Επικυρώθηκαν πρόστιμα για σύσταση καρτέλ σε αεροπορικές

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε σήμερα τελεσίδικα τα πρόστιμα που είχε επιβάλει η Κομισιόν, το 2012, σε μια σειρά από αεροπορικές εταιρίες για συμμετοχή και δημιουργία καρτέλ στον τομέα των αεροπορικών διεθνών διαμεταφορών (cargo).

Οι εν λόγω εταιρίες είχαν προηγουμένως προσφύγει στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ (ΓΔΕΕ), το οποίο και αυτό, όπως το ΔΕΕ,

είχε απορρίψει τα επιχειρήματά τους και είχε επικυρώσει τα πρόστιμα και το σκεπτικό της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, με τις αποφάσεις της 29ης Φεβρουαρίου του 2016, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ επικύρωσε το ύψος των προστίμων που επιβλήθηκαν στις εταιρίες Kühne + Nagel International, Schenker, Deutsche Bahn κ.λπ., Panalpina World Transport (Holding), Ceva Freight (UK) και EGL. Οι εταιρίες αυτές, με εξαίρεση την Ceva Freight (UK) και την EGL, άσκησαν ενώπιον του Δικαστηρίου αναίρεση κατά των αποφάσεων του Γενικού Δικαστηρίου.

Με τις σημερινές αποφάσεις του, το ΔΕΕ απορρίπτει το σύνολο των επιχειρημάτων που προέβαλαν οι εν λόγω εταιρίες και επικυρώνει το ύψος των επιβληθέντων προστίμων. Το ΔΕΕ αποφαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι ορθώς το ΓΔΕΕ έκρινε ότι ο υπολογισμός του ύψους των προστίμων πρέπει να βασιστεί στην αξία των πωλήσεων που συνδέονται με τις υπηρεσίες διαμεταφοράς ως σύνολο υπηρεσιών στις οικείες εμπορικές διαδρομές.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, η Κομισιόν είχε κρίνει αντίθετη στον ανταγωνισμό συμπεριφορά των εταιριών οι οποίες συμφώνησαν ως προς τον καθορισμό διαφόρων μηχανισμών τιμολογήσεως και προσαυξήσεων εκδηλωνόταν σε τέσσερις διακριτές συμπράξεις.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Κομισιόν, οι εταιρίες είχαν προβεί στις παρακάτω παρανομίες:

- σύμπραξη σχετικά με το νέο σύστημα εξαγωγών («new export system» ή NES) που αφορούσε ένα σύστημα εκ των προτέρων εκτελωνισμού για τις εξαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τις χώρες εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, το οποίο θεσπίστηκε από τις Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου το 2002. Ομάδα διαμεταφορέων αποφάσισε να εφαρμόσει προσαύξηση για τις δηλώσεις NES.

- σύστημα εκ των προτέρων δηλώσεως φορτίου («advanced manifest system» ή AMS), το οποίο εισήχθη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, αφορά κανονιστική ρύθμιση των αμερικανικών τελωνειακών αρχών, κατά την οποία απαιτείται οι επιχειρήσεις να παρέχουν εκ των προτέρων στοιχεία ως προς τα εμπορεύματα που σκοπεύουν να αποστείλουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ορισμένοι διαμεταφορείς συμφώνησαν να εφαρμόσουν προσαύξηση για την υπηρεσία AMS, ώστε να εξασφαλίσουν την ηλεκτρονική διαβίβαση των στοιχείων αυτών προς τις αμερικανικές αρχές.

- σύμπραξη σχετικά με τον συντελεστή νομισματικής προσαρμογής («currency adjustment factor» ή CAF) είχε ως σκοπό να συμφωνηθεί μια κοινή στρατηγική τιμολογήσεως που θα επέτρεπε να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος μειώσεως των κερδών κατόπιν της αποφάσεως της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας το 2005 να αποσυνδέσει το κινεζικό νόμισμα (το ρενμινπί γιουάν ή RMB) από το αμερικανικό δολάριο (USD). Διάφοροι διεθνείς διαμεταφορείς αποφάσισαν να μετατρέψουν όλες τις συμβάσεις που είχαν συνάψει με τους πελάτες τους σε RMB και να εφαρμόσουν προσαύξηση CAF, καθορίζοντας μάλιστα και το ύψος της και, τέλος,

- σύμπραξη σχετικά με την προσαύξηση για τις περιόδους αιχμής («peak season surcharge» ή PSS) αφορούσε συμφωνία μεταξύ διαφόρων διεθνών διαμεταφορέων για την εφαρμογή συντελεστή προσωρινής αναπροσαρμογής των τιμών. Ο συντελεστής αυτός εισήχθη ως απάντηση στην αύξηση της ζήτησης στον τομέα της αεροπορικής διαμεταφοράς κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων, η οποία προκαλούσε πρόβλημα επάρκειας της μεταφορικής ικανότητας και αύξηση των τιμών των μεταφορών. Σκοπός της συμφωνίας αυτής ήταν να προστατευθεί το περιθώριο κέρδους των διαμεταφορέων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα