Νίμιτς: Υπάρχει θετική δυναμική για επίλυση ονοματολογικού

Θετική δυναμική και εποικοδομητικό κλίμα, για την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ, εντοπίζει ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου.

Ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πρότεινε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και η απουσία προκλητικής ρητορικής από τη νέα

κυβέρνηση της πΓΔΜ, έχουν συμβάλει στην κατεύθυνση της επίλυσης, η οποία, όπως είπε, αν επιτευχθεί, θα αναβαθμίσει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, ανέφερε ότι σε συνάντηση που θα έχει με τους δύο διαπραγματευτές την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, θα προτείνει ονόματα και ιδέες που έχουν τεθεί στο τραπέζι, ενώ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συζήτηση για κάποιου τύπου προσδιορισμό στο όνομα.

«Νομίζω ότι οι πολίτες και στις δύο χώρες ίσως να είναι έτοιμοι να ακούσουν για κάποιες λύσεις που είναι σύμφωνες με τα εθνικά τους συμφέροντα, αλλά έχουν και στοιχεία συμβιβασμού που θα επιλύσουν το θέμα», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.

Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τα παράπλευρα του ονοματολογικού ζητήματα που υπάρχουν, ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες των δύο πλευρών σε θέματα ταυτότητας και ιστορικής κληρονομιάς και εξέφρασε την άποψη ότι μπορούν να λυθούν αν πρώτα λυθεί το βασικό θέμα του ονόματος.

Λαβρόφ: Η ενεργοποίηση του ζητήματος για το όνομα των Σκοπίων σχετίζεται με την επιθυμία των ΗΠΑ να τα εντάξουν στο ΝΑΤΟ

Η ενεργοποίηση της συζήτησης του ζητήματος που αφορά την επίσημη ονομασία των Σκοπίων, σχετίζεται με την επιθυμία των ΗΠΑ να εντάξουν τη χώρα αυτή στο ΝΑΤΟ. Την άποψη αυτή διατύπωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με θέμα τα αποτελέσματα που επέφερε η δράση της ρωσικής διπλωματίας το 2017.

«Για ένα μεγάλο διάστημα, οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκονταν σε μια «ημιαδρανή κατάσταση» και «ενεργοποιήθηκαν μόνο τότε, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι τα Σκόπια πρέπει να είναι στο ΝΑΤΟ», επεσήμανε ο Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας ότι εφόσον η Ελλάδα είναι ήδη στο ΝΑΤΟ, δεν της προτείνεται να κάνει υποχωρήσεις, σε αντίθεση με τα Σκόπια, «τα οποία πρέπει να τα εντάξουν στο ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά: «Σε όποια ονομασία και αν καταλήξουν η Ελλάδα και τα Σκόπια για τη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εάν αυτή αποφασισθεί επίσημα και επικυρωθεί στο Σύνταγμα των Σκοπίων, ασφαλώς και όλοι θα την αναγνωρίσουν. Όμως, την ουσία των όσων συμβαίνουν, ελπίζω ότι όλοι την αντιλαμβάνονται και συνίσταται στο εξής: στην περίπτωση αυτή, το θέμα δεν είναι να ληφθούν υπ' όψιν κάποια γενικά και ιδιαίτερα γνωρίσματα των δύο γειτονικών λαών, αλλά το να κάνουν τη μια από τις χώρες αυτές οπωσδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα