημένη λεγόμενη εταιρεία

τ/κ αερογραμμών αλλά και στην προσχέδιο έκθεσης της ελεγκτικής λεγόμενης υπηρεσίας των κατεχομένων για τις μη δικαιολογημένες πληρωμές στις οποίες προέβη ο λεγόμενος δήμος κατεχόμενης Λευκωσίας.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, είμαστε δημοσιογράφοι” αναφέρεται στις απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Τούρκου δημοσιογράφου και Διευθυντή της τουρκικής εφημερίδας Τζιουμχουριέτ, Τζάν Ντουντάρ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι χρηματοδοτεί το Ισλαμικό Κράτος. Αλλού γράφει ότι, φρικτό θάνατο βρήκαν δύο τουρίστες στο κρεβάτι τους, οι οποίοι κάηκαν ζωντανοί αφού δεν κατάφεραν να ξεφύγουν πυρκαγιάς που ξέσπασε στο δωμάτιο τους σε ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Κερύνεια. Γράφει ακόμα ότι ελεύθερος αφέθηκε μετά από τέσσερις μήνες ο συλληφθείς με την κατηγορία της ανάμειξης του στην ληστεία της λεγόμενης κεντρικής συνεργατικής τράπεζας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Αμέλεια και τραγωδία” γράφει ότι η αμέλεια της διεύθυνσης ξενοδοχείου στα κατεχόμενα να εγκαταστήσει σύστημα συναγερμού και πυρκαγιάς οδήγησε σε τραγωδία με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο τουριστών από την Τουρκία οι οποίοι κάηκαν ζωντανοί ενώ κοιμόντουσαν. Γράφει ακόμα ότι, η έκθεση της λεγόμενης ελεγκτικής υπηρεσίας για τα οικονομικά προβλήματα του “δήμου” κατεχόμενης Λευκωσίας αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του”δημάρχου” Μπουλούτογλουλαρι έγιναν αδικαιολόγητα έξοδα ύψους 10 εκατ. Τουρκικών λιρών (περίπου 3,5 εκατ. Ευρώ). Ακόμα αναφορά γίνεται και στη σύγκρουση μεταξύ του “βουλευτή” Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ και του ΓΓ της συντεχνίας των δασκάλων ΚΤΟΣ, Σενέρ Ελτσίλ μετά και την διαμαρτυρία των δασκάλων κατά την οποία μπήκαν στους χώρους της “βουλής”.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Σε κατάσταση σοκ η Λευκωσία” αναφέρεται στην δημοσιοποίησης του προσχεδίου έκθεσης της λεγόμενης ελεγκτικής υπηρεσίας για την οικονομική κατάσταση του “δήμου” κατεχόμενης Λευκωσίας, σύμφωνα με την οποία κατά τα έτη 2008-2011 έγιναν αλόγιστα και αδικαιολόγητα έξοδα. Γράφει ακόμα ότι ακόμα ένα σκάνδαλο ξέσπασε που αφορά την χρεοκοπημένη εταιρεία “τ/κ αερογραμμών” αφού σύμφωνα με τελευταία στοιχεία το 2009 έγιναν καταθέσεις στον λογαριασμό της εταιρείας ύψους 39 εκατ. Τουρκικών λιρών (περίπου 13 εκατ. Ευρώ) οι οποίες και έγιναν ανάληψη την ίδια ημέρα χωρίς όμως να υπάρχουν μέχρι τώρα στοιχεία για το ποιος έκανε την ανάληψη. Αναφορά γίνεται και στους εορτασμούς για τα δύο χρόνια λειτουργίας του ραδιοφώνου Χαβαντίς, το οποίο ανήκει στο συγκρότημα στο οποίο ανήκει και η εφημερίδα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Δύο νεκροί από την πυρκαγιά” αναφέρεται στον θάνατο των δύο τουριστών, ζεύγους από την Τουρκία, σε δωμάτιο σε ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Κερύνεια, όπου ξέσπασε πυρκαγιά σήμερα ξημερώματα. Γράφει ακόμα ότι, στην Νέα Υόρκη βρίσκεται ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος θα έχει “σημαντική συνάντηση”, σύμφωνα με την εφημερίδα, με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν. Αλλού γράφει ότι αλλαγές θα γίνουν στο καταστατικό του Κόμματος Εθνικής Ενότητας οι οποίες και θα αφορούν την περίοδο θητείας του ηγέτη του κόμματος και των “βουλευτών”.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Εξαπλώθηκε το μπετόν στην Κερύνεια” αναφέρεται σε χθεσινή συνάντηση “αρμοδίων” με κατοίκους της κατεχόμενης πόλης της Κερύνειας όπου συζητήθηκε το σχέδιο οικοδομικής εξέλιξης της πόλης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εντάσεις αφού πολλοί από τους παρευρισκομένους αντέδρασαν στο άκουσμα ότι θα αλλάξει η απόφαση του 2011 για τις περιοχές που συμπεριλαμβάνει το σχέδιο. Γράφει ακόμα ότι, πέραν των χιλίων τόνων παιδικής τροφής που θα έφτανε στα κατεχόμενα έχει κατασχεθεί από τους τουρκικές αρχές πριν φτάσει στα κατεχόμενα αφού μετά από αναλύσεις έδειξε ότι είναι ακατάλληλες για χρήση. Αναφορά γίνεται ακόμα και στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Κερύνεια που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο ενός ζεύγος τουριστών από την Τουρκία.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα