Επιμένουν σε στάση εργασίας οι απλήρωτοι εκπαιδευτικοί (vid)

Σε στάση εργασίας κατέρχονται οι καθηγητές των Επιμορφωτικών Κέντρων και των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, η Εκπρόσωπος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαρία Χατζηκωνσταντή ανέφερε ότι, πέραν της μη πληρωμής, η στάση εργασίας

αφορά και το εργασιακό τους καθεστώς, καθώς επί τρία χρόνια είναι «αυτοεργοδοτούμενοι», γεγονός που τους αναγκάζει να πληρώνουν κοινωνικές ασφαλίσεις της τάξεως του 15%.

«Ούτε επίδομα ανεργίας παίρνουν οι άνεργοι ούτε ταμείο αδειών. Μας έχουν ρίξει στον γκρεμό. Αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο», είπε, και κάλεσε τους πολιτικούς να συνεννοηθούν μεταξύ τους ώστε ο κόσμος να βοηθηθεί.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος ΠΑΣΥΠΑΕ ΚΙΕ Κυπρούλα Κυπριανού ανέφερε ότι και εκείνοι κατέρχονται σε στάση εργασίας, όπως είχε προγραμματιστεί εξάλλου.

Ερωτηθείσα αν υπήρξε εξέλιξη μετά από τη σχετική πρωτοβουλία που έλαβε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, η κα Κυπριανού απάντησε ότι, όπως ενημερώθηκε από τον ίδιο, δεν θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της Επιτροπής, καθώς το κονδύλι θα αποδεσμευτεί μετά από επιστολή.

Ωστόσο, η ίδια τόνισε ότι η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί, καθώς η πληρωμή από μόνη της δεν ικανοποιεί τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι απαιτούν να επιστρέψουν στο καθεστώς του μισθωτού.

Όπως διευκρίνισε, προς το παρόν βρίσκονται υπό το εργασιακό καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών, είναι αυτοεργοδοτούμενοι, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται», όπως τόνισε.

Σημείωσε δε ότι οι εν λόγω εκπαιδευτικοί δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας για τις ημέρες που δεν εργάζονται, επίδομα ασθενείας και άλλα.

«Δεν δικαιούμαστε ούτε να αρρωστήσουμε. Για να μην πάμε δουλειά, πρέπει να πεθάνουμε», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα